De doua ori mai multe clase de invatamant profesional in Timisoara si in judet, din cauza rezultatelor slabe de la Evaluarea Nationala

TIMISOARA. Rezultatele slabe la Evaluarea Nationala au facut ca numarul de clase de invatamant profesional din judetul Timis sa se dubleze, incepand cu anul scolar viitor.

CITESTE SI: Focuri de arma la Timisoara. Politistii au incercat sa prinda un talhar 

Daca in 2018 planul de scolarizare a prevazut 28 de clase pentru invatamantul profesional, in anul scolar 2019-2020, la nivelul judetului Timis vor fi organizate 54 de astfel de clase.

„In luna ianuarie am facut o propunere nu tocmai acceptata de unitatile de invatamant din judet, de 134 de clase de liceu si 54 de clase de invatamant profesional, in total 188 de clase de liceu a IX- a, invatamant de stat. Este un an in care suntem pozitionati mai putin unitar fata de alte judete, din punct de vedere al topului mediilor obtinute la Evaluarea Nationala. Dupa 2-3 luni de la transmiterea informarii, in baza unei relatii intre Ucraina si Romania, s-a cerut si in acest an la Hasdeu, la Lugoj, infiintarea unei clase cu predare in limba ucraineana. Ministrul invatamantului a convenit sa accepte ca planul de scolarizare din acest an sa cuprinda un numar de 135 de cls de liceu, respectiv 54 de profesionala, cu un total de 189 de clase”, a spus Aura Danielescu, inspector general al ISJ Timis.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar trag un semnal de alarma si ii sfatuiesc atat pe directorii de scoli, cat si pe parinti, ca in momentul inscrierii in clasa a IX-a, fiecare elev sa bifeze cat mai multe optiuni pe lista, pentru ca elevii sa nu riste sa ramana nerepartizati.

„Copiii ar trebui sa stie ca numarul de clase de liceu e foarte redus si, ca marja de siguranta, trebuie sa opteze si spre scolile profesionale, pentru ca mediile de acces la liceu vor fi mult mai mari decat in anii trecuti. E un semnal de alarma pe care cred ca l-au auzit toti, toate scolile. Fiecare director care ar trebui sa fie un manager adevarat si sa aiba o gandire de timp mediu, ar trebui sa vina cu alternative pentru copii, pentru ca e clar ca elevii cu medii peste 5 vor avea acces la liceu, iar cei cu medii sub 5 vor avea ca alternativa scolile profesionale”, a completat Aura Danielescu.

In anul 2018, procentul celor care au obtinut peste 5 la Evaluarea Nationala, in Timis, a fost de 69,64%, in timp ce in 2017 procentul celor care au reusit sa ia peste 5 la examen a fost de 72%.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Școlile profesionale sunt o păcăleală, cu sau fara ele poti ocupa „meseriile”

  2. Nu este bine , toți elevii trebuie sa faca liceul ca sa meargă la universități, si la cele de stat și la cele particulare , ca altfel ce s ar face cei care lucrează acolo , toți trebuie sa aiba studii superioare , ca altfel nu îi mai angajează nimeni , si la casierie la supermarchet trebuie , iar bacalaureatul sa fie opțional, cine vrea da , cine nu , nu , trebuie sa fie democratie .

  3. Buna seara.
    Va rog frumos ,daca stie cineva ,în afară de liceul special ,,Gheorghe Atanasiu,, unde mai sunt clase de profesionale in Timisoara?Si cu ce profil?(meserii)

    • La Electrotimis sunt 3 clase de profesionala…. electric și mecanic

  4. Nu are nicio legatura cu rezultatele de la evaluare. Din ianuarie până acum este a treia variantă venită de la minister. Cred că în funcție de ce a visat cineva. Iar scoli profesionale ar fi bine sa existe … dacă n-ar fi făcute pe genunchi. Nu există ateliere, maiștrii și nici vreo legatura intre cererea și oferta de muncă. Nu a făcut nimeni vreun studiu – ce specialisti există (să îi învețe pe copiii) și ce meserii se cer. Pur și simplu au fost directorii anunțați de sus câte clase profesionale trebuie făcute, iar ei au făcut ceea ce le permitea legea – un anumit profil teoretic poate fi transformat doar în anumite tipuri de profesională – se cere bine, nu se cere, tot bine. NICIO schimbare făcut pe genunchi nu va fi bună. DUPĂ ce a început procesul de admitere în licee (au fost probele de aptitudini) faci planul de școlarizare? Profesorii au normele făcute din ianuarie dar nu se știe pe ce clase, că s-au tot schimbat… O bulibășeală generală și o bătaie de joc de elevi și de părinții lor. Schimbări de dată în timpul unei etape, ca să se revină a doua zi (din cele 2 zile de înscrieri la probele de aptitudini într-una am fost anunțați că nu se mai fac înscrieri că se vor face altădată, În următoarea aflam la ora 10 că s-au răzgândit – lasă tot să fugi să înscrii copilul)… Incredibil.

  5. Revenind – la orice liceu industrial sau tehnologic sunt, probabil, clase de profesională. Oricum există deja un link unde puteți vedea toate clasele: http://www.isj.tm.edu.ro/article/608626f2-8823-11e9-a3c0-00505699a436/

  6. Mr dr Popescu Mihai Claudiu poate ii explica soției învățătoare cum petrece el timpul prin București