Sute de carnati grasuti sau subtiri, mai sarati ori mai piperati, intr-un cuvant mai condimentati. Carnati de oaie, carnati uscati, altii mai cruzi! Un amestec savuros de arome si gusturi. De asta au avut parte cei care au mers la Casa Adamn Muller Gutembrunn din Timisoara la o noua editie a „Worschtkoschtprob”/„Degustarea carnatilor”, eveniment organizat anual de ziarul Banater Zeitung, supliment al ziarului Allgemeine Deutsche Zeitung fur Rumanien.
Toti participantii au gustat cate o mostra din cele peste 68 de sortimente de carnati, iar in final cel mai bun producator s-a ales cu un premiu special, care consta in obiecte traditionale in care sa-si puna condimentele la pastrare, pentru ca si la anul carnatii sa fie cat mai gustosi. Toti carnatii au fost mancati in doar cateva minute, asta si pentru ca au fost deliciosi.
Ca in fiecare an, din 1993 incoace, castigatorul celui mai grozav carnat din zona de vest a fost desemnat Timotei Tintoi, macelar din tata in fiu din zona Mehala. „Fac asta de cand ma stiu. Secretul unui carnat bun e ca porcul sa fie crescut in gospodarie, iar in ziua in care-l tai rachia sa fie tare buna. Nu-ti mai trebe nici sare, nici piper, nici nimic, merge de la sine”, isi dezvaluie glumind castigatorul reteta care l-a facut celebru. Timotei Tintoi devine serios si dezvaluie ca secretul consta in afumarea delicateselor. „Cam doua zile se tine la zvantat carnatul, apoi il pui la afumat.
Secretul retetei sale imbatabile? „Fumul trebuie sa fie rece, pentru ca daca e cald carnatul nu se afuma bine. Si rumegusul pe care-l folosesti trebuie sa fie din esenta tare, de preferabil stejar sau fag. Mai multe nu va spun, ca nu mai castig dupa aia nimic”, a mai dezvaluit acesta.