Degustarea Carnatilor Banateni, o adevarata sarbatoare a gusturilor, in 2025 aproape de Timisoara

TIMISOARA. Traditia merge mai departe. ‘Degustarea carnatilor’, unul dintre cele mai asteptate evenimente in Banat, se pregateste inca de pe acum pentru o noua editie, in 2025.

CITESTE SI: Spargatori de masini prinsi ‘la treaba’, la Timisoara. Unul dintre ei i-a uluit pe politisti. VIDEO 

A fost stabilita data la care preparatul vedeta intra in competitie, 20 februarie. Asta pentru ca in perioada ianuarie-februarie carnatii ajung la savoarea deplina, spun specialistii.

Organizat de redactia Banater Zeitung, evenimentul ‘Worschtkoschtprob’ se va desfasura anul viitor la Jimbolia, la 30 km de Timisoara.

Saptamanalul „Banater Zeitung” (BZ) continua astfel o traditie veche de mai multe decenii: „Worschtkoschtprob´”/„Degustarea carnatilor”, initiata de catre redactorii ziarului „Neue Banater Zeitung” (NBZ) in perioada anilor 1970.

Worschtkoschtprob a fost pana in 1989 o manifestare desfasurata in redactie, unde cititorii aduceau pentru degustare si concurs („juriul degustator” fiind reprezentat de redactori) mostre ale carnatilor facuti in casa. Ziua desfasurarii evenimentului era publicata doar in NBZ, fapt pentru care participau doar cititori ai publicatiei. Pentru ziar era un bun prilej de strangere a relatiilor dintre redactori si cititori.

Prima editie a manifestarii a fost organizata in 1972. „Degustarea carnatilor banateni” nu a fost privita cu ochi buni de regimul de la acea vreme, asa ca, dupa 1985, sarbatoarea s-a intrerupt, fiind reluata dupa Revolutie.

Incepand din anul 1995 publicatia Banater Zeitung a decis sa organizeze o manifestare publica, mizand in continuare pe pasiunea banatenilor pentru carnati.

Dupa ce multi ani la rand evenimentul a avut loc doar la Casa Adam Müller Guttenbrunn din Timisoara sarbatoarea s-a mutat si in alte locuri: Sannicolau Mare (2012), Lugoj (2013), Santana (2014), Radna (2016), Bocsa (2017), Sag (2018), Buzias (2019), Biled (2020), Lenauheim (2022), Timisoara (2023) si Lovrin (2024).

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Doamne și ce dracu facem pana atunci?! Te uitam și poftim?!

  2. IDEIA deschisă de SFABII BĂNĂȚENI a rezistat multe DECADE ,inainte de 89 și după !!! BRAVO BANATULUI și Bănățenilor de toate etniile pentru continuarea tradiților vechi de zeci de ani,vă deresc SUCCES !!!!!
    P.S ,Dar ce facem cu „KOSOVARII” de la PLEȘCOI că și ăștia au pretenții ca fiind cu mare tradiție în UMPLEREA MAȚULUI cu coada de la lingura de lemn a bucăților de carne taiată cubulețe ? De unde mașină de tocat si ȘPRIȚ la PLEȘCOI ?