TIMISOARA. 30 martie a fost declarata Ziua Internationala a Plimbarilor in Parc, iar magnoliile inflorite te invita la promenada in Timisoara.
Muzeul National al Banatului propune timisorenilor si nu numai sa (re)descopere povestea unuia dintre cele mai vechi parcuri ale orasului – Regina Maria.
„Numit, în acte, parcul Regina Maria, acesta este cel mai vechi parc al Timişoarei. Are copaci seculari, fântâni decorative şi porţi impozante în stil Secession.
De-a lungul a 155 ani de existență, s-a mai numit: Stadt Park, Coronini, Város Liget sau Poporului. Parcul se întinde pe 4,5 ha și cuprinde specii rare de tisa și de pin alături de stejari. A fost modelat inițial, la 1850-1860 în timpul guvernării generalului conte Johann Coronini – Cromberg și, din 1867, a fost deschis publicului.
În 1891, într-o după-amiază caldă și vântoasă, parcul a fost vizitat de Împăratul Franz Iosif I. Obișnuit cu aleile răcoroase ale Schöbrunn-ului și cu parcul imperial de vânătoare din preajma Vienei, a observat cu neplăcere praful stârnit de vânt pe alei. Se spune că bătrânul inspector al parcului, Franz Fessler (1819 – 1894) i-a replicat în buna tradiție a țâfnei șăgalnice timișorene: „Dacă Majestatea Voastră ar fi vizitat parcul dimineața când aleile au fost proaspăt stropite, n-ar fi fost praf.”
În 1910, parcul a fost remodelat și împrejmuit cu gardul ce îl are și azi, în care se deschid cele două porți păzite de acvile. Crucea din marmură neagră, cu Mântuitorul răstignit, întrerupe discret liniaritatea împrejmuirii, începând cu 1916„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.
Care este parcul tau preferat din Timisoara?