Dansul contemporan urban, in strada la Timisoara, intr-o productie de exceptie! Ce urmeaza la Sarbatoarea Teatrului? FOTO!

TIMISOARA. Platoul din Piata Victoriei din Timisoara s-a transformat din nou in scena, iar publicul a putut urmari o noua reprezentatie in cadrul Festivalului European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti, editia 2017.

Spectatorii adunati in centrul orasului au fost martori ai G.U.I.D. – Groupe Urbain d’Intervention Dansée, extrase din creatiile lui Angelin Preljocaj
Creat în 1998, Grupul Urban de Interventie Dansata trece prin orase si aduce dansul in locuri neasteptate prin fragmente din creatiile celebrului coregraf Angelin Preljocaj. In acest fel, G.U.I.D. a stralucit in spatiul public, facand un cat mai mare numar de oameni sa se apropie de dansul contemporan. Dansatorii au facut cunoscut universul acestui important coregraf printr-o parte a extraordinarelor sale creatii, in ideea acestuia ca dansul trebuie oferit tuturor, profesionisti, amatori si spectatori.

FOTO: Virgil Simonescu

Ce urmeaza in programul FEST-FDR
Penultima zi de festival, miercuri, 24 mai, debuteaza la ora 18,00, in Sala Mare a Teatrului National cu un spectacol de neratat: Efecte colaterale de Alexandru Popa, in regia lui Vlad Zamfirescu, doua nume in plina ascensiune ale teatrului contemporan romanesc. Subtitlul acestui spectacol, o productie a Teatrului Nottara, ar putea fi „povesti de familie”, povesti incarcate de umor care se intersecteaza in labirintul aglomerat al orasului, povesti despre efectele colaterale ale intalnirilor dintre oameni legati intre ei prin fire sufletesti nevazute.

Seara de miercuri, 24 mai, aduce pe scena Salii 2 a Teatrului National din Timisoara, de la ora 21,00, spectacolul Aglaja, dramatizare de Alina Petrica dupa romanele autoarei de origine romana Aglaja Veteranyi, conceptul si coregrafia apartinandu-i lui stefan Lupu. Alina Petrica, interpreta rolului titular, a fost nominalizata la Premiile UNITER pentru Cea mai buna actrita in rol principal. Aglaja, o productie a companiei Reactor, este un spectacol de teatru care proiecteaza, danseaza si canta destinul unei familii de artisti de circ. „Bucurii, frici, angoase, toate sunt proiectate pe ”o fasie de cort de circ”, sau mai bine zis, pe o fasie din sufletul Aglajei… Aglaja este un spectacol de teatru care (…) te invita sa faci parte dintr-o familie cu un destin neprevazut, din care se pot invata multe despre viata”, transmit realizatorii.

Tot miercuri, de la ora 21,00, in Piata Victoriei va avea loc cea de-a doua reprezentatie a spectacolului G.U.I.D. – Groupe Urbain d’Intervention Dansée, prezentat de Compania Ballet Preljocaj din Franta, cu extrase din creatiile celebrului coregraf francez Angelin Preljocaj. Spectacolul face parte din programul France danse – Orient Express si este prezentat cu sprijinului Institutului Francez. Accesul publicului la spectacolul G.U.I.D. este gratuit.

In spiritul celor 12 zile de spectacole plasate sub semnul Identitatii – tema festivalului din acest an – joi, 25 mai, de la ora 18,00, in Sala Mare, Teatrul National din Timisoara prezinta unul dintre cele mai asteptate spectacole ale sale – Hamlet dupa W. Shakespeare, spectacol semnat de regizoarea Ada Lupu Hausvater, pe un text remixat de Peca stefan si pe muzica semnata de Subcarpati. Hamlet este un manifest pentru dreptul neingradit al oamenilor de a fi autentici, pentru dreptul de a-si pastra vocea distincta in societate, pentru dreptul la propria viata.

(D)efectul Placebo inchide FEST-FDR2017 joi, 25 mai, de la ora 21,00, pe scena Salii 2. Spectacolul, o productie a Teatrului National din Bucuresti, este prezentat ca o creatie colectiva, conceptul si coregrafia apartinand lui stefan Lupu. „(D)efectul Placebo este un spectacol cu efect terapeutic garantat. Pentru ca atat rasul, cat si emoţia, dar si povestile spuse sincer, dansul si, mai ales, muzica fac parte din identitatea noastra umana. Un spectacol care aminteste cat de importanta este viaţa reala”, afirma realizatorii acestuia.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.