Decanul FEEA Timisoara, Marilen Pirtea: Pastele nu a inviat economia

TIMISOARA. Sarbatorile Pascale au adus lumea in magazine. Oamenii cauta produse alimentare, cadouri si alte obiecte de larg consum. Desi, aparent, aceasta perioada inseamna o crestere a vanzarilor nu se poate spune ca vorbim o crestere economica de durata.

Decanul Facultatii de Economie si Administrare a Afacerilor din UVT, Marilen Pirtea, spune ca vanzarile din aceste zile au o legatura directa cu cresterea preturilor si cu scaderea veniturilor din ultima perioada.

“Corelatia dintre valoarea salariilor si vanzarile cu amanuntul, in care nu sunt incluse vanzarile de autoturisme si de motociclete, este foarte slaba, deoarece vanzarile cu amanuntul (marfuri alimentare, marfuri nealimentare si servicii) au caracter pronuntat sezonier, luna ianuarie este slaba, iar lunile august, septembrie si decembrie sunt luni in care vinzarile merg cel mai bine. Pe de alta parte, este evident faptul ca vanzarile din anul trecut nu au fost influentate semnificativ nici  de cresterea substantiala a preturilor bunurilor de consum, preturile bunurilor de consum au crescut anul trecut cu 7,96 %, si nici  de scaderea accentuata a salariilor medii nete din cea de a doua jumatate a anului, acesta diminuare s-a datorat amputarilor de salarii din sectorul public al economiei”, spune Marilen Pirtea.

“Cum poate fi explicat acest fapt, mai ales ca anul trecut a fost un an in care PIB-ul a scazut in toate trimestrele compartativ cu anul 2009? Fara indoiala, scaderea puterii de cumparare a salariatilor a fost compensata prin alte venituri cum ar fi munca nesalariata si transferurile din strainatate. In acest context, prabusirea vanzarilor din primele doua luni ale acestui an , cand vanzarile cu amanuntul au scazut cu 6 % comparativ cu primele doua luni din 2010, reflecta in mod clar caracterul nesustenabil al volumului vanzarilor de anul trecut. Dupa pererea mea, prabusirea vanzarilor cu amanuntul din acest an a fost determinata de diminuarea  dramatica a salariilor reale. Astfel salariul real net din luna februarie a acestui an a fost de numai 1279.8 lei, ceea ce reprezinta o diminuare  cu 11 % comparativ cu  luna ianuarie a anului trecut. Alte cauze ale scaderii consumului ar putea fi reducerea dramatica a numarului de salariati in ultimile 29 de luni, in perioada octombrie 2008 – februarie 2011 au disparut aproape 800 000 de angajati din sectorul privat si public al economiei noastre, diminuarea transferurilor monetere din strainatate, dar si cresterea semnificativa a economiilor populatiei datorita nivelului ridicat al dobanzilor la depozite. Astfel, in perioada ianuarie 2010 – 2011 valoarea economiilor populatiei a crescut cu 7,1 % . Structura economiilor populatiei  nu favorizeaza consumul,  56 % din economiile populatiei Romaniei sunt in euro sau dolari si numai 44 % in lei. Cu alte cuvinte, vanzarile cu amanuntul au scazut faoarte mult in acest an pentru ca majoritatea romanilor nu mai au nici putere de cumparare si nici economii, iar romanii care au bani ii depun in banci si nu ii cheltuie. Din aceasta perspectiva, chiar daca sarbatoarea Pastelui  a inviorat vanzarile cu amanuntul, este clar ca aceasta amplificare conjucturala a consumului nu ar trebui interpretata ca un simptom al iesirii din recesiune. Atata timp cat salariile reale vor continua sa fie mai mici ca anul trecut si nu va creste numarul de salariati, este evident ca nu pate fi vorba de iesire din recesiune”, este de parere decanul FEAA.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.