TIMISOARA. In urma cu 50 de ani, un nucleu de ingineri, specializati si pasionati de calculatoare, care au pus bazele si ulterior au lucrat cu MECIPT (Masina Electronica de Calcul a Institutului Politehnic Timisoara), primul calculator din mediul universitar din Romania, a infiintat filiala timisoreana a Institutului pentru Tehnica de Calcul, pe scurt ITC. In 12 octombrie 2018, acestia, dintre care ii amintim pe Vasile Baltac, Dan Bedros sau Horia Gligor, s-au reintors la Politehnica, in Auditorium-ul Centrului de Conferinte al UPT, pentru a sarbatori semicentenarul filialei timisorene a ITC.
In cadrul intalnirii, care a debutat cu un moment de reculegere in memoria celor care nu mai sunt in viata, s-a vorbit despre primul calculator conceput in intregime la noi – Masina Electronica de Calcul a Institutului Politehnic din Timisoara (MECIPT) – intre 1959 si 1961, despre ”nasterea” filialei timisorene a ITC, dar mai ales despre importanta fiecarui om implicat in aceste proiecte realizate de la zero, in anii 1960, intr-o perioada in care razboiul rece facea imposibila orice comunicare cu vestul capitalist pentru tarile din est, aflate sub influenta Rusiei comuniste. Iata si motivul pentru care au trebuit dezvoltate de la zero tehnologii proprii, prin cercetare aprofundata. Numai in jur de 30 de tari din intreaga lume faceau cercetare in IT, iar dintre tarile comuniste sase. Romania este una dintre cele cu rezultate pozitive. in 1989 ITC Timisoara avea un colectiv de 800 de angajati, dintre care 500 lucrau la fabrica de memorii si 300 creau soft.
Intreg domeniul ITC de la noi este influentat in prezent de fosti angajati ai ITC Timisoara, acestia fiind acum la conducerea unora dintre cele mai importante companii ITC, atat cu capital romanesc (unii au propriile firme), cat si cu capital strain.
Tot in cadrul aniversarii a fost lansata si cartea „Un institut pentru istorie. Semicentenarului Institutului pentru Tehnica de Calcul”, realizata de un colectiv de autori, coordonat de profesorul Vasile Baltac, primul director al ITC.
Infiintarea cu 50 de ani in urma a Institutului pentru Tehnica de Calcul a avut fara indoiala un profund impact asupra domeniului calculatoarelor electronice si societatii in ansamblul ei. Revolutia informatica devenita recent cea de a patra revolutie industriala ar fi cuprins Romania mult mai incet si cu dificultati fara aportul puternicului for de cercetare care a fost ITC.
Romania a avut traditii in cercetarea si realizarea de calculatoare electronice din prima si a doua generatie. Primul calculator CIFA-1 a fost realizat la IFA in 1957 de Victor Toma. Era la numai 11 ani dupa ENIAC in SUA si 5 ani dupa BESM-1 din URSS. Au urmat MECIPT-1 la Institutul Politehnic Timisoara in 1961. Lumea a evoluat repede si producerea de calculatoare a trecut la faza industriala cu firme puternice producand in serii mari calculatoare pentru calcule stiintifice, gestiune, automatizari.
Si Romania a realizat repede ca este nevoie de calculatoare in economie si la initiativa unor profesori avandu-l in frunte pe Mihai Draganescu s-a adoptat de catre Guvern in 1967 un ”Program de dotare a economiei nationale cu echipamente moderne de calcul si de automatizare a prelucrarii datelor”. Programul prevedea crearea unui institut de specialitate, a unor fabrici de profil, a unei intreprinderi de service, a unui institut care sa se ocupe de informatizare, cunoscut apoi ca ICI, a unei retele de centre teritoriale de calcul, a unor centre departamentale etc. Decretul de infiintare a fost emis in 1967, dar institutul a fost creat efectiv in urma cu 50 de ani, in anul 1968.
Inca din 1970 se decide crearea unei familii de calculatoare FELIX cu modele mai mici si mai mari decat C-256 (C-32 si C-512/1024), un exemplu pentru multe alte institute care se rezumau la prelucrarea licentelor. La propunerea ITC se creeaza o sectie de microproductie de memorii cu ferite care produce modulul de memorie FELIX. Modulul si tehnologia de fabricatie au fost concepute prin cercetare proprie la filiala Timisoara. Dupa cativa ani, sectia a fost transformata in Fabrica de memorii electronice FMECTC, dupa 1990 devenind prin privatizare ALCATEL Romania. Laboratoarele institutului au elaborat sisteme de introducere si validare a datelor, masini de facturat si contabilizat si alte echipamente solicitate de numarul crescand de beneficiari. inca din 1972 a fost realizat un sistem de teleprelucrare cu terminale ASR33 conectate prin linii telefonice, sistem demonstrat la TIB in premiera nationala.
Pareri
Cu toate lipsurile si greutatile din timpul comunismului, Politehnica din Timisoara era bine cotata, iar calculatoarele din anii ’60 au fost printre primele din lume, facute prin efort propriu. In zilele noastre, cu dotari serioase si profesori bine platiti, ne ducem in jos in clasamentele mondiale. Nu e chiar prilej de sarbatoare.