Atentie, ridicarea masinilor parcate ilegal nu mai poate fi sanctionata. Instanta Suprema a luat decizia dupa ce a fost sesizata de Avocatul Poporului. Acesta a reclamat hotararile consiliilor locale prin care se stabilesc sanctiunile pentru soferii care parcheaza ilegal. Avocatul Poporului spune ca doar Guvernul poate stabili astfel de pedepse.
Inalta Curte de Casatie si Justitie (iCCJ) a judecat astazi recursul in interesul legii formulat de Avocatul Poporului (AP) privind legalitatea hotararilor adoptate de consiliile locale in vederea reglementarii procedurii privind ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar, potrivit site-ului instantei supreme, noteaza digi24.ro.
„Va solicitam sa constatati ca problema de drept prezentata a primit o solutionare diferita din partea instantelor judecatoresti si, printr-o decizie obligatorie, sa stabiliti modul unitar de interpretare si aplicare a dispozitiilor legale incidente”, se arata in recursul formulat de AP, potrivit site-ului institutiei.
Conform sursei citate, examinarea jurisprudentei la nivel national a relevat ca instantele de judecata nu au un punct de vedere unitar in ceea ce priveste legalitatea hotararilor consiliilor locale avand ca obiect reglementarea procedurii privind ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar.
Astfel, potrivit unei orientari jurisprudentiale majoritare, hotararile consiliilor locale adoptate in vederea reglementarii procedurii privind ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar, constatarea si aplicarea contraventiilor sunt lovite de nulitate, intrucat stabilesc si sanctioneaza contraventii in domeniul circulatiei rutiere.
Opinia instantelor judecatoresti a fost in sensul ca hotararile consiliilor locale avand ca obiect de reglementare procedura de ridicare a autovehiculelor stationate neregulamentar au fost adoptate cu depasirea competentei ce revine consiliilor locale.
Intr-o alta orientare de jurisprudenta, instantele de judecata au avut o abordare diferita, apreciind ca posibilitatea reglementarii procedurii ridicarii vehiculelor stationate neregulamentar prin acte administrative cu caracter normativ emise de autoritatile publice locale rezulta din interpretarea unor dispozitii din Ordonanta de urgenta nr. 195/2002 si tinand seama de faptul ca regulamentul in cazul specific al ridicarii vehiculelor stationate neregulamentar poate fi adoptat si prin alte acte normative decat prin hotarare de guvern.
„Apreciem ca hotararile consiliilor locale adoptate in vederea reglementarii procedurii privind ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar depasesc competenta ce revine consiliilor locale in aceasta materie, fiind contrare prevederilor actelor normative cu forta juridica superioara„, se sustine in recursul formulat de AP.
Pareri
Să se ducă dracu el și putorile ce nu vor să renunțe la mașină (nu mă refer la cei ce lucrează ca șoferi) ci la cei care se deplaseză SINGURI în mașină doar de dragu de a se plimba, că îi e lene să folosească transportul în comun sau bicicleta și îi place să stea blocat în trafic !