De ce Timisoara nu are turism cultural? Vezi ce raspunsuri au gasit oamenii de cultura din oras

Cladiri vechi, spatii neadecvate, lipsa de fonduri, gropile si traficul din jurul muzeelor, reclamele de pe cladiri, problemele politice dintre institutiile publice, orgolii si antipatii. Acestea sunt motivele pentru care in Timisoara nu exista turism cultural.

La aceasta concluzie au ajuns conducerea muzeelor, istorici, profesori universitari si oameni de cultura din Timisoara, care s-au adunat astazi in mansarda Facultatii de Arte si Design, pentru a dezbate pe tema desfiintarii muzeelor din Timis.

In timp ce in strainatate oamenii stau la cozi pentru a vizita muzeele, in Timisoara trec zile bune fara ca nimeni sa se apropie de ele. “Am invitat 600 de profesori sa vina cu copii in vizita la muzeu, din care mai bine 200 ne-au refuzat, pe motiv ca sunt responsabili de copii pe drum, le-a fost frica de potentiale accidente. Aceste lucruri se intampla in timp ce in alte tari europene precum Franta, vizitele la muzee sunt obligatorii in programa scolara”, a spus Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Arta.

“Avem cladiri sub forma de conserva si care conserva valori”

Ne luptam sa ajungem Capitala Culturala cu orase precum Iasi, unde sunt 15 muzee sau Cluj cu 14 muzee, pe cand noi avem numai 5 si nici o casa memoriala. “Avem cladiri sub forma de conserva si care conserva valori. Sa termine Timisoara cu paranoia ca nu avem cultura valorica a orasului si orgoliu, decat la nivel de bancuri. Diferentele politice nu trebuie sa conteze cand vorbim de invatamant, cultura si sanatate”, a mai adaugat Marcel Tolcea.

Intr-o situatie critica este si Muzeul Satului sau “muzeul sezonier”, cum a fost poreclit de cei prezenti, institutie care a trecut peste doua razboaie mondiale. Acum se lupta cu o umiditate in incaperi de peste 80%, dupa cercetarile facute de Ioan Hategan, fost muzeograf. Cladirea muzeului de peste 140 de ani urmeaza sa fie restaurata de Consiliul Judetean, iar o parte din obiectele de valoare vor fi mutate in proaspat renovata cladire a Bastionului, un loc atractiv, numai bun de transformat intr-un spatiu cultural.

“Bastionul nu trebuie sa fie un  spatiu destinat divertismentului. Cred ca trebuia intrebati si cetatenii inainte sa se ia o asemenea decizie. A disparut un muzeu de etnografie din Bastion care chiar era un punct de atractie turistica. Am dus acolo numerosi profesori straini care au ramas uimiti de cum se potrivea muzeul cu ambianta”, a opinat Smaranda Vultur, profesor de istorie.

Pentru toate aceste probleme inca se cauta solutii. Printre variantele discutate au fost renovarea cu bani de la Uniunea Europeana, dar acest lucru nu mai poate fi posibil pana in 2013, pentru ca au fost solicitati bani pentru constructia unui muzeu de la zero, cel de Stiinta si Tehnologie, si numai dupa termenul de finalizare a acestor lucrari se poate discuta despre o alta finantare.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.