TIMISOARA. De anul viitor, medicii timisoreni de la Serviciul de Ambulanta vor avea la dispozitie autospeciale noi, cu care sa se deplaseze la urgentele din judet. Totul, dupa ce reprezentantii Departamentului pentru Situatii de Urgenta au anuntat semnarea unui contract prin care vor fi achizitionate autosanitare noi.
„Aceste ambulante vor fi distribuite in sapte regiuni eligibile ale tarii (Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Nord-Est si Centru) si vor permite evaluarea primului-ajutor calificat, acordarea asistentei medicale si transportul pacientilor, prin modernizarea sistemului integrat de urgenta si dezvoltarea de noi structuri in cadrul acestuia.
Beneficiarii eligibili sunt parteneriatele formate din Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, in calitate de lider de parteneriat si inspectoratele judetene pentru situatii de urgenta din fiecare regiune, Serviciile de Ambulanta Judetene, autoritatile administratiei publice locale, institutiile publice cu atributii in domeniul cautarii-salvarii de persoane in zone montane„, transmit reprezentantii Departamentului pentru Situatii de Urgenta.
In judetul Timis sunt asteptate minim 6 ambulante, care ar urma sa inlocuiasca masinile deja depasite.
CITESTE SI: Mancare buna, vin din belsug si spectacole in Piata Victoriei din Timisoara. Incepe Festivalul Vinului
„Este vorba sa ajunga, pana in 15 decembrie, in jur de 450 de ambulante, la nivel national. Repartitia pe judete nu este inca facuta. Noi apreciem ca vom primi intre 6 si 10 ambulante acum, pe judetul Timis, ceea ce e o gura de oxigen pentru moment, iar la anul speram sa primim macar vreo alte 20”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Iancu Leonida, managerul Serviciului de Ambulanta Timis.
In acest moment, parcul auto al Serviciului de Ambulanta Timis are 74 de autospeciale, adica ambulante, masini de consultatie si de transport. Cele mai multe dintre ele au fost primite in 2007-2008 si ar fi trebuit schimbate inca de acum 2-3 ani, intrucat perioada de viata a unui astfel de vehicul este de 8 ani.
Unele dintre ambulante au ajuns chiar si la un milion de kilometri rulati, iar cele mai multe au depasit 700.000 de kilometri. Iar pentru a le putea folosi in continuare, neavand alternativa, reprezentantii SAJ au fost nevoiti sa le schimbe motoarele sau caroseriile.
Potrivit Departamentului pentru Situatii de Urgenta, valoarea totala a contractelor este de 558.903.141,45 lei, finantarea fiind asigurata din fonduri europene, prin Programul Operational Regional 2014-2020.