Delegatia societatii civile de la Cotroceni, dupa intalnirea cu Iohannis

BUCURESTI.  Mihai Dragos, reprezentantul Consiliului Tineretului din Romania la consultarile cu Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni, a declarat, la iesirea de la intalnirea cu seful statului, ca el si ceilalti membri ai societatii civile i-au transmis presedintelui mesajele protestatarilor din Piata Universitatii si ale grupurilor care i-au desemnat sa mearga la consultari.

Frustrarea generala a pietei – in noul Guvern sa fie oameni curati, care nu sunt urmariti penal, care nu sunt traseisti, ofiteri sau colaboratori ai securitatii.” Mihai Dragos a adaugat ca administratia trebuie sa fie depolitizata: „Daca nu avem o administratie puternica si care sa depinda mai putin de fetele politice, va fi greu sa avem o reforma reala„.

Nicusor Dan (Asociatia Salvati Bucurestiul), presedintele partidului Uniunea Salvati Bucurestiul, a declarat ca a propus un acord politic pe niste teme care sa vina din partea oamenilor. Aceste propuneri ar urma sa fie centralizate si sa reprezinte baza acordului.

Trebuie sa avem un acord politic. Nu trebuie sa ne grabim sa numim un premier. Trebuie sa avem un acord politic pe niste teme. Am recomandat presedintelui ca propunerile oamenilor sa fie centralizate de presedintie, ca sa fie la baza acestui acord politic„, a declarat Nicusor Dan.

Sorin Ionita, de la Expert Forum, a anuntat ca presedintele va veni in Piata Universitatii, „dar cand nu vom sti nici noi nici dvs„. Acesta a precizat ca i-a propus sefului statului sa stabileasca un mecanism clar de selectie a societatii civile si a subliniat ca actuala selectie a fost realizata de Administratia Prezidentiala. Potrivit lui Sorin Ionita, Klaus Iohannis a fost de acord cu aceasta propunere.

In opinia sa, este mai bine ca presedintele  sa propuna un „premier mai putin consensual pentru partide, chiar cu riscul de a avea anticipate”, in conditiile in care o guvernare cu actualul Parlament, care ar include colaborarea cu partidul „balam” (UNPR, n.r.), „o formatiune nealeasa care reprezinta serviciile secrete”, este „inacceptabil”.

Liviu Mihaiu  (realizator TVR, reprezentant Salvati Dunarea si Delta): „Presedintele a promis ca va veni in piata, nu se stie cand. 20 de organizatii din majoritatea domeniilor societatii au fost reprezentate la consultari. A fost o discutie exceptionala. Am cerut ceea ce am cerut si in 1990, si in 2015, si in 2012: depolitizarea si demilitarizarea statului, reforma radicala a statului.”

„I-am cerut presedintelui sa regandeasca in termeni pragmatici de eficienta si constitutionali un nou stat care sa fie mult mai eficient. S-a discutat cazul Avocatului poporului, sa fie totalmente depolitizat.”

„I-am cerut presedintelui sa faca din societatea civila un partener oficial si nu de catastrofa, cu 6 luni inainte de alegeri.”

„S-a discutat despre dezastrul accesarii fondurilor europene, va fi un dezastru daca nu se va schimba acest lucru in moid urgent.”

„S-a cerut umanism, demnitate, respect, meritocratie si liberate. La 25 de ani de la revolutie avem un stat extrem de pauper cand e vorba de profesiile liberale. Avem cel mai mic consum cultural din UE. Oamenii canta in beciuri.”

„Presedintele ne-a spus ca daca vrem o clasa politica sa ne implicam, ca ne va lua parteneri. Daca doar strigam si va fi aceasta clasa politica, lucrurile vor fi aceleasi. Ne-a invitat la modul cel mai vehement sa venim sa formam un nou corp al clasei politice. Exista doua moduri de a te implica: din societatea civila, asta e in afara sistemului, si in interoriul sistemului. Putem sa provocam amendamente la o lege, putem sa avem o lege a alegerilor mai bune, insa o reforma profunda a administratiei nu se poate face decat din interior. Presedintele ne-a invitat in partide, nu in actualele partide, ci sa facem altele noi. Este momentul cel mai bun.”

Dragos Slavescu, medic chirurg, a spus ca, in opinia sa, „poporul are nevoie de demnitate, adevar si constiinta, de aici trebuie sa plecam.

El a acuzat „coruptia financiara si mai ales morala” care a generat miscarile de strada, dar si „o criza de identitate nationala”.

Am discutat despre elaborarea unei legi prin care sa existe o raspundere personala in toate domeniile”, in conditiile in care in prezent „nu raspunde nimeni pentru greselile facute” si „in continuare acele persoane (care au comis greseli) vin si ne dau indicatii”.

Claudia Postelnicescu (Initiativa Romania): „L-am rugat pe domnul presedinte sa transmita clasei politice ca este lipsita de legitimitate. L-am rugat sa mentina legitimitatea si pentru noi, reprezentantii societatii civile, si sa deschida o platforma pe Administratia Prezidentiala unde cetatenii sa isi poate exprima opiniile. I-am cerut presedintelui sa cheme societatea civila regulat la consultari. Domnul presedinte ne-a cerut rabdare si a explicat ca este un proces de lunga durata.”

Alexandru Bindar (Uniunea Studentilor din Romania): Suntem constienti ca e nevoie de o resetare a clasei politice si administratiei publice.

Am cerut dl presedinte sa nu faca nicun compromis cand va numi noul premier si noul guvern, oamenii astia trebuie sa fie niste oameni care au demonstrat ca sunt capabili, care nu au nicio problema de integritate si au planuri de management bine puse la punct

Dl Iohannis a spus ca urmareste foarte atent cele doua variante posibile, guvern tehnocrat sau alegeri anticipate

Tudor Benga, (patronul librariilor Okian): I-am transmis dl presedinte un lucru simplu: strada mult, mult mai desteapta decat i se da credit de catre clasa politica
Strada intelege fiecare driling prin care incearca sa ne pacaleasca

Piata are nevoie sa fie respectat si din cauza asta tot procesul are nevoie sa fie extrem de transparent

E o oportunitate istorica sa schimbam ceva si i-am transmis ca e singurul politician care mai are legitimitate in momentul de fata

Delegatia a fost formata din 20 de membri ai societatii civile, ONG-uri, precum si reprezentanti ai protestatarilor din Piata Universitatii.

Este vorba despre Sorin Ionita (Expert Forum), Elena Calistru (Funky Citizens), Nicușor Dan ( Asociata Salvati Bucurestiul), Mihai Dragos (Consiliul Tineretului din Romania), Ionut Sibian (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii) Cristina Guseth (Freedom House), Liviu Mihaiu (Salvati Dunarea si Delta), Ema Stoica (studenta la Facultatea de Jurnalism), Adrian Despot, Tudor Benga (OKIAN), Alexandru Bindar ( Uniunea Studentilor din Romania), Catalin Drula (Ascoiatia Pro Infrastructura), Edmond Niculusca (Asociatia pentru Cultura, Educatie si Normalitate), Horia Onita (Consiliul National al Elevilor), Claudia Postelnicescu (Initiativa Romania), stefan Darabus (HHC Romania), Andrei Cornea (GSD), Clara Matei (Asociatia Medicilor Rezidenti din Romania), Dragos Slavescu, medic, Octavian Berceanu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.