Depresia loveste cel mai tare de sarbatori. Daca te confrunti cu aceasta afectiune, poti face un consult gratuit la Spitalul CFR din Timisoara

TIMISOARA. Perioada sarbatorilor poate accentua depresia. in Romania, una din cinci persoane sufera de depresie, iar incidenta acestei afectiuni este in crestere.

CITESTE SI: Legendara trupa Phoenix ar putea avea un muzeu la Timisoara

Depresia este una din cele mai frecvente tulburari de sanatate mintala. Boala afecteaza aproape 5% din populatia Romaniei. Afectiunea este nu de putine ori insotita de anxietate.

Statisticile arata ca depresia afecteaza in special persoanele tinere. Un procent ridicat din populatia tanara se confrunta cu simptome ale depresiei. Aceasta subliniaza gravitatea acestei afectiuni in Romania.

Principalele manifestari ale depresiei sunt starea depresiva, o tristete profunda, apasatoare, ce apare de la primele ore ale diminetii si se accentueaza in a doua parte a zilei. Aceasta are o durata de minim 2 saptamani. Apoi, avem fatigabilitatea, o stare de oboseala intensa, care uneori tine persoana in pat, afectandu-i semnificativ functionalitatea zilnica. O alta manifestare este anhedonia, incapacitatea de a simti placere in activitati care in mod normal ar aduce placere. Adica, spre exemplu, daca un microbist nu mai este atras de niciun aspect al fotbalului, treptat sau dintr-o data. Mai pot aparea, desigur, ca urmare a acestora, retragerea sociala, persoana devine retrasa, vorbeste mai lent, cu un ton scazut, isi restrange sfera de activitati, nu mai face aceleasi lucruri pe care le facea cu usurinta inainte, se simte incapabila ori inutila. Nu in ultimul rand, vorbim de inapartenenta, simte ca nu apartine familiei, grupului de prieteni, echipei in care activeaza. Deseori apar tulburari de somn si de apetit alimentar sau sexual care au un impact puternic asupra persoanei”, spune Carina Dragu – medic primar psihiatru Spitalul Clinic CF Timisoara.

Diagnosticul poate fi sugerat de medicul de familie sau de catre psiholog, apoi confirmat de medicul psihiatru.

Tratamentul poate fi medicamentos si psihoterapeutic. De cele mai multe ori, combinatia acestora are rezultatele cele mai bune si rapide. Este important sa subliniem ca tratamentul pentru depresie poate varia in functie de fiecare individ, de aceea este necesara o abordare personalizata. in perioada de sarbatori, depresia se poate accentua, mai ales la cei ce locuiesc singuri, nu au prieteni, sunt izolati geografic sau emotional”, spune Carina Dragu – medic primar psihiatru Spitalul Clinic CF Timisoara.

In cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timisoara functioneaza un cabinet de psihiatrie. Consultul este gratuit in baza unei trimiteri de la medicul de familie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dupa o tura cu masina prin oras….chiar ca te apuca depresia !!!!

  2. Pe vremea lui Ceaușescu nu exista depresie, acum toți cocalarii și toapele botoxate suferă de depresie….depresia reala este atunci când ai pe cineva din familie grav bolnav ,sau ai un deces doamne ferește…

  3. Mai bine si mai ieftin iesi daca suni la videochat.