Ora 1 noaptea. Lumea motaie in fata televizorului deschis, dar cu sonorul incet. De obicei pe OTV… sa mearga din inertie, la pas cu somnul adanc si la brat cu Elodia, cu Magda Ciumac, cu politistul Cioaca si, mai nou, cu elita literara romaneasca, din care s-au consumat deja doua episoade neasteptat de spumoase: moartea lui Marin Preda si… misterul trecerii in nefiinta a lui Mihai Eminescu.
Dan Diaconescu, mogulul care-si traieste viata dupa un fus orar numai de el stiut si care a avut capacitatea sa se “sclavageasca” de unul singur, transformandu- se, de bunavoie, in “cel mai chinuit angajat OTV”, are o noua obsesie: vrea sa-l dezgroape pe Eminescu. Si nu o zice in gluma, ci cat se poate de serios. E hotarat sa faca tot ce-i sta in putere pentru a-l deshuma pe “cel mai mare poet roman si ultim mare romantic al Europei” – cum il numea criticul literar Titu Maiorescu.
“O sa cer Parchetului General, in calitate de simplu cetatean, sa accepte deshumarea. O fac eu, romanul Dan Diaconescu. Daca nu merge, o sa incerc in numele postului de televiziune OTV”, a explicat jurnalistul. Potrivit acestuia, exista suficiente motive care il mana in demersul sau ambitios.
Moartea suspecta a unui geniu
“in primul rand vreau o analiza amanuntita a ramasitelor. Sa se verifice daca nu cumva prin oasele poetului exista urme de mercur, bismut (n.r. – metal alb cu reflexe rosietice, ale carui saruri au intrebuintari in medicina) ori alte otravuri. Sunt teorii potrivit carora Eminescu ar fi fost omorat prin administrarea unor substante letale, iar eu vreau sa aflu daca e sau nu adevarat”, a continuat realizatorul TV.
Presupunand ca legistii nu ar gasi nimic care sa dovedeasca presupusa otravire, Dan Diaconescu nu s-ar lasa pagubas.
Urmatorul pas ar fi controlul amanuntit al craniului. Circula o legenda conform careia Mihai Eminescu ar fi fost asasinat din motive politice. Cum? Se spune ca, internat la balamuc, dupa ce s-ar fi incercat fara succes otravirea sa, intr-o zi, o pietricica ar fi lovit, din senin, tampla poetului. Leziunea provocata de impact ar fi dus, intr-un final, la moartea geniului literar.
O alta ipoteza este ca Luceafarul poeziei romanesti si-ar fi dat duhul dupa ce capul i-ar fi fost zdrobit de o bordura. “Toate aceste zvonuri care alimenteaza misterul din jurul mortii lui Eminescu se vor risipi odata cu analiza amanuntita a scheletului”, precizeaza Diaconescu.
A murit la doar 39 de ani, intr-un sanatoriu din Bucuresti
s-a nascut pe 15 ianuarie 1850, la Ipotesti, numele real fiind Mihail Eminovici.
a fost al saptelea dintre cei unsprezece copii ai caminarului Gheorghe Eminovici, provenit dintr-o familie de tarani romani din nordul Moldovei.
in 1867 a intrat ca sufleor si copist de roluri in trupa lui Iorgu Caragiale, apoi a fost secretar in formatia lui Mihail Pascaly si, la recomandarea acestuia, sufleor si copist la Teatrul National, unde l-a cunoascut pe I.L. Caragiale.
intre 1869 si 1872 a studiat filosofia si Dreptul la Viena, iar intre 1872 si 1874, la Berlin.
in data de 15 iunie 1889, in jurul orei 4 dimineata, poetul a murit in sanatoriul doctorului Sutu, aflat pe strada Plantelor, in Bucuresti