TIMISOARA. Este cunoscut faptul ca tot mai multi oameni sufera de depresie. Depresia este o boala, o afectiune patologica si nicidecum nu trebuie confundata cu o tristete mai acuta sau o nemultumire totala asupra vietii.
Aceasta boala, reprezinta la nivel global, una dintre cele mai frecvente cauze ce afecteaza starea de sanatate a pacientului dar si a celor din jurul lui.
Intr-o societate generatoare de depresie, medicii specialisti vor sa le vina in ajutor acelor persoane care au aceasta suferinta dar care nu sunt constienti de ea sau le este rusine sa recunoasca. O boala cu simptome greu de suportat cum ar fi acea tristete patologica care ii inconjoara, disperare, pierderea sperantei, o durere „in suflet” sau anxietate dusa la extrem, fac din aceasta boala o afectiune grava si dureroasa la nivel mental.
Depresia poate aparea la orice varsta si are de obicei o prevalenta mai crescuta in cazul femeilor. Media de varsta la care s-a constatat aceasta afectiune este de 32 de ani, varsta la care, omul realizeaza ca are tot soiul de nemultumiri si de ganduri care il apasa si care ii reduc sperantele pentru o viata cel putin, buna.
Dupa ce depresia s-a instalat, omul afectat este jenat sa consulte un medic specialist, pentru ca inca exista o rusine in randul oamenilor de a recurge la serviciile unui psihiatru sau a unui psiholog. Nu exista nici un fel de analize sau investigatii care sa duca la diagnosticul de depresie, pentru ca aceasta nu se vede, in schimb… se simte.
Un medic psihiatru va poaate ajuta in punerea unui diagnostic si mai apoi in tratamentul propriu zis. Depresia este o boala care poate fi vindecata, dar care poate fi si reversibila. Tratamentul este important pentru ca, in lipsa lui, patologia poate impinge omul catre suicid, iar asta se intampla tot mai des. Ignorarea bolii este periculoasa pentru oricine, pentru pacient si pentru cei din jurul sau.
Tratamentul depresiei se face in functie de forma bolii. Formele usoare de depresie pot fi tratate numai printr-o psihoterapie dar cazurile mai grave cer si un tratament medicamentos.
Consecintele care pot aparea din cauza acestei ignorante a pacientilor se duc inspre pierderea familiei sau a serviciului, fiind foarte perturbanta si dureroasa pentru toti cei din jur.
Prof. Dr. Pompilia Dehelean, de la o clinica de psihiatrie din Timisoara, declara in cadrul unei conferinte de presa ca „Depresia se trateaza si se vindeca, insa este nevoie de o schimbare a mentalitatii oamenilor.”
Fiind o boala care afecteaza mai mult femeile, s-a dat startul unui program de informare care isi propune sa atraga atentia asupra impactului pe care aceasta suferinta o are in ceea ce priveste calitatea vietii, si semnaleaza faptul ca aceasta boala, poate fi tratata.
„Nu esti singură, nu esti singura!” este programul initiat de Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie dar si de Liga de Sanatate Mintala si vine in ajutorarea oamenilor care stiu ca au aceasta boala, sau o suspecteaza si nu fac nimic pentru sanatatea si bunastarea vietii lor.
Pretul aproximativ pentru un tratament medicamentos care trateaza depresia este de 100-200 lei pe luna iar tratamentul se face in cca 6 luni, in functie de cazul clinic dat.