De la inceputul anului, in padurile Timisului s-au produs patru accidente de munca mortale

Ileana Tomoioaga

TIMISOARA. Cresterea alarmanta a numarului accidentelor de munca mortale a determinat conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca Timis sa marcheze Ziua Internationala a Securitatii si Sanatatii in Munca, sarbatorita in fiecare an la data de 28 aprilie, prin doua intalniri cu agentii economici din judet, carora li s-a atras atentia sa ofere angajatilor o cat mai mare siguranta la locurile de munca.

Primul „briefing” s-a desfasurat inainte de pranz, la sediul institutiei, unde au participat cateva zeci de patroni din diverse domenii de activitate, iar in partea doua a zilei – sefa ITM Timis, Ileana Tomoiaga, s-a grabit catre  Faget, unde, alaturi de reprezentanti ai Directiei Silvice Timis, a discutat cu circa 20 de intreprinzatori care au afaceri in domeniul exploatarii forestiere din zona. „Am considerat necesar sa venim la Faget pentru a discuta cei implicati in exploatarea materialului lemnos, deoarece in ultimele patru luni s-au inregistrat patru accidente mortale in padurile din Timis. Este o cifra alarmanta, care ne obliga sa actionam ferm pentru sporirea masurilor de protectie a muncii in acest domeniu”, ne-a declarat Ileana Tomoiaga.

Conform datelor facute publice de catre sefa ITM, in primele trei luni ale anului, in Timis s-au produs nu mai putin de 54 de accidente de munca, din care patru mortale si unul colectiv de munca, iar celelalte provocand invaliditati si incapacitati temporare de munca. De asemenea, de la inceputul anului, un agent economic s-a ales cu dosar si a fost trimis in judecata pentru a fi tras la raspundere penala in urma unui accident de munca.

Majoritatea intreprinzatorilor respecta normele de securitate ale muncii, dar sunt unii angajati iresponsabili, care – oricate instructaje de protectia muncii li s-ar face – nu poarta echipamentul de protectie, convinsi ca nu li se poate intampla nimic. Anul trecut, cele mai multe accidente s-au intamplat in domeniul constructiilor, iar nepurtarea castii la inaltime a condus la accidentari grave”, a mai precizat Ileana Tomoiaga. Cel mai vulnerabil sector de activitate la nivelul judetului este cel al constructiilor, unde anul trecut s-au inregistrat 32 de accidente, dintre care unul mortal.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.