Daniel Funeriu la Timisoara: Solutia corecta este sa dai o meserie copiilor, nu sa le dai o diploma fara valoare

TIMISOARA. Daniel Funeriu, fostul ministru al Educatiei, actual consilier prezidential, crede ca invatamantul profesional este cea mai buna solutie pentru tinerii din Romania, iar infiintarea claselor pregatitoare a fost cea mai buna idee din ultimii ani.

– Cum vedeti actuala situatie din invatamantul din Romania?
– Legea Educatiei stabileste un cadru clar si mai ales stabil. Cum bine-stiti, pe perioada mandatului meu nu am schimbat regulile la Bac, nu am schimbat regulile la examene, nu am schimbat lucruri pe picior. Niciunul, pentru ca stabilitatea e principalul element al sistemului de invatamant care trebuie pastrat. in acelasi timp, am introdus niste reguli clare, de exemplu la bacalaureat, camerele de luat vederi, antifrauda, sa nu mai fraudam. Am introdus Legea Educatiei Nationale care a fost mult-laudata de Comisia Europeana de exemplu pentru a avea un sistem predictibil. Eu ma asteptam si doream foarte mult ca guvernele care urmeaza sa continue acest demers de stabilitate. Din pacate, observ ca initiative precum cea a bacalaureatului profesional, strica aceasta stabilitate pe care am dat-o sistemului. Sa va explic: ati mai auzit vreo tara care sa schimbe regulile de organizare a bacalaureatului aproape de mijlocul anului scolar? Deci noi le spunem copiiilor ca de fapt la mijlocul anului scolar li se schimba bacalaureatul. Eu nu am mai auzit niciunde asa ceva pe perioada de pace. Poate pe perioada de razboi, or fi fost, dar in perioada de pace in niciun caz. Speranta mea este sa se mentina o coerenta, sa se mentina stabilitatea pe care am imprimat-o sistemului pentru ca si eu stiu, la fel ca dumneavoastra cele mai mari probleme au fost atunci cand s-au schimbat lucrurile peste noapte.

In timpul mandatului, ati introdus camerele de luat vederi si in acelasi timp a scazut promovabilitatea…
– Liceele teoretice au o rata de promovare de peste 80%, deci, practic, nu este o problema cu promovarea la liceele teoretice. E un procent de promovare foarte bun chiar si in conditii foarte stricte. Problema este la liceele tehnologice unde avem o rata de promovare de 20%. De ce? Pentru simplul motiv ca jumatate dintre copiii care sunt la liceele tehnologice trebuiau sa mearga inspre filiera invatamantului profesional, desfiintat in 2009 de doamna Andronescu.

Scoate invatamantul romanesc, tampiti?
– Nu, invatamantul romanesc ii scoate pe tinerii pe care ii vedem. Invatamantul romanesc scoate si oameni foarte bine pregatiti, oameni mai putin bine pregatiti, e limpede. Dar atentie, principala problema este aceea la liceele tehnologice  unde foarte multi copii de acolo ar fi trebuit sa mearga la invatamant profesional. Solutia corecta este reinfiintarea invatamantului profesional pe care am facut-o. Incepand cu anul 2012 – 2013, din nou, avem in Romania invatamant profesional. Solutia corecta este sa dai o meserie copiiilor, nu sa le dai o diploma fara valoare ca de exemplu bacalaureatul profesional.

Era necesara infiintarea clasei pregatitoare?
– Intrebare: nu este prea devreme sa mearga copiii la sase ani la scoala? Vreau sa va spun trei elemente. Primul: foarte multi ani, decenii la rind s-a mers, in Romania, la sase ani la scoala. Al doilea: in 2002, doamna Andronescu, prin Ordonanta de Urgenta, a obligat copiii sa mearga la sase ani la scoala. Foarte bine a facut. Al treilea: in toata Uniunea Europeana, invatamantul incepe la sase ani, ba chiar sunt cateva tari in care incepe la scinci sau la patru ani invatamantul obligatoriu. De asemenea, 20.000 de copii, anual, in Romania, la varsta de sase ani nu mergeau nici la gradinita, nici la scoala. Se creau niste decalaje uriase intre cei care intrau in clasa intai la sapte ani si cei care intrau la sase ani, decalaje uriase care nu se recuperau niciodata. Romania are, la ora actuala, cea mai imbatranita populatie de copii care intra in clasa intai. Avem, in medie, in fiecare clasa intai, un copil de opt ani. Se vorbeste de lipsa de spatii. Fals! intre 2000 si 2010, populatia claselor I- VIII a scazut cu un milion de copii, deci aveam locuri in 2010 pentru un numar de un milion de copii mai mare decat avem acum in scoli. Ati mai auzit anul acesta de problema locurilor in gradinite? Va spun eu, nu, pentru ca parintii copiilor de trei ani au avut mai multe locuri pentru ca generatia de sase-sapte ani a mers acolo unde ii este locul, adica in scoala. Daca se revine si se intoarce in clasa pregatitoare la gradinita, anul viitor, din lipsa de spatii care este reala in gradinita, parintii copiilor de trei ani nu isi vor mai putea da copiii la gradinita. Toate argumentele aduse impotriva clasei pregatitoare nu stau in picioare. Daca nu s-ar fi introdus clasa pregatitoare, 20.000 de copii, in Romamnia, anul acesta, de sase ani, nu ar fi mers nici la scoala si nici la gradinita. Ar fi fost niciunde.

Daca ati mai fi ministru al Educatiei, ce schimbari ati face in invatamant?
– As aplica Legea Educatiei.

Legea Educatiei nu se aplica acum?
– Se observa o dare inapoi. stiti bine ca avem o problema cu resursa umana, cu calitatea resursei umane din sistem. Legea Educatiei a prevazut un sistem de formare performant. Master didactic, urmat de un an de stagiatura, deci un sistem foarte sanatos de formare profesionala. Acum sunt, la clasa, profesori care au predat trei ore inainte, care nu au nicio practica. Deci am prevazut un sistem de formare a cadrelor didactice, dar s-a dat inapoi pentru ca astfel se poate angaja clientela de partid.

Sunteti consilier prezidentia acum. Care este cel mai bun sfat pe care l-ati dat presedintelui?
– Niciodata nu voi spune public ceea ce se discuta la masa presedintelui.

Ce scoruri preconizati pentru allegerile parlamentare, avand in vedere ca PDL a fost taxat la alegerile locale pentru masurile de austeritate?
– Cand esti la masa Guvernului Romaniei ai, inevitabil, un conflict de loialitate. Loialitate fata de tara. Altfel spus, indiferent de costurile politice, sa faci ceea ce este necesar pentru tara. Sau loialitate fata de o asteptare populista, o asteptare pe care cu totii am dori sa o indeplinim.Sigur ca si eu cand eram la minister ne doream cu totii sa dam cat mai multe salarii, cat mai multe pensii si am facut aceste lucruri in anumite domenii, dar atunci cand esti la masa Guvernului Romaniei, trebuie sa iei masuri care sunt corecte. Este cumplit de grav sa iei masurile pe care noi le-am luat si nu le-am luat cu placere. Dar iata, astazi, Romania este stabila. Uitati-va ce se intampla in jurul nostru, in alte tari. De ce? Pentru ca ei nu au avut acest curaj. Da, a fost greu, s-a mers cu salarile taiate si pentru acest lucru am fost sanctionati. Este greu sa ii spui unui om ca ii iei 25% din salariu, acel om nu va intelege niciodata si este greu sa ii spui, dupa aceea, vino si voteaza-ma. Dar, in perspectiva, daca ne uitam, se va dovedi ca au fost masurile corecte.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Draga d-le funeriu,
    poate nu v-ati dat seama dar maculatura aceea de lege cu care defilati nu a schimbat, ci a distrus invatamantul din Ro: clasa ZERO fara niciun temei, doar sa incaseze firmele pedelizde comisioane grase pentru mobilier si pentru trainingul invatatorilor? Clasa a IX-a la gimnaziu? Invatamant superior politizat?
    Va dorim sa aveti sanatate si putere ca sa puteti incasa toate blestemele celor pe care i-ati nenorocit cu incompetenta dvs.!!!!

    • Probabil ca nu este decat un postac pus sa injure fara argumente sau un picat la baclaureat, pentru ca daca ai fi din sistem nici nu ti-i deschide gura aia! Funeriu a fost cel mai bun ministru de pana acum, a facut primul pas in schimbarea unui sistem bolnav. Pacat ca Andronesca il urmeaza si daca mai ramane va distruge tot, asa cum a facut-o si pana acum, in fostul mandat.

  2. Cine se uita la ce spune FuMuriu asta e mai prost decat el. A frecat o menta cu bacu’lui si s-a trezit el sa vorbeasca despre altii. La conferinta de presa i-a soptit secretara. Mai biune vorbea ea. A facut fix o frectie de frecangeala amaratu asta de Funeriu. In tabara portocalie nu este vreunu vrednic pentru asa functie, niciodata. De aceea va veti duce dracului cu tot cu ARD’ul vostu de vreti sa prostiti oameni INCA O DATA ! GATA, nu mai prindeti nimic

    • Te-a picat si pe tine Funeriu bac-ul, loaza? :))