Delta Dunarii, in mare pericol! Ce fenomen poate distruge una dintre principalele atractii turistice ale Romaniei

Sanatatea oamenilor, pescuitul si agricultura din Delta Dunarii, toate se afla in mare pericol. Una dintre cele mai frumoase zone ale Romaniei ar putea fi afectata in mod dramatic de un fenomen ingrijorator, iar semnalul de alarma este tras de organizatiile ecologiste.

Delta Dunarii este vulnerabila in fata schimbarilor climatice preconizate pentru urmatoarele decenii, iar o masura esentiala ar fi refacerea zonelor umede, indiguite in perioada comunista si transformate in terenuri agricole.

Experimente numerice folosind noua generatie de modele climatice globale si regionale sugereaza cresteri ale temperaturii, in zona Deltei, intre unu si 1,5 grade Celsius iarna si intre 1,4 si 1,7 grade vara, in intervalul 2021-2050, fata de perioada 1971-2000, depinzand de concentratia atmosferica a gazelor cu efect de sera.

In cazul precipitatiilor din zona Deltei, pentru sezonul de iarna, estimarea este de crestere de pana la noua la suta in intervalul 2021-2050, fata de 1971-2000. Vara estimarea este, in general, de reducere a cantitatii de precipitatii cu pana la 15 la suta, in acelasi interval.

Potrivit unui studiu WWF, cresterea temperaturii medii anuale cu 1-1,5 grade Celsius pana in anul 2050 va duce la mai multe zile calduroase si scurtarea zilelor cu zapada, producerea mai des a unor fenomene meteorologice periculoase, cum ar fi secete severe, inundatii extreme, rafale de vant, ploi, furtuni si grindina, precum si scaderea debitului Dunarii cu cinci la suta.

Totodata, urmand scenariul negativ, nivelul marii va creste cu pana la 0,5 metri.

Efectele acestor fenomene se vor vedea la nivelul calitatii apei, florei si faunei din Delta Dunarii, afectand sanatatea oamenilor, pescuitul, agricultura si alte sectoare ale economiei din aceasta zona.

Cresterea temperaturilor va determina un schimb de procese deficitar in lacurile Dunarii, scaderea calitatii apei, eutrofizarea lacurilor si a apelor costiere si disparitia raurilor mici. Prin accelerarea eroziunii costiere, vor patrunde apele sarate in Dunare si in zonele umede, afectand stufarisurile, lacurile si lagunele. Speciile de apa sarata vor fi favorizate, in detrimentul celor de apa dulce, putand disparea specii rare de plante, mai rezulta din studiu.

La nivelul faunei, se preconizeaza cresterea mortalitatii pestilor si productie scazuta de pesti in lacuri, inmultirea insectelor, schimbarea perioadelor de migratie a pasarilor si degradarea conditiilor de cuibarit.

Prin cresterea temperaturilor, scaderea calitatii apei si inmultirea tantarilor, transmiterea unor boli se va face mai usor, va creste numarul cazurilor de boli datorate consumului de apa de calitate inferioara, dar si de boli cardiovasculare si respiratorii.

Citeste mai mult AICI

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.