De ce programul pentru renovarea cladirilor istorice al lui Dominic Fritz este sortit esecului inainte de a incepe la Timisoara. Explicatiile fostului viceprimar Dan Diaconu

TIMISOARA. Fara sa aiba vreo consultare sau macar vreo discutie cu cei care au intocmit primul program de reabilitare a cladirilor neintretinute din Timisoara, reprezentantii Primariei s-au apucat sa rescrie proiectul pentru sprijinirea locuitorilor din zonele istorice ori care locuiesc in cladiri darapanate sa isi reabiliteze fatadele.

CITESTE SI: Morcovul si biciul. Se reia supraimpozitarea pentru toate cladirile neingrijite din Timisoara. Anuntul primarului Dominic Fritz despre modificarea programului de sprijin pentru proprietari, cu ipoteca imobiliara pentru credite pe 10 ani 

Anuntat cu surle si trambite la inceputul acestei saptamani, proiectul pare sa fie sortit esecului inca din facere‘. Cel putin, asta crede fostul viceprimar al Timisoarei, Dan Diaconu, care a analizat pas cu pas datele la care a avut acces, intrucat nici el si nici colegii de partid nu au fost consultati de partenerii USR PLUS din coalitie pe acest subiect.

Dan Diaconu spune ca, desi Dominic Fritz a anuntat procentele cu care primaria ca sprijini fiecare categorie de proprietari, acest lucru nu este in atributiile municipalitatii, ci este reglementat prin lege.

„Goana după surle și trâmbițe dăunează grav patrimoniului.
Zilele trecute surlele și trâmbițele au acționat. Onorarea și refacerea patrimoniului a fost de această dată subiectul frumos împachetat. Frumos, remarcabil, cine și-ar dori altceva? Din păcate nu a existat o consultare înainte de a “lansa” acest program, sau mai degrabă intențiile programului pentru că el nu are încă un text. De ce ar fi fost util să ne consultăm? Pentru că proiectul de lege de modificare a legii 153/2011 (cea pe care bănuiesc că o folosesc în intenții) a pornit de la Timișoara și marea majoritate a articolelor le-am scris personal. Haideți să vedem ce ar fi aflat inițiatorii dacă ne-am fi consultat înainte:
Finanțarea restaurării imobilelor monument istoric, situate în ansambluri istorice și în situri istorice:
Intenția inițiatorilor:
– Pentru imobile monument istoric individual si ansambluri: 20% finanțare nerambursabilă – 80 % “finanțare rambursabilă în baza unui contract de ipotecă imobilliară”
– Pentru imobile din situri istorice: 50% “finanțare rambursabilă în baza unui contract de ipotecă imobilliară”, 50% contribuție proprie a proprietarilor.
Sunt doar 4 rânduri, dar au atât de multe probleme funcționale, legale șamd încât voi avea nevoie de cel puțin de 10 ori mai multe pentru a le explica.

Finanțarea nerambursabilă (grant) este strict reglementată de legea 153/2011 (modificată prin legea 166/2016, cea pornită de la noi) astfel:
(3) În cazul alin. (1) lit. c), finanțarea executării lucrărilor de intervenție prevăzute la art. 6 se poate asigura astfel:
a) 50% din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale/centrale sub formă de grant;
b) 50% din fondul de reparații al asociației de proprietari și/sau din alte surse legal constituite.

Astfel că primăria nu poate stabili de capul ei care e contribuția din bugetul local. Ea e foarte clar definită: 50%, nici mai puțin, nici mai mult. De ce e 50%? Pentru că o lucrare care e preluată de la asociația de proprietari de către autoritatea locală va costa mai mult decât ar putea să o facă, probabil, asociația din motive pe care nu le detaliez aici, dar țin de obligațiile legale ale unei instituții publice (spre exemplu nu există noțiunea de regie proprie și multe altele). De multe ori diferența dintre costuri e mai mare de 20% și atunci care mai e sprijinul primăriei?”, a scris consilierul local Dan Diaconu pe pagina sa de socializare.

In plus, fostul viceprimar spune ca nici modul in care a fost gandita selectarea cladirilor care sa beneficieze de un astfel de ajutor din partea primariei nu este la latitudinea autoritatilor locale ci, de asemenea, este specificat in lege.

„Legea nu face diferența, ba dimpotrivă specifică foarte clar care sunt clădirile eligibile, astfel că excluderea siturilor istorice e nu doar arbitrară, dar și ciudată. De multe ori veți regăsi clădiri cu valoare arhitecturală impresionantă în situri sau zone de protecție din varii motive (nu au fost clasate, spre exemplu, un proces care costă și durează).

Dar să punem și textul legii: “clădirile monument istoric, la clădirile amplasate în ansambluri și situri clasate ca monument istoric, în zonele de protecție a monumentelor istorice, la clădiri protejate datorită valorii lor culturale prin planuri urbanistice generale, la clădirile din zonele construite protejate sau din centrele istorice ale localităților, precum și din stațiunile/localitățile/zonele turistice, balneare, climatice și/sau balneoclimatice, definite în condițiile legii”, a mai scris Diaconu.

De departe insa, Dan Diaconu spune ca cea mai grava abatere din proiect este cea legata de contractul pe care primaria vrea sa-l incheie cu proprietarii de cladiri in paragina, respectiv unul de ipoteca.

„Una din cele mai mari aberații, e “finanțarea rambursabilă în baza unui contract de ipotecă”. Dacă ați fi întrebat, ați fi aflat că această sintagmă a fost cauza pierderii fondurilor rambursabile KFW pentru clădiri private și cel puțin o persoană care era consultant KFW atunci și lucrează acum în primărie putea să vă spună. Primăria nu e bancă și nici IFN. Primăria nu poate acorda credite, chiar dacă le numește “finanțări rambursabile”. A spus-o atunci Ministerul Finanțelor și sunt convins că o spune și acum.

Este motivul pentru care în legea amintită mai sus am introdus mecanismul de “taxă reabilitare clădire istorică”, plătibilă în 10 ani de proprietarii sprijiniți, dar care e un impozit ce nu necesită nici un fel de ipotecă, e ușor de încasat, clar definit și transmisibil la vânzarea proprietății”, a scris Diaconu.

Pe de alta parte, fostul viceprimar spune ca scutirea de taxa de autorizare si certificat de urbanism a celor care se apuca de reabilitari este prevazuta prin lege, nu prin program, si nu e o favoare, iar termenul de 15 zile pentru eliberarea documentelor este, de asemenea, reglementat. Aceasta dupa ce Dominic Fritz se lauda ca Primaria asigura…. facilitati celor care aleg sa intre in proiect, printre care faptul ca nu mai trebuie sa plateasca pentru o serie de documente eliberate de municipalitate.

„Toate prin modificările trimise de la Timișoara :
“În situația prevăzută la art. 11 alin. (2), prin derogare de la prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, certificatul de urbanism și autorizația de construire pentru executarea lucrărilor de intervenție se eliberează, în regim de urgență, în cel mult 15 zile de la data înregistrării solicitării, cu scutire de taxă”
Rămâne doar SĂ RESPECTĂM legea, nu să o preluăm prin program.
Legea mai prevede și câteva cheltuieli eligibile esențiale pe care inițiatorii “le-au uitat”:
a) lucrări de consolidare, reparare/refacere a zidăriilor/pereților exteriori;
c) lucrări de consolidare și/sau reparare/refacere a sistemului de acoperire;
și care sunt esențiale în ecuația aceasta”, a completat Diaconu.

Consilierul local precizeaza ca ar mai avea multe de spus despre proiect si ca si-ar dori sa poata sa discute cu actuala administratie, pentru a identifica cea mai buna solutie pentru ca programul sa poata functiona.

Programul propus de Dominic Fritz urmeaza sa intre in dezbatere publica.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cu cine să se consulte Samuie’l Fritz Witz Figur când îl are pe Ruben Hund, cel care se pricepe la toate !!!?
    Să vedeți când vine amenda de 21 milioane de euro pentru neachiziţionarea de certificate verzi pentru COLTERM, ce vinovaţi vor fi liberalii in frunte cu Lăutarul din Bogsig !!

    • Un articol cu dedicatie, cum sa scrii ce a zis fostul viceprimar care nu a facut nimic pana acum pentru aceste cladiri…
      Prin urmare din pacate Opiniatimisoarei este politizata excesiv…

  2. Ah da, hai sa arucam cu cacao in noua administratie care da copy la programul care functioneaza excelent la Oradea,
    cand Robu nu a reabilitat o singura cladire timp de 8 ani din banii municipalitatii pe programul lansat de el cu sluga lui jalnica, Diaconu in 2017. Toate cladirile cu schele pe ele din centru sunt din banii proprietarilor.

    OT, sunteti atat de jalnici ca ati devenit presa de partid. Macar fiti sinceri si spuneti cat va dau pe luna. PNL. Deveniti tot mai penibili de la o luna la alta.

    • Inca odata arata cei de la Opinia Timisoarei pe cine slujesc. Nici nu a fost lansat programul, deja cei din garda veche au iesit la atac. Si cine s-a gasit sa atace, sluga lui Robu. Sunt curios, cate cladiri au fost renovate de programul fostei administratii si cate cladiri au fost renovate in Oradea, pe baza programului lansat de actuala administratie. Mai mult de atat, cate procese a pierdut fosta administratie cu proprietarii pe baza supraimpozitarii? Nu mai aruncati cu rahat ca va faceti de ras, asteptati macar sa vedem daca o sa fie sau nu rezultate.

      • Maimuțe opărite, Opinia Timișoarei mi-a șters foarte multe comentarii dar ce contine acest articol sunt numai declarații al consilierului PNL care a enumarat niște legi românești, nu nemtesti !!

        • Cumva e fostul Vice primar , din fosta conducere a primăriei cu excepționalele realizări din ultimii 8 ani la capitolul renovare Timisoara ?!

  3. Am mai spus-o, USR +incompetenți, terminati politic,aceeiasi mizerie, pensatul Fritz șeful lor.

    • Imi pare rau pentru postarea dinainte, mama era ocupata cu un negru si a uitat sa-mi dea pastilele.

  4. mda.. pai ce sa zic si psd-istul Diaocnu, trebuie sa sa mai apara si el in presa ca uita oamenii ca exista psd in Timisoara si sper sa si dispara acest partid de pe raza acestui judet.

    • Mare hahaleră ești mai TONI, Diaconu este de la PNL nicidecum de la PSD! HAI LA DEAL MAI FRAIERICĂĂĂĂ

      • Ce sa zica si Toni. Dupa modul in care gandeste acest Diaconu poate fi oricand confundat cu un psd-ist. Asa ca Toni la asta s-a referit. Si apoi nu stii zicala din perioada Uniunea Social Liberala ( PSD+PNL)? PNL si PSD aceeasi mizeie!!!

        • …sintagma asta se completeaza cu: USR cea mai mare mizerie!

  5. Din păcate se lucrează pe principiul capra vecinului asta înseamnă că ruinele ne vor rămâne încă mulți ani în peisajul orașului și vom trăi și în continuare din istoria de mult trecută.Cine o freacă și cîți ani nu mai contează Timișoara și-a trăit anii cei mai buni în trecut , prezentul este trist .

  6. Trintorul sinecuristi de o viață greiere universitar la stat, s-a găsit sa vbeasca. Nici macar sa digitalizeze Primaria în 8 ani de zile NU au fost în stare, marii experți ingineri în calculatoare, el și mentorul sau Robu

  7. Am tot zis că nu vă mai citesc. Da` acu gata, la REVEDERE !!!!

    • Citește deBanat și Tion.ro ! Cu siguranță vei avea nenumărate orgasme, mucegăit fardat !🤣🤣🤣

    • Ne bucuram fiindca pentru cateva momente aveam impresia ca cei de la USR stiu sa citeasca.

  8. Eu as da granturi sub forma de amnezi. 1000 de lei pentru fiecare metru de fatada nerenovata. Renovezi 50%, primesti doar jumatate din amenda- Renovezi tot, anulam amenda. Daca iti permiti o proprietate in centrul Timisoarei, presupunem ca iti permiti sa o si renovezi. Daca nu poti sau nu vrei, vinzi si gata. Daca nici asta nu vrei primaria renoveaza pe banii ei si iti baga factura pe sub usa.
    Tu esti proprietar in zona zero si te doare in 3 litere iar noi suntem fraierii care platim ca mai apoi tu sa poti vinde mai scump ca, de, e in centru si e renovata. Pe noi nu ne-a intrebat nimeni daca suntem de acord sa renovam proprietati PRIVATE. Nu mai bine fortezi nesimtitii de proprietari sa scoata banul ca in 30 de ani unul n-a dat o pensula de vopsea pe fatadele alea dar chirii au incasat. Ce pensula mea….

    • in mare cam asa e programul. dar sunt unii care vad doar litere, fara sa stie scopul lor.

  9. Dorele, tu de obicei o dai in bara, cum se zice. Ma refer la – stii tu care Dorel. De data asta ai dat unde trebuie. De ce sa se „renoveze” cladirile istorice pe banii nostri, ai tuturor cetatenilor din Timisoara? Ca sa le creasca valoarea imobiliarelor centrale? Eu stiu pe cineva care a vandut un apartament cu 3 camere ( la italieni) in cladirea vis-a-vis de fosta Librarie Eminescu, iar cu suma obtinuta si-a cumparat apartament in Franta, la Lyon. Stiti cu cat l-a cumparat? Nu stiu cat era suma initiala, oricum l-a cumparat in rate dupa 1990- dar stiu ca prin 1999/2000 imi povestea ca plateste o rata echivalenta cu un PACHET DE TIGARI -nu Kent, ci Carpati fara filtru. Pe vremea aia mai erau si tigari romanesti.

    • Anul 1999, apartament de 3 camere deasupra de farmacia de la fantana cu pesti, cumparat in rate de la stat cu echivalentul a 5000 marci. Pensionarul care l-a locuia acolo se plangea ca n-are de unde, ce nenorocire pe capul lui. I-am zis ca-i dau eu 20.000. „Aaaa, nu, numai zic si eu asa, deja mi-a oferit un tigan 100.000…”

      • Avelo Bahtalo! Mare bucurie pe noi romii ca Fritz si USR sunt prietenii nostrii.

      • Bai coclitule nu te mai plânge că le repară Ruben Hund după ce rezolvă problema de la COLTERM !! 🤣🤣🤣

  10. ca sa intelegem, legea e neclara si arbitrara, dar pe de alta parte, o multime de articole din ea au fost modificate chiar la cererea lui? Pai si restul de neclaritati de ce nu le-ati modificat „la cerere”, domnu’ fost mare viceprimar lingau al marelui om cu pleata de Bocsig? Un profesionist remarcabil…. gargara asta pnlista a la Robu e deja toxica. O sa vedem cum functioneaza sau nu functioneaza planul asta, dar pana atunci, ciocu mic , cum s-ar spune, si ocupati-va de gradinarit, ca in rest ati aratat ce puteti

  11. Pai daca are atatea de impartasit, atatea solutii si idei, de ce nu le-a pus in opera atunci cand era vice-primar?

    • Tu sigur ești una dintre alea care după ce naşte își pune întrebarea ce a făcut in pat !!
      Omul nu a dat soluții, omul a spus că după legale românești nu se poate implementa vrăjeala lui Samuie’l Fritz Witz Figur !

      • Citeste ultima fraza din articol, desteptule!!

  12. Este sortit esecului,pentru ca 90% din casele ,,istorice,, din Timisoara,sunt ocupate de TIGANI!!!Aceasta categorie de creaturi bipede,hoate,inculte,violente ,parsive ,ordinare……nu va plati niciodata vreo taxa statului roman.Fiindca statul roman,in loc sa-i lase ,,tigani,, cum sunt peste tot in lume,i-a facut ,,rromi,,…Si acum,un mapamond,ma judeca pe mine,ROMAN de la origini pina azi,.dupa ,,rromii,, care sperie lumea..Jegosul de petre roman care a permis asta,ar trebui…..nu zic pe forum ..ca ma cenzureaza..

  13. Adio Timisoara orasul florilor. Este orasul lui Fritz care nu suporta Jardiniere fiindca trebuie udate. Raspuns la o sesizare din 13 aprilie.
    Vă informăm că sesizarea dvs. având problematica Mediu, parcuri și spații verzi * Spațiu verde neîngrijit a primit un raspuns.
    Număr înregistrare: SZ2021-002930 din data de 13.04.2021
    Descriere: Spatiile verzi arata bine odata cu explozia florala din parcuri. Totusi indolenta si nepasarea directiei de spatii de verzi este revoltatoare. Astazi am fost revoltat ca la Pasajul Popa Sapca zeci de jardiniere erau uscate fiindca nu au fost udate de multe zile intr-o zona centrala intens circulata. As dori sa stiu daca acesta este managementul de mediu a d-lui primar Fritz. Eu consider ca este un dispret la adresa cetatenilor si o sfidare a bunui simt. Arhitectul Almajan este deranjat vizual de jardinierele cu flori. Multumesc

    Raspuns: Prin prezenta vă comunicăm faptul că societatea comercială prestatoare de servicii pe spaţiile verzi a ridicat jardinierele de la Pasajul Popa Şapcă şi Pasajul Jiul, având în vedere faptul că acestea nu se vor mai amenaja. Vă mulţumim pentru înţelegere şi colaborare.