De ce tremura Timisoara in fata oltenilor in lupta pentru titlul de Capitala Culturala Europeana? Ne explica Ioan Garboni, seful Filarmonicii Banatul!

TIMISOARA. Oltenii ne-ar putea bate in cursa pentru titlul de Capitala culturala europeana. O spune chiar seful Filarmonicii Banatul, care e de parere ca ar trebui sa ne temem de Craiova, unde se investesc sume uriase de bani in cultura. Mai mult decat atat, craiovenii vor sa-l scoata la inaintare pe Brancusi, unul dintre cei mai renumiti artisti ai Romaniei peste hotare.

Ioan Garboni conduce Filarmonica Banatul inca din anul 2006. A vizitat toate orasele mari ale Romaniei si spune ca are spioni peste tot, asa ca stie foarte bine cum se pregateste concurenta. Timisoara ar putea pierde insa la un capitol, daca nu-si joaca cartea bine. Se vorbeste ca s-ar tine seama si de componenta economica, iar capitala Banatului ar pierde, pentru ca din punct de vedere economic, stam cat de cat bine.

„Eu cred in sansa noastra, am fost intr-un juriu la Iasi. Am vazut Iasiul. Ei n-au sediu la Filarmonica, lumea de pe strada nu stie unde e Filarmonica, unde e Conservatorul. Oamenii nu sunt preocupati, fiecare primar din Romania isi va folosi electoral candidatura la Capitala Culturala Europeana, chiar daca n-are nicio sansa. Am fost si in Craiova, se baga bani foarte multi in cultura la Craiova, eu m-am speriat. E vorba de sute de mii de euro. Doar pentru Festivalul Shakespeare au dat 200.000 de euro. Daca stim sa ne jucam cartea bine… in primul rand trebuie terminata strategia orasului. Avem multi experti straini care lucreaza la strategie. Juriul nu este unul romanesc. Noul regulament spune ca vor fi 11 experti, numai straini, exclusiv experti europeni. Asta inseamna ca nu va exista implicarea politicului in decizia cine va fi capitala culturala europeana. Ceea ce este foarte bine. Din pacate, s-a luat o decizie ca orasele capitale europene ale culturii sa fie alese si pe criterii economice, in sensul ca daca au infrastructura hoteliera cat de cat, dar au o situatie economica mai proasta, de somaj samd, sa fie alese acele orase ca sa se dezvolte ulterior economic. Asta nu e avantajos pentru noi. Este o noutate, noi in Timisoara nu avem somaj. Aici se pare ca ar fi un punct de castig pentru Iasi sau chiar pentru Craiova. Acea strategie va fi jurizata, se tine cont de istorie, de infrastructura, noi stam bine cu institutiile culturale aici”, a explicat Ioan Garboni pentru opiniatimisoarei.ro.

Garboni considera ca Timisoara trebuie sa pedaleze cu nivelul cultural, dar nu cu cel elitist. Cei care lucreaza la strategie, din Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana, marjeaza pe Filarmonica, pe Opera, pe Teatrul National, nu pe adevaratele atuuri.

„Nu e in regula, pentru ca noi avem un Tarzan si nu e promovat, avem un oras cu 1.000 de premiere, il avem pe Bela Lugosi langa noi. Eu vreau sa fac aceasta Tarzaniada, se poate face chiar de Halloween un festival, sa fie proiectie de filme horror, proiectii de Bela Lugosi. Herta Muller trebuie adusa. Sunt extraordinar de multe premiere care trebuie scoase in evidenta, alte orase nu au asta”, a mai spus Garboni.

Timisoara trebuie sa se umple de statui!

Seful Filarmonicii spune ca si Craiova are un atu deosebit de importanta, daca merge pe o colaborare cu Targu-Jiu si il scoate la inaintare pe Brancusi.

„Craiova mizeaza pe faptul ca s-ar alia intr-un fel cu Targu-Jiu pentru Brancusi. Sansele noastre sunt foarte mari daca ne jucam cartile. Trebuie sa ne gandim ca oamenii care vin intr-o capitala culturala europeana nu vin pentru Filarmonica sau Opera, ei vin pentru manifestari inedite in aer liber. Turistii vin pentru muzee, vin pentru distractie, vin la manifestari inedite. De aceea am si scos Filarmonica in strada, daca vom fi capitala culturala europeana vom iesi lunar. Muzeele trebuie sa iasa in strada, Timisoara trebuie sa se umple de statui. Am vazut in Iasi, de exemplu, foarte multe statui din bronz. Pai noi trebuie sa avem statuia lui Tarzan, a lui Bela Lugosi, a lui Vuia, oamenii sa vina, sa se pozeze cu ele. Sunt foarte multe lucruri care nu sunt promovate suficient, trebuie prinse macar in strategie ca pana in 2021 sa le facem”, completeaza seful Filarmonicii.

Clujenii, inaintea Timisoarei sau la acelasi nivel cu noi?

Clujul are o multime de televiziuni si se promoveaza excelent. Timisoara nu promoveaza asa cum trebuie evenimentele culturale. Care a fost avantajul Clujului?

„Cluj are o multime de televiziuni care transmit pe cablu in toata tara, noi nu avem. Tot ce se intampla la ei este mediatizat, la noi nu. Clujenii au avut avantaj ca au avut un prim-ministru, care acum le este primar, care a pompat bani foarte multi in Cluj. In orasele in care s-au bagat bani, inclusiv in Iasi am vazut, s-au bagat bani in Universitatea de Arta, au nu stiu cate zeci de piane Steinway, noi avem unul singur la Filarmonica. Pai cate sunt in Cluj, Iasi, Bucuresti… acolo s-au pompat bani guvernamentali. Timisoara a fost vaduvita. Conservatorul din Bucuresti are aproape in fiecare sala cate un Steinway. Au fost cumparate cu bani de la Guvern. Noi avem unul singur, cumparat cu bani de la primarie. De aceea intre Cluj si noi exista la ora actuala, dupa mine, o egalitate. Numai ca ei se duc in jos si noi in sus. Pentru ca banii guvernamentali s-au terminat si la ei, incep sa fie probleme mari. Exista o lipsa de comunicare intre institutiile de cultura din Cluj, le cunosc foarte bine. De bine de rau, noi nu avem probleme financiare. Primarul Timisoarei canta la chitara si iubeste muzica. Pentru mine e un mare castig, vine la concertele Filarmonicii. E vorba de comunicarea cu autoritatile locale si judetene. La Timisoara exista o dorinta foarte mare, la Cluj a fost o siguranta foarte mare ca vor castiga. Eu cred ca lucrurile se indreapta pozitiv spre noi, cred mult in niste oameni implicati: Ioan Holender, Simona Neumann, Emil Cristescu si alti cativa experti de afara”, spune Garboni.

Ce trebuie sa faca Timisoara? Trebuie sa evite relatia de sprijin de la Guvern. In plus, sa se teama de Craiova.

„Trebuie evitata relatia de sprijin a guvernantilor, pentru ca daca Guvernul spune ca sprijina un oras anume, din contra, expertii fac invers. Noi urcam, zic eu vertiginos, ceilalti se cam duc in jos. Noi avem aeroport fata de Craiova, care abia il dezvolta. Noi nu avem o vizibilitate la nivel national. Mi-e teama putin de Craiova care pompeaza bani multi si merge cu Brancusi in fata, dar am inteles ca nu s-ar accepta aceste asocieri intre orase regionale. Se pun bani foarte multi acolo… ei spun ca nu stiu ce sa mai faca cu banii”, a conchis Garboni, pentru opiniatimisoarei.ro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Utile constatarile maestrului Garboni. Dar eu vad un paradox, adica sa ne ferim de factorul politic ptr ca juriul celor 11 experti europeni va depuncta orasele care au mers pe aceasta cale, dar pe de alta parte Craiova beneficiaza de sume consistente din partea Guvernului, finantari din care rasar tot felul de event-uri care intaresc notorietatea culturala a orasului. Deci ce facem ? Stam departe de Guvern de frica juriului si nu pupam know-how cultural si sume de bani pe care Primaria se pare ca n-are capacitatea sa le genereze, sau reusim implicarea Guvernului cu speranta ca juriul nu ne va depuncta ?

    • Paradoxul nu exista fiindca Garboni are 100% dreptate in nadejdea in bucuresti. Nu trebuie sa ne ferim noi de finantarea dela bucuresti, fiindca ne feresc ei destul. Nu cred ca vreodata bucurestiul va sustine financiar pe Herta Mueller sau simbolurile cinematografice Weissmueller sau Lugosi. Deci nici macar nu trebuie sa cerem bani pentru asa ceva la bucuresti. Pe d alta parte, nu cred ca bucurestiul abia asteapta sa aloce sume consistente de bani pentru TM. Politicul actual nu se preocupa de chestiuni sociale de baza pentru comunitatea timisoreana, daramite de cultura timisoreana sii banateana. Pe de alta parte, in sfarsit citesc si eu un articol coerent despre obiectivul TM-CCE 2021. Nu retin sa fi auzit pe cineva din Timisoara, pana la dl. Garboni, sa discute atat de detaliat despre strategii, programe, obiective, concurenta, potential, sanse, perspective, capacitati etc., privind castigarea titlului de Capitala Culturala Europeana. Pare ca omul stie despre ce vorbeste in acesta privinta, spre deosebire de toti factorii politici si nepolitici implicati in diverse masinarii de tocat bani publici si/sau bani pentru cultura si promovare. Sper macar ca prin urmarirea scopului de a fi TM-CCE in 2021 sa ridicam nivelul culturii strazii (bulevardului timisorean sau Corso-ului) de la vanzatori ambulanti de martisoare hand-made si caciuli tricotate, la arta stradala de toate felurile. Ar fi un castig, chiar daca nu ajunge TM CCE in 2021.

  2. In orasul situat printre primele locuri din Europa ca poluare si ca cel mai poluat din Romania, n-are rost sa ne facem griji pt verdictul din 2021. Unii dintre noi nu mai apucam sa vedem deznodământul. Asa ca fratilor, nu va mai agitati atata pe acest subiect!

    • Watchdog20, tu pe cine vrei sa mmanipulezi ? ca nu toti sintem habarnisti asa cum s-ar credea. Reputatia unui oras poluat cu PM10 (adica pulbere de praf si nu alte substante chimice precum destule alte orase ale lumii) orasul a avut-o in 2011 daca nu ma insel. Ia cauta tu la ora actuala sa vezi topul pe 2013 al celor mai poluate orase europene, iti dau si un indiciu, Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana…

      • Ai dat pe google si ai citat (nu citit) doar ce ti-a convenit ca sa ma contrazici. Ai sarit peste unele linkuri „interesante”, asa ca revino acolo. Toate statisticile pot fi facute dupa cel putin un an, asa ca nu ai de unde sa stii cat cancer ai acumulat. A, daca te duci la analizele gratuie – obligatorii instituite de Nicolaescu vei afla sigur. Pana atunci fa clic la agentia europeana de mediu si vezi ce ne asteapta in viitorul apropiat. Poate ai curiozitatea ca cauti studii ale unor universitati de prestigiu sa vezi statistici mai recente. Desigur sunt facute global, european sau aiurea, insa iti spun eu : nu mai ai mult de trait in orasul florilor. Cat despre manipu_lare, ar trebui sa fi ingrijorat pt ca poluarea aerului ne afecteaza mai mult lungimea penisului.

  3. daca a ajuns un semidoct ca domnul garboni sa „radiografieze” fenomenul , din ipostaza expertului in domeniu , e limpede cat de culturala e cimisoara… articolul asta e o „minge la fileu” aruncata ipochimenului si atat !

  4. De ce tremura prostul care a scris articolul in fata timisorenilor ?

    Pentru ca e oltean.

  5. Atrag atentia asupra faptului ca in Craiova nu au venit si nu vin bani de la bugetul de stat cum a luat Clujul.
    Despre personalitatile date de olteni care in treacat fie spus sunt doar doua milioane ca ungurii ce sa mai vorbim ,va dau doar citeva exemple:BRINCUSI,HENRI COANDA,EUGEN IONESCU,GOGU CONSTANTINESCU,NICOLAE COCULESCU,NICOLAE TITULESCU,PETRACHE POENARU,ANTON PAN,GHIORGHE TITEICA,SABIN BALASA,ION TUCULESCU,MARIN SORESCU,JAN NEGULESCU,DIMITRIE GEROTA,TRAIAN LALESCU,CONSTANTIN RADULESCU MOTRU,NICOLAE VASILESCU KARPEN,ION MINULESCU,ALEXANDRU MACEDONSCHI,TEODOR AMAN,CONSTANTIN LECA,CORNELIU BABA,TITU MAIORESCU,DEMETRU PAULIAN,DIONISIE PIPPIDI,AMZA PELEA,IOANA BULCA,HORATIU MALAIELE,STEFAN IORDACHE,MARCEL IURES SI MULTI MULTI ALTII ca sa nu mai vorbim de faptul ca toti conducatorii din Tara Romaneasca cu exceptia perioadei fanariote au fost boieri olteni iar Constantin Brincoveanu PE LINGA CEL MAI INTELEPT DOMNITOR al tarii a creat si stilul in constructii care ii poarta numele.
    In concluzie Craiovenii au de unde alege pesonalitati cu care sa se laude atit din cultura cit si din celelalte domenii de activitate mai geu o sa fie cu „omul de cultura” TAEZAN.