De ce sunt din ce in ce mai putini barbati in lume?

In ultima perioada se remarca faptul ca numarul persoanelor de sex masculin este in scadere la nivel mondial, cercetatorii descoperind din ce in ce mai multe dovezi care arata faptul ca ceva este in neregula cu sanatatea sexuala a acestora.

Spre exemplu, cantitatea lichidului seminal a scazut cu pana la 50% in ultimii 50 de ani. De asemenea, anomaliile legate de acesta s-au inmultit, iar rata infertilitatii la barbati a crescut radical. In plus, cazurile de cancer testicular s-au dublat in ultimii 20 de ani.

Conform The Hals Report, experti din intreaga lume au incercat in ultimul timp sa afle care sunt cauzele acestor schimbari, ajungand la concluzia ca de vina ar fi anumite substante chimice. Mai grav este ca despre acestea se stie ca interfereaza cu sistemul hormonal masculin, facand ravagii in ceea ce priveste dezvoltarea sexuala, dar totusi se gasesc peste tot in jurul nostru.

Substantele sintetice, prezente pretutindeni

Acum 60 de ani, substantele sintetice erau aproape de domeniul SF-ului. De atunci insa, in industria chimica au fost dezvoltati peste 90.000 de compusi, iar cei mai multi dintre ei nu au fost niciodata testati pentru a se afla efectele asupra oamenilor, cel mult acestia fiind verificati pe animale.

Aceste chimicale se gasesc in foarte foarte multe produse. Spre exemplu, duritatea plasticului se obtine cu ajutorul substantei Bisfenol-A, iar elasticitatea acestuia cu ajutorul ftalatilor. De asemenea, aceste substante aduc imbunatatiri produselor cosmetice, cum ar fi un miros placut.

Al Doilea Razboi Mondial a dus la accelerarea cererii de noi produse, aditivii alimentari, unele medicamente, pesticidele si nailonul fiind doar cateva dintre acestea. Grav este ca, pana de curand se credea ca fetusul este protejat de catre placenta de contaminarea cu diverse substante, insa adevarul este ca uterul nu ofera o asemenea protectie.

In plus, malformatiile genitale la nastere au crescut cu 200%, cel mai probabil cauza fiind expunerea la chimicale. Si, chiar si dupa nastere, copilul este expus la acestea prin intermediul laptelui mamei.

De ceva timp, cercetatorii au inceput chiar sa isi exprime ingrijorarea legata de faptul ca unele substante sintetice au efecte negative grave si permanente asupra copiilor, si in special asupra celor care sunt de sex masculin, adultii de acelasi sex fiind implicit afectati. Spre exemplu, un barbat tanar produce in prezent mai putin de jumatate din cantitatea de lichid seminal pe care o producea tatal lui, iar pana la 85% din acesta este anormal.

Concret, in urma unor studii a fost descoperit faptul ca unele substante sintetice pot altera sau bloca functionarea normala a testosteronului in organism, afectand dezvoltarea sexuala a copiilor de sex masculin. Testosteronul este hormonul masculin ce actioneaza asupra dezvoltarii organelor genitale.

Scaderea numarului de barbati, deja un fenomen global

In prezent, exista mai mult de 20 de natii cu o puternica industrializare, la care s-a observat un declin in ceea ce priveste numarul baietilor. Din 1970, numarul copiilor de sex masculin a scazut cu peste 3 milioane. Iar pericolul este nu doar pentru persoanele care traiesc in jurul unor uzine chimice, ci si pentru toate celelalte, din cauza chimicalelor din locuinte.

Copiii sunt expusi constant la peste 1.000 de astfel de substante. Acestea se gasesc in computere, haine, mobila, in apa si aer, in alimente, iar substantele care sunt raspunzatoare de problemele la sistemul reproductiv masculin sunt derivate din petrol. O clasa comuna de astfel de chimicale este reprezentata de ftalati, care sunt folositi in aproape orice – de la cosmetice la ambalajele pentru alimente si jucarii.

Mai multe studii au aratat ca ftalatii din organismele mamelor si din laptele acestora au o legatura cu afectarea dezvoltarii sexuale normale la copiii de sex masculin. In plus, si contactul celor mici cu jucariile face ca aceste substante sa ajunga in corpurile lor, una dintre ele starnind o mare ingrijorare.

Este vorba de ftalatul numit DEHP, care se foloseste la fabricarea PVC-ului, material care este la randului lui utilizat chiar si la obiecte medicale, cum ar fi catetere sau pungile pentru sange. Acesta a fost clasificat ca fiind toxic pentru aparatul reproductiv.

Totodata, Bisfenol-A este cea mai cunoscuta substanta dintre cele care au provocat ingrijorare, fiind folosita la o gama extrem de larga de produse, de la DVD-uri la biberoane. Legat de acestea din urma, mai multe studii au scos la iveala faptul ca substanta poate ajunge in laptele din biberon. Iar testele realizate pe animale au aratat ca, daca se intampla acest lucru, creierul acestora este afectat.

Oricum, din 80.000 de substante chimice care sunt in uz in prezent, 85% nu au fost niciodata testate in ceea ce priveste impactul asupra organismului uman. Iar controversele si dezbaterile vor continua multe decenii de acum inainte, pana cand vor fi stabilite certitudini in ce priveste efectele lor. Un lucru este insa cert deja: unele dauneaza grav sistemului reproductiv al copiilor de sex masculin.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.