De ce nu se reabiliteaza fatada Operei odata cu pavajul din Piata Victoriei. Explicatia Primariei Timisoara

TIMISOARA. Municipalitatea da vina pe Ministerul Culturii pentru intarzierea inceperii lucrarilor de reabilitare a fatadei Operei. Mai exact, desi licitatia pentru intocmirea proiectului s-a facut in urma cu aproximativ 2 ani, totul bate pasul pe loc pentru ca Ministerul Culturii continua sa ceara fel de fel de documente. Asta, desi interventiile ce ar trebui facute la Palatul Culturii sunt unele de urgenta, intrucat bucati din fatada s-au desprins deja i s-au prabusit in mai multe randuri, punand in pericol trecatorii.

CITESTE SI: Anunt de suflet. Fa o fapta buna si adu haine, incaltaminte si jucarii pentru oameni sarmani, in Parcul Rozelor din Timisoara 

„Mi-era teama sa nu se desprinda vreo placa de travertin. Se spune ca nu exista pericole in acest sens, dar arata rau. Nu depinde de noi, noi am fi inceput lucrarile de mult. Suntem intr-o relatie foarte lunga cu Comisia de Monumente de la Ministerul Culturii, de vreo doi ani. Inca nu s-a ajuns la capat. Am cerut sa avem o discutie sa vedem ce mai trebuie sa dea la Comisia de Monumente, pentru a avansa, ca stam pe loc. Noi vrem, daca tot avem santier, sa facem deodata si Palatul Operei si Teatrelor si restul lucrarilor din Piata Victoriei. Se tot cere de la proiectant cate ceva. Proiectantul sustine ca acum are facut tot si Comisia de Monumente ar terbui sa aprobe si documentatia finala, cu detalii de executie, asa cum este la ora actuala. Mult diferita fata de ce-a fost initial”, a spus primarul Timisoarei.

Cu toate acestea, daca documentatia va fi aprobata de Comisia de Monumente din cadrul Ministerului Culturii, asta nu presupune ca licitatia facuta deja ramane neaparat valabila. Exista si posibilitatea ca aceasta sa fie reluata.

CITESTE SI: Schimbare la un spital din Timisoara. Va fi ridicata o cladire nou-nouta 

„Dupa ce se intampla asta (n.r. – aprobarea de catre Comisia de Monumente), se face o evaluare prin prisma licitatiei, de catre aparatul de specialitate, prin prisma legilor achizitiilor publice. Se vede ce cantitati din ce era prevazut initial si de lucrari si de materiale dispar, ce cantitati, si de lucrari si de materiale, din ce era prevazut initial, se suplimenteaza, si se trage linia, facand suma algebrica. Daca diferentele de pret se incadreaza in ceea ce permite legea achizitiilor publice, poate sa fie mai ieftin sau mai scump, dar mai scump cu cel mult 10%, atunci se poate merge mai departe pe licitatia care a fost organizata. Daca cumva nu e asa, se va face o noua licitatie. Eu nu vreau sa invoc nicio situatie de forta majora pentru a iesi din aceasta marja”, a spus primarul Timisoarei.

Desi spune ca nu poate estima cand ar putea incepe lucrarile de reabilitare ale fatadei Operei, edilul spune ca cea mai buna varianta ar fi de a demara santierul odata cu deschiderea santierului pentru schimbarea pavajului in Piata Operei si face apel si la proprietarii de imobile din centrul orasului sa isi reabiliteze cladirile in acelasi timp.

Luni, in 12 martie, a fost semnat contractul pentru intocmirea documentatiei cu firma Stigma Building Management S. B. M. din Brasov, care va face proiectul pentru reabilitarea Pietei Victoriei. Valoarea contractului este de 344.700 de lei fara TVA.

FOTO: Arhiva Liviu Tulbure

***

Acum 30 de ani a fost ultima lucrare de amploare executata in centrul orasului cand a fost schimbat pavajul de piatra cubica si inlocuit cu actualele dale. Tot atunci au fost scoase si liniile de tramvai din zona zero a Timisoarei.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Deci, pentru fatada operei e de vina Ministerul Culturii, pentru vaporete e devina Ministerul Apelor, pentru reconditionarea cladirilor sunt de vina proprietarii, pentru stadion si sala de sport e de vina Consiliul Judetean, pentru centura….dar noi, noi timisorenii pentru ce suntem vinovati?
    Ca traim intr-un oras cu o conducere fara orizont, spun asta ca sa nu jignesc, nu-mi sta in caracter.

  2. Strict statistic, lucrarea de scoatere a liniilor , legatura Libertatii cu 700 si pavarea s-au facut in vacanta de vara a elevilor.
    Adica sub 3 luni….sunt curios acum cat va dura…

    • Sunt de acord, dar in limbajul de azi ele sunt „amintiri din Epoca de Aur”! (Nostalgicule, este doar o gluma la adresa ta, pt. ca ai dreptate)

  3. Aici ii dau dreptate Primarului, daca in institutiile statului sunt angajati tot felul de neamuri, curve si nima in drum

  4. Simplu NU SE DORESTE si de asta se profita, aruncandu-se „pisica moarta” dintro parte in alta; de fapt ea este tot timpul (ca si rezolvarea) ” in aer”