Demiterea lui Traian Basescu, misiune aproape imposibila! CCR: la referendum trebuie sa se prezinte 50% plus 1 din romanii inscrisi pe listele electorale

UPDATE: Imediat dupa aflarea deciziei Curtii Constitutionale privind legea referendumului prin care este demis presedinte leTraian Basescu, juristii PSD din Parlament, Florin Iordache si Toni Grebla, au declarat ca listele electorale trebuie actualizate pentru a se scadea numarul celor prezenti. Astfel, demiterea presedintelui Basescu ar putea fi mai usor de realizat, noteaza gandul.info.

Deciziile Curtii Constitutionale trebuie respectate, este in concordanta cu initiativa PSD si PNL care a fost atacata la Curtea Constitutionala. Este o decizie normala. Dupa publicare hotararii in Monitorul Oficial, Parlamentul se conformeaza. USL daca vrea sa-l demita pe Basescu trebuie sa scoata lumea la vot. Listele electorale trebuie actualizate, Internele si cu Statistica trebuie sa se ocupe de acest lucru”, a declarat pentru gandul deputatul PSD,

Presedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Grebla, a precizat ca Autoritatea Electorala Permanenta si autoritatile locale trebuie sa actualizeze si perieze listele electorale. Potrivit acestuia, actualizarea poate scadea cu doua milioane numarul celor prezenti pe listele electorale.

Termenul de o saptamana este rezonabil pentru actualizarea listelor electorale. Fiecare localitate are la secunda numarul populatiei, orice nou nascut este inregistrat si bagat in baza de date, orice deces este operat ca atare in baza de date a unei primarii. Sa oblige AEP si autoritatile locale si alte institutii sa actualizeze listele electorale. Guvernul va modifica Ordonanta de Urgenta pentru a o pune in acord cu decizia Curtii Constitutionale. Autoritatile electorale trebuie sa actualizeze riguros listele electorale, periem listele electorale in fiecare judet. Va iesi probabil acelasi numar ca la recensamantul din 2011”, a spus Toni Grebla, presedintele Comisiei Juridice din Senat.

_____________________________

Curtea Constitutionala a decis marti, 10 iulie, ca referendumul este constitutional. Insa, pentru a fi validat, la referendum trebuie sa se prezinte 50% plus unu din persoanele inscrise pe listele electorale permanente. In aceste conditii, suspendarea lui Traian Basescu devine o misiune extrem de grea pentru USL.

Curtea Constitutionala a decis marti, 10 iulie, ca legea prin care s-au facut modificari la articolul 10 din Legea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea a cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a constatat ca Legea pentru modificarea art.10 din Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala, in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, scrie MEDIAFAX.

Aceasta inseamna ca, pentru demiterea lui Traian Basescu, trebuie sa se prezinte la vot cel putin 9 milioane de romani. La referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu circa 4,5 milioane de romani ar trebui sa voteze pentru. Suspendarea lui Traian Basescu a fost decisa prin votul Parlamentului si validata de Curtea Constitutionala.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Contraatacul Securitatii! Nu vor ceda puterea fara sa lupte pana in ultima secunda! Retelele lor interne si externe, colaborationistii, informatorii, familiile lor, camaraderiile in frauda, structurile ofiterilor cu ochii albastri iesiti in rezerva! La care se adaga falanga coteriei intelectuale. Si parvenitii de varf ai Romaniei! PDL este numai un brat al caracatitei. Si nu cel mai luing. Si nu cel mai periculos. Atentie la STS si SIE! La Opris si Melescanu!

  2. @spectator! USL e maica precista? Dosare grele în justiție

    1. Senatorul PSD Cătălin Voicu, cel care vota cu două mâini în ședința în care a fost suspendat șeful statului, a fost condamnat de instanța supremă, pe 1 iunie, la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul de corupție în care a fost trimis în judecată alături de fostul judecător Florin Costiniu și de oamenii de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic, decizia nefiind definitivă, urmând recursul la completul de cinci judecători de la Curtea Supremă, la fel ca în cazul lui Năstase. Voicu este acuzat că , în perioada iulie – septembrie 2009, „prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator“, ar fi primit de la Costel Cășuneanu, în două tranșe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) și 200.000 de euro, în schimbul intervenției pe lângă magistrați din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluții favorabile societății comerciale la care omul de afaceri era asociat. De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins și primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă polițiști pentru a-i determina să propună o soluție favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.Judecătorii de la Înalta Curte l-au găsit vinovat pe Voicu de trafic de influență, condamnându-l la 5 ani de închisoare.

    2. Președintele de onoare al PC, liderul spiritual al USL, Dan Voiculescu, are un dosar aflat într-o fază avansată de judecată, fiind acuzat de folosirea de către o persoana care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, a influentei și autorității date de aceasta calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite și spălare de bani, ambele în forma continuata. Concret, Voiculescu este acuzat în legătură cu privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Prejudiciul stabilit de anchetatori se ridică la 60 milioane de euro, motiv pentru care procurorii au dispus instituirea sechestrului pe o parte din averea lui Dan Voiculescu.

    3. Deputatul PNL Relu Fenechiu, numărul doi în ierarhia liberalilor, a fost trimis în judecată luna aceasta de către DNA, în dosarul „Transformatorul“ fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată și continuată (39 acte materiale) și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată (7 acte materiale). DNA a trimis dosarul în judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție. Procurorii susțin că firmele lui Relu Fenechiu (SC La Rocca SRL, Fene Grup SA) ar fi cumpărat cu 20 de miliarde de lei vechi zeci de transformatoare, pe care le-ar fi revândut societății Electrica Moldova la suprapreț. DNA susține că prejudiciul total se ridică la 6.406.976 lei fără TVA, peste 2 milioane de euro.

    4. Deputatul PSD Dumitru Ion. Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a decis chiar pe 25 aprilie, să admită recursul DNA declarat împotriva deciziei de achitare a fostului șef Romsilva, Ion Dumitru în cel de-al doilea dosar în care acesta era acuzat de abuz în serviciu. Dumitru, în prezent deputat PDL, fusese achitat în primă fază de completul trei judecători al instanței supreme. Completul de cinci judecători al instanței supreme a casat decizia pe fond din dosarul Romsilva 2, prin care deputatul Ion Dumitru și ceilalți inculpați au fost achitați, și a hotărât reținerea cazului la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), în vederea rejudecării. În acest dosar, Ion Dumitru este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, întrucât a dispus achiziționarea de către Romsilva a unui vehicul care nu a fost utilizat niciodată, total nefolositor, prejudiciul fiind de ordinul sutelor de mii de euro.

    5. Morega Dan Ilie, deputat independent, ales deputat pe listele PNL si membru PNL la data comiterii faptei, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru folosirea influentei ori autorității de către o persoana care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii de foloase necuvenite și de instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, în vederea obținerii unui avantaj patrimonial pentru altul. Procurorii DNA l-au acuzat pe Morega că, în perioada septembrie 2005 – martie 2007, în calitate de președinte al filialei Gorj a PNL, și-a folosit influența și autoritatea pentru a obține foloase necuvenite pentru partid. Aceste foloase au fost pretinse de la persoane care conduceau instituții publice sau societăți comerciale cu capital integral de stat și au constat în sume de bani destinate finanțării campaniei pentru alegerile europarlamentare programate să înceapă inițial la data de 13 aprilie 2007. Sumele pretinse au totalizat, potrivit procurorilor, aproximativ un miliard lei vechi, iar șefii de instituții au fost amenințați cu retragerea sprijinului politic dacă nu se conformau.

    6. Deputatul PNL Tudor Chiuariu, fost ministru al justiției în cabinetul Tăriceanu, – trimis în judecată în decembrie 2010 pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial. Procesul său se află în fază avansată la Înalta Curte. Tudor Chiuariu este acuzat că, printr-un șir de acte nelegale,a contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a Statului Român în proprietatea privata a SC Imopost Developments, demers prin care statul român a fost prejudiciat cu suma de 8.619.787 de euro.

    7. Deputatul PSD Mitrea Miron, a fost trimis în judecata în martie 2009 pentru luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale în legătură directă cu infracțiunea de corupție și uz de fals în legătură directa cu infracțiunea de corupție. Miron Mitrea este acuzat că, pe vremea când era ministru al Transporturilor, s-a folosit de functia si autoritatea sa pentru a o numi pe Irina Jianu la șefia Inspectoratului de Stat în Constructii.Anchetatorii sustin ca, în schimbul acestui favor, senatorul ar fi pretins foloase în valoare de 5,2 miliarde de lei vechi, care constau în lucrări la casa mamei sale din Pipera.

    8. Deputatul PSD Mugurel Surupăceanu – trimis în judecată în mai 2009 pentru spălare de bani și complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial. Procurorii au constatat că, în cursul anului 2007, Mugurel Surupăceanu care deținea controlul firmei Voron Trans SRL, prin intermediul lui Sorin Busan, impus ca administrator, a făcut o înțelegere cu Dumitru Cristea, fost director general al Complexului Energetic Turceni.Afacerea consta în cumpărarea de către Turceni SA de la firma Voron Trans SRL a unui tractor forestier, uzat și nefolositor, la preț supraevaluat. Suma pe care a plătit-o fostul director de la Turceni se ridică la 836.570 lei, de patru ori mai mare decât prețul real. Din această sumă, 586.570,04 lei au fost transferați în contul SC Tutto Mobili SRL, societate controlată tot de Mugurel Surupăceanu prin interpuși.

    9. Deputatul PSD Marian Ghiveciu, trimis în judecată în decembrie 2011 pentru instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor având drept consecință obținerea pentru altul a unui avantaj patrimonial – în formă calificată. Potrivit rechizitoriului, în perioada 2005-2006, la instigarea inculpatului Marian Ghiveciu, inculpații Dumitru Borcan și Costache Nicolae, profitând de funcțiile deținute și prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, ar fi contribuit la eliberarea în mod nelegal a două titluri de proprietate pentru terenuri în zone cu potențial imobiliar, datorită vecinătății cu drumul european, în favoarea unor persoane care nu erau îndreptățite să primească acele titluri de proprietate. Ulterior, aceste terenuri au fost cumpărate de Ghiveciu Marian de la persoanele care au obținut titlurile în modalitatea descrisă. Persoanele care dețineau titluri de proprietate pentru terenurile respective, emise anterior în mod legal, au fost prejudiciate cu suma totală de 1.956.010 lei. Totodată, avantajul patrimonial realizat în modalitate descrisă este de 3.247.945 lei, reprezentând valoarea reală a terenurilor obținute în baza actelor de proprietate emise nelegal și cumpărate de Ghiveciu Marian.

    10. Deputatul PNL Țurcanu Florin, a fost trimis în judecată în ianuarie 2011 pentru fals intelectual și uz de fals, fiind acuzat de 19 falsuri intelectuale si de noua fapte de uz de fals. Potrivit anchetatorilor, în perioada iunie – iulie 2009, inculpatul Țurcanu Florin, deputat în Parlamentul României, in calitate de președinte al Partidului Național Liberal – filiala Botoșani, a semnat o serie de hotărâri în mod necorespunzător. Conform procurorilor, în aceste acte pe care le-a semnat Țurcanu se consemna, fals, ca diferiți membri ai PNL Botoșani au fost excluși din partid. Scopul: în locul persoanelor respective, care aveau funcții de consilieri locali sau județeni, sa ajungă alte persoane, din anturajul lui Florin Țurcanu.

    11. Senatorul PC Mircea Banias a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în aprilie 2012, alături de alte 38 de persoane, în dosarul privind fapte de corupție din Vama Port Constanta. Potrivit DNA, senatorul Mircea Banias este acuzat de trafic de influenta, constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, precum si de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

    12. Senatorul PNL Sorina Plăcintă a votat suspendarea președintelui după ce a dezertat recent din rândurile PDL, pe motiv că partidul nu face nimic pentru a-l ajuta pe fiul său să scape de brațul justiției. Fiul senatoarei, beizadeaua Andrei Plăcintă, a fost condamnat vineri de Curtea de Apel București (CAB), la șase ani de închisoare cu executare, în dosarul de tâlhărie, tentativă de omor și ultraj contra bunelor moravuri, spre disperarea doamnei senator care a crezut că odată cu intrarea în PNL și-a asigurat achitarea în justiție a fiului său.

    13. Deputatul UDMR Laszlo Borbely este protejat de colegii săi de partid și de cei din USL pentru a nu ajunge în fața anchetatorilor. La cererea procurorilor DNA Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat, încă din luna aprilie, Camerei Deputaților, declanșarea procedurilor pentru obținerea cererii necesare urmării penale față de Laszlo Borbely. Solicitarea a fost blocată de UDMR și USL la Comisia Juridică, iar Laszlo Borbely nu a dat nici până acum ochii cu procurorii care se ocupă de dosarul său. Borbely este acuzat de trafic de influență și fals în declarațiile de avere. Dosarul de la DNA al lui Laszlo Borbely se referă la atribuirea de contracte ale Administrației Naționale Apele Române unei firme din Negrești Oaș în schimbul amenajării apartamentului cuscrei ministrului.

    14. Deputatul UDMR Csilla Maria Peto. În urma evaluărilor demarate în luna noiembrie 2010, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte pentru a cerceta conflictul de interese în care se află deputatul Csilla Maria Peto care și-a angajat fiica, Dalma Csilla Peto, la propriul birou parlamentar, încălcând legea pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice. În perioada cat a fost angajata fiica deputatei a câștigat aproximativ 8.175 de euro.

    15. Deputatul UDMR Arpad Pal s-a ales și el cu un dosar la Înalta Curte după ce a încălcat și el legea, angajând-o pe fiica sa, Katalin Pal la biroul său parlamentar, aceasta câștigând aproximativ 8.000 de euro.

    16. Deputatul Ghervazen Lomgher, din grupul minorităților naționale, reprezentant al Uniunii Polonezilor din România „Dom Polski“, nu a rezistat nici el tentației și și-a angajat ilegal fratele, Iosif Longher, la biroul său parlamentar, acesta obținând aproximativ 7.500 de euro. Dosarul său a fost trimis de ANI la Înalta Curte, fiind acuzat de conflict de interese.

    17. Deputatul PSD Marian Neacșu este și el cercetat pentru conflict de interese pentru ca și-a angajat fiica, Cristina Monica Neacșu, tot la propriul birou parlamentar, aceasta obținând aproximativ 4.000 de euro.

    18. Deputatul PSD Vasile Ghiorghe Gliga se află și el în vizorul procurorilor, fiind acuzat că a încălcat legea când și-a angajat sora, Elena Gliga, la cabinetul său, pentru un beneficiu de aproximativ 6.500 de euro.

    19. Deputatul PNL Dan Bordeianu este singurul parlamentar român care a fost condamnat pentru viol. În iunie 1985, Judecătoria Vaslui l-a condamnat pe Dan Bordeianu la o pedeapsă privativă de libertate pentru cinci ani. Întrucât actualul deputat PNL era minor la vreme aceea, acesta și-a petrecut următorii cinci ani din viață la școala de corecție de la Târgu Ocna, fapt confirmat de autorități la solicitarea ziarului Curentul. Prin urmare, deputatul Dan Bordeianu, cu autoritatea morală a unui violator, s-a simțit îndreptățit să dezbată și să voteze suspendarea președintelui ales.

    Incompatibilii

    Cu mare bucurie au votat suspendarea președintelui României și parlamentarii incompatibilii, declarați astfel de justiție, care nu vor să părăsească scaunul parlamentar deși, împotriva unora există sentințe definitive și irevocabile ale Înaltei Curți.

    1. Deputatul PC Sergiu Andon este incompatibil cu funcția de parlamentar pentru că a încălcat legea,apărând, în calitate de avocat, o persoană acuzată de corupție. ICCJ a decis, în aprilie 2011, definitiv și irevocabil, că Sergiu Andon este astfel în incompatibilitate cu calitatea de parlamentar. Cu toate acestea, Andon nu a părăsit nici până acum Parlamentul, deși Agenția Națională de Integritate a cerut de mai multe ori aplicarea deciziei Curții Supreme. Colegii din USL îl țin însă în continuare în brațe și au votat împotriva unei decizii definitive și irevocabile a magistraților, semn că în România justiția se aplică și în funcție de culoarea carnetului de partid.

    2. Deputatul PSD Florin Pâslaru, a fost și declarat incompatibil, prin decizie definitivă și irevocabilă a instanței, pentru că și-a angajat fiul la cabinetul parlamentar. În cazul lui Florin Pâslaru, ANI a constatat faptul că acesta a propus angajarea și a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului sau, Florin Alexandru Ioan Pâslaru, începând cu anul 2009 – prezent, în cadrul Biroului Parlamentar – Circumscripția electorală nr. 18 Galați, încălcând, astfel, prevederile Legii 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției. Beneficiul patrimonial obținut, începând cu anul 2009 – prezent, de către fiul lui Florin Costin Pâslaru a fost de 21.662 Lei (aproximativ 5.158 de euro).ANI a dispus și sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu privire la posibila săvârșire de către Florin Costin Pâslaru a infracțiunii de conflict de interese. Nici pe Pâslaru nu se îndură colegii de la USL să-l lase să plece din Parlament deși există o decizie definitivă și irevocabilă a justiției în acest sens.

    3. Senatorul PSD Ecaterina Andronescu, proaspăt numită ministru al educației, se află și ea în situației de incompatibilitate, potrivit deciziei Curții de Apel București. Ecaterina Andronescu, președintele interimar al PSD București, a fost găsită în stare de incompatibilitate de către Curtea de Apel București, în urma unei sesizări făcute de inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI), deoarece a deținut, în aceeași perioadă, funcțiile de senator, rector la Universitatea Politehnică din București și vicepreședinte PSD.
    De asemenea, ANI a stabilit, în iunie 2011, că senatorul Ecaterina Andronescu s-a aflat în conflict de interese, deoarece în perioada în care a fost ministru al Educației în Guvernul Boc a fost și managerul unui proiect al UPB derulat cu fonduri UE și a încasat aproape 40.000 de lei. În acest caz ANI a sesizat Parchetul pentru conflict de interese.

    4. Senatorul PNL Mircea Diaconu. Înalta Curte de Casație si Justiție a decis luna trecută, definitiv si irevocabil, ca Mircea Diaconu s-a aflat în incompatibilitate intre anii 2008 și 2011 când a fost și senator și director al Teatrului Nottara.
    Instanta Supremă a dat dreptate astfel Agenției Naționale de Integritate. Ca urmare a acestei decizii, Mircea Diaconu a pierdut postul de ministru al Culturii și ar trebui să piardă și funcția de senator, dacă prietenii săi din USL și-ar face răgaz și pentru aceste probleme în Senat. Prin urmare, Diaconu, deși incompatibil, a putut să-și dea și el votul pentru suspendarea șefului statului. Pe lângă problemele de incompatibilitate, Mircea Diaconu mai trebuie să răspundă și acuzațiilor ce i se aduc de procurori ca urmare a încheierii unor contracte în calitate de director de teatru cu soția sa.

    5. Senatorul PSD Florian Popa este acuzat și el de incompatibilitate, întrucât, potrivit ANI, acesta a deținut în același timp funcția rector al Universității „Carol Davila“ și pe cea de parlamentar.

  3. Ba nu e deloc misiune imposibila. As spune ca e imposibil ca basescu sa mai ramana presedinte dupa 29 iulie. Ma voi prezenta la vot impreuna cu toate rudele, vecinii, prietenii , colegii si il vom demite pe dictator si infractor.

  4. UN TIMISOREAN CARE SPRIJINA UN PRESEDINTE SECURIST CONSTITUIE O CONTRADICTIE IN TERMENI!
    cAT PRIVESTE USL, LE VA VENI SI LOR Randul!