De ce la Timisoara nu vor incepe prea curand lucrarile pentru reabilitarea blocurilor cu bani de la UE?

TIMISOARA. Schelele pe blocurile ce vor fi reabilitate cu bani europeni la Timisoara ar putea fi montate abia anul viitor. Specialistii Primariei Timisoara n-au finalizat inca documentatia pentru demararea licitatiilor in care sa fie alese firmele executante. Sustin insa ca saptamana aceasta va fi gata caietul de sarcini.

Luni, primarul Nicolae Robu a semnat inca un contract de finantare pe fonduri europene, pentru alte 6 blocuri cu 502 de apartamente, imobile care vor trebui anvelopate termic pana anul viitor pe vremea aceasta. Din cele 5 proiecte cu 51 de blocuri, a mai ramas unul singur de semnat. Pentru celelalte 4, care cuprind aproximativ 1.480 de apartamente, pot demara licitatiile, care vor fi facute pe loturi. Se da drumul la licitatii insa abia cand e gata caietul de sarcini.

„La ora actuala avem semnate 4 contracte, pentru tot atatea proiecte cu finantare europeana pentru reabilitarea unui total de 26 de blocuri, care cuprind 1.471 de apartamente. Valoarea totala a acestor contracte de finantare este de 27,3 milioane de lei, adica 6,2 milioane de euro. Ne-a mai ramas un singur proiect care inca nu a ajuns la aprobare, care cuprinde un numar mare de blocuri. Prin cele cinci proiecte pe care le-am elaborat sunt convins ca vom ajunge sa accedem la peste 10 milioane de euro”, a explicat primarul.

Primul contract pentru reabilitarea imobilelor cu bani europeni, de la primarie si de la locatari a fost semnat la sfarsitul lunii iulie. Cel care a fost semnat acum se refera la blocurile de pe Calea Sagului 83, Calea Sagului 1-3-5, Bd. 16 Decembrie 1989 nr. 79, Calea Sagului 24, Calea Sagului 38, Calea Sagului 52, imobile ce vor fi anvelopate termic cu aproape 2 milioane de euro, adica 8,8 milioane de lei. In total sunt 502 de apartamente in care locuiesc familii cu un venit mediu sub 350 de euro/ lunar. Asadar, 60% din costuri vor fi acoperite din bani europeni, 20% pun asociatiile de proprietari, iar 20% pune primaria.

„Nu putem spune cand incep lucrarile, pentru ca nu stim exact cand se incheie licitatiile. Noi speram sa putem incepe lucrarile imediat dupa licitatie, pentru ca perioada de 12 luni curge din momentul semnarii contractului. In septembrie 2015 trebuie sa fie gata toate lucrarile. Acum trebuie sa se obtina avize, s-a inceput documentatia de indata ce am avut contractele. Este posibil sa nu putem pune schelele anul acesta, nu s-a putut decat acum, din postura de contractanti, sa dam drumul la licitatie. Nu poti sa publici pe SEAP cand vrei, mai intai trebuie sa obtii niste avize, a fost o perioada in care era o anumita dilema, daca putem sa prevedem in cadrul unei licitatii loturi pentru fiecare bloc in parte. Am primit dezlegarea sa facem asa, noi prezentam un set de blocuri, toate care fac obiectul unui proiect. Ele apar toate la licitatie, dar ofertantii pot sa vina pentru un bloc, pentru mai multe sau pentru toate, e la latitudinea lor”, a concluzionat primarul Nicolae Robu.

Ultimul proiect cuprinde cele mai multe blocuri, 25 la numar, si ar putea fi semnat in urmatoarele saptamani. Potrivit lui Sorin Maxim, directorul Agentiei Regionale de Dezvoltare Vest, 2.516 de familii vor beneficia de bani europeni pentru a-si reabilita termic blocurile in care locuiesc.

La fiecare imobil in parte, 60% din valoarea lucrarilor este acoperita din fonduri europene, iar 40% de Primarie si de asociatia de proprietari. Locatarii ar urma sa contribuie, in functie de venituri. Ei vor pune de la 10% pana la 30%, restul pana la 40% fiind acoperit de municipalitate.

Acesta este al treilea program de reabilitare termica a blocurilor lansat de Primaria Timisoara. Prin intermediului primului program s-au anvelopat in jur de 70 de blocuri, iar de cel de-al doilea program, pentru care locatarii erau nevoiti sa ia credit din banca, nu a beneficiat nimeni.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.