De ce se contrazic contoarele?

Exista doua situatii distincte: cand toate apartamentele dintr-un bloc sunt contorizate si respectiv cand doar o parte a apartamentelor sunt dotate cu apometre de inregistrare a apei reci. Prima situatie este mai des intalnita si de aceea in cele ce urmeaza ne vom referi la aceasta. Pe scurt, iata cateva din cauzele ce pot genera diferente de inregistrari.

Clasa de precizie a apometrelor

Apometrele generale (de bransament) au clasa de precizie C, de precizie mare, iar apometrele de apartament sunt, de regula, de clasa A sau B, mai accesibile ca pret dar de precizie mai mica. Contorul de clasa A este conceput si garantat de catre constructor pentru a „porni” inregistrarea de la 60 l/ora, cel de clasa B de la 30 l/ora, in timp ce contorul de clasa C, are un debit de pornire la 15 l/ora. Rezulta ca orice consum dintr-un apartament care este mai mic de 30 l/ora sau 60 l/ora nu este inregistrat de contorul interior, dar este inregistrat de contorul general.

De exemplu, o garnitura neetansa la rezervorul WC poate determina chiar si o pierdere de 20 l/ora. Contorul de clasa B din apartament nu-l inregistreaza (deoarece porneste de la 30 l/ora), dar contorul general de clasa C (cu un debit de pornire de 15 l/ora) va inregistra intr-o luna urmatorul consum: 20 l/ora x 24 ore/zi x 30 zile/luna = 14,4 m3/luna.
in cazul “fericit” in care toate contoarele din apartamente sunt de aceeasi clasa cu a contorului general, diferentele pot sa apara din simultaneitatea mai multor pierderi mici, neinregistrate de contoarele din apartamente, dar inregistrate de contorul general. Sa luam un exemplu: cazul in care in apartamente exista acelasi tip de contoare de clasa C similare contorului general al Aquatim (clasa C, debit de pornire de 15 l/ora). Daca din cele 20 de apartamente dintr-o scara (cu cel putin 40 de apometre) cel putin doua au pierderi mici de 8 l/ora, apometrele din apartamente nu vor inregistra acest consum (8 l/ora < 15 l/ora – debitul minim de pornire al contorului din apartament), dar contorul general va inregistra 2 x 8 l/ora = 16 l/ora (16 l/ora > 15 l/ora – debitul minim de pornire al contorului general).

Montarea incorecta a apometrelor de apartament

Gradul de sensibilitate al apometrelor este influentat de modul de instalare al acestora. Apometrele de apartament montate incorect fata de prescriptiile fabricantului: de exemplu, vertical, inclinate sau cu cadranul intr-o parte pentru contoarele care functioneaza numai in pozitie orizontala (marcate pe cadran cu litera H) nu mai indica toata cantitatea de apa consumata, aceasta fiind totusi inregistrata de apometrul general.

Pierderile din reteaua interna a blocului

Unele pierderi sunt situate dupa apometrul general si inainte de apometrele individuale. O pierdere aparuta la conductele din subsol este sesizabila doar la o verificare efectuata de un specialist, prezenta apei in subsolul blocurilor este un indiciu de defectiune. Pierderile de apa pe instalatiile interioare pot, prin cumulare, sa fie semnificative, fara sa fie inregistrate de contoarele de apartament dar care sunt inregistrate de contorul principal.

Citirea in diferite momente a apometrelor

Pentru a exista o coerenta in compararea consumurilor inregistrate de apometrul general si de apometrele de apartament, acestea trebuie citite in acelasi timp.
Diferentele in precizia de masurare in limitele admise de metrologia legala.
Precizia de masurare a contoarelor de apa poate varia intre + 5 % si +2 % (in functie de debitul de apa). Aceste variatii sunt admise de reglementarile elaborate de Biroul Roman de Metrologie Legala.

Consumuri necontorizate sau abuzive ale unor locatari

Exista anumiti cetateni care au alterat intentionat inregistrarea contorului de apa. Totodata exista posibilitatea ca, din diverse motive, mecanismele contoarelor sa se blocheze.
Ca o concluzie a celor prezentate mai sus putem afirma ca apometrele individuale au doar rolul de repartitoare orientative de consum pentru obiecte sanitare si nu sunt un indicator exact al consumului pe apartament.

Recomandari pentru micsorarea diferentelor de inregistrare intre contoarele Aquatim SA si contoarele de apartament.

Etansarea tuturor instalatiilor interioare (conducte, robinete, vase WC) pentru limitarea sau eliminarea pierderilor de apa.
Montarea apometrelor de apartament sa se faca numai de personal autorizat si conform indicatiilor din cartile tehnice ale aparatelor. Este de preferat sa se foloseasca in toate apartamentele apometre de aceeasi clasa de precizie, montate in acelasi fel.
Verificarea, de catre un delegat imputernicit al Asociatiei de proprietari/locatari, cu ocazia citirilor, a corectitudinii montajului contoarelor de apartament, a integritatii sigiliilor aplicate, precum si a contorizarii tuturor surselor de apa.
Citirea contoarelor din apartamente sa se faca in acelasi timp sau macar in aceeasi zi cu citirea contorului principal, data fiind anuntata prin factura emisa de Aquatim.
Verificarea la scadenta metrologica a contoarelor de apartament.
Informarea locatarilor despre diferenta dintre citirele contoarelor.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.