De ce au rezultate proaste managerii care tipa la angajati

Multi manageri isi imagineaza ca obtin rezultatele dorite de la subalterni doar daca se impun in fata lor printr-un stil agresiv de conducere, inclusiv prin atacuri verbale in cazul unor greseli.

Aceasta strategie este complet gresita, spun consultantii in management, deoarece angajatii se vor baricada in spatele unor mecanisme defensive, care nu sunt deloc productive.

„Managerul are impresia ca daca a tipat o data nu mai e nevoie sa tipe si data viitoare pentru ca angajatul va executa din proprie initiativa sau de frica. Nu e deloc asa, frica si agresivitatea nu vor fi niciodata buni motivatori. Oamenii raspund minimal, exact cat e nevoie ca sa se protejeze si sa-si pastreze zona de confort”, spune Iuliana Stan, business manager in cadrul firmei de consultanta Human Synergistics Romania.

Potrivit acesteia, se creeaza un cerc vicios, in care perceptiile managerului si angajatului sunt complet diferite: managerul are impresia ca nu obtine nimic si se enerveaza in continuare, iar angajatul are impresia ca face tot ce i se spune si, pe deasupra, mai e si certat.

„Rezultatul? Data viitoare, managerul va trebui sa strige mai mult si mai tare”, explica Iuliana Stan. Aproximativ 7% dintre angajatii romani au trecut recent printr-o experienta de violenta verbala din partea sefilor, conform unui raport al Gallup Europe.

Multi manageri nici macar nu constientizeaza efectul negativ pe care il aduc reprosurile verbale facute angajatilor, potrivit unui studiu realizat in 2010 de Human Synergistics Romania, in randul a 107 lideri de companii si peste 800 de angajati.

In timp ce directorii afirma ca in firma lor nu se aplica niciun fel sanctiuni, angajatii au sentimentul ca sunt pedepsiti in mod constant prin faptul ca sunt criticati in public de sefii lor. Potrivit studiului, angajatii ar prefera sa li se ia 5% din salariu decat sa fie admonestati de fata cu colegii lor.

Companiile cu o cultura defensiva obtin rezultate mai slabe in sfera de business decat cele cu o cultura constructiva, in care managerii isi conduc subalternii fara sa insiste pe greselile acestora, ci pe modul in care lucrurile trebuie facute.

„Diferenta dintre un manager bun si unul rau o face tipul de motivatie pe care acesta reuseste sa o obtina de la angajatii lui. Arta este sa intelegi care este acel lucru care il motiveaza pe fiecare dintre cei cu care vii in contact”, spune Iuliana Stan.

In Romania, femeile sunt mai expuse violentei verbale decat barbatii, potrivit raportului Gallup. Angajatii cu functii administrative sunt cei mai certati de catre sefi (10,4%), de asemenea tinerii sub 30 de ani sunt mai expusi agresiunilor verbale decat angajatii maturi, de peste 40 de ani (15,6% vs. 4%).

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete