Dam ceasurile inapoi. Trecem la ora de iarna

Deja ne-am obisnuit, odata cu venirea toamnei, Romania da ceasurile inapoi si astfel trecem la ora de iarna.

CITESTE SI: Pregatiri pentru iarna pe drumurile din Timis. Pentru o singura zona din judet nu s-a gasit inca o firma care sa faca deszapezirea

Trecerea la ora de iarna 2021 se va face in ultimul weekend din octombrie, adica in noaptea de 30 spre 31 octombrie, cand ora 4:00 va deveni ora 3:00. Este noaptea in care se spune ca „dormim mai mult” – ziua de 31 octombrie fiind cea mai lunga din an, pentru ca are 25 de ore.

Comisia Europeana a propus sa se renunte la schimbarea orei

O propunere de renuntare la schimbarea orei a aparut in Uniunea Europeana in 2018 si ar fi trebuit sa intre in vigoare inca din 2019, dar unele tari europene s-au opus.

Comisia Europeana a propus renuntarea la schimbarea sezoniera a orei in Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odata pentru totdeauna, daca doresc sa aplice in mod permanent ora de vara sau de iarna. Ar fi urmat ca incepand din anul 2021 sa se renunte la schimbarea orei de vara si de iarna in Uniunea Europeana.

Astfel, statele care decideau sa mentina permanent ora de vara ar fi urmat sa faca ultima modificare in acest sens in ultima duminica din martie 2021, iar cele care preferau sa ramana la ora de iarna (ora standard) sa faca modificarea finala in ultima duminica din octombrie 2021.

In mod normal, tarile Uniunii Europene erau asteptate sa informeze Comisia asupra alegerii lor pana in aprilie 2020, apoi urmau sa se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale sa nu afecteze functionarea pietei unice. Numai ca situatia speciala aparuta in urma crizei provocate de pandemia de coronavirus a dat peste cap aceste planuri.

In Romania, a fost elaborata o propunere legislativa pentru a se renunta la ora de vara si a se pastra numai ora de iarna, dar inca nu a fost luata o decizie in Parlament.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu s-a mai schimbat mizeria asta odata?

  2. Sa ramana pe definitiv ora de vară..sa fie mai multă lumină.. soare..ziua mai mare..nu sa ne adancim in intuneric… ca omul merge înainte nu inapoi

  3. Schimbarea orei a apărut fiindcă un patron de acum mai mult de un secol vroia sa facă economie la seul de oaie. Firesc ar fi să rămânem doar la ora de iarnă din simplul motiv că aceasta este ora solară corectă. La ora 12 la amiază, umbra unui băț arată exact Nordul geografic conform orei de iarnă. Este cel natural, de bun simț.
    Tot atâta soare primești oricât arată ceasul, sper că Alin a vrut să fie poetic:)
    Schimbarea orei de vară e un nonsens cu efecte secundare nefaste asupra sanatatii multor oameni, este deja dovedit acest lucru, dar, na… parlamentul României este prea ocupat cu împărțirea ciolanului că să mai aibă timp și de chestiile astea…