Deputatii si senatorii din vestul tarii, cel mai slab randament politic in Parlament. Studentii din Timisoara au aratat de ce

TIMISOARA. Timisul este reprezentat in Parlamentul Romaniei de 4 senatori si 10 de deputati, si alaturi de colegii lor din regiunea de vest au cel mai mic randament politic din forul legislativ.

Sunt prea putini cei implicati in influentarea legilor.

CITESTE SI: Schimbare importanta! Cum se va interveni pe autostrazile din Timis, Arad si Hunedoara in caz de accidente majore?

O spun studentii masteranzi de la Universitatea de Vest, care au editat o culegere-document in care sunt prezentate pozitiile ocupate de parlamentarii din vestul tarii in comisiile din cele doua camere. Volumul este intitulat „Harta distributiei regionale a functiilor in Parlamentul Romaniei 2016-202”, si a fost realizat de 27 de studenti masteranzi din anii 1 si 2, in colaborare cu Academia de Advocacy.

CITESTE SI: Vanatoare de biciclisti la Timisoara! Amenzile sunt uriase

Dupa functiile pe care le au in comisii si in grupurile parlamentare, senatorii si deputatii au primit un anumit numar de puncte, fara a se tine insa cont de cat de importanta este comisia din care fac parte. Conform punctajului cumulat, parlamentarii din vestul tarii au ajuns la 493 de puncte, ultimii in clasamentul pe regiuni. Cele mai multe puncte le-a primit regiunea sud. Cu alte cuvinte, reprezentantii nostri in forul legislativ s-au inghesuit prea putin sa faca parte din organismele in care se intocmesc si se dezbat legile tarii.

Este un instrument util pentru cetatean, dar este si un instrument foarte util pentru decidenti, respectiv parlamentarii care au ajuns in Parlament in decembrie 2016. Este foarte util pentru ca in el regasim distributia lor, respectiv functiile pe care le au in partide, in parlament, in comisiile parlamentare. Este util tocmai pentru a vedea care este rolul lor acolo si in ce masura ei pot contribui la binele societatii civile prin comisie. Sunt studentii de la masterul de Politici Publice si Advocacy, anul 1 si anul 2. Am lucrat, incepand din decembrie 2016, la aces document… E o etapa preliminara, inca nu s-a facut o monitorizare a activitatii lor. Este util tocmai pentru relatia decidentilor cu societatea civila pentru ca in acest fel decidentii pot sa arate ceea ce fac ei in Parlament, si in acest fel pot fi mai aproape de cetatean. Ca si exemplu, sa stii un parlamentar in ce comisie se afla poti foarte bine sa apelezi la el, sa propui initiative, care sa mearga mai departe in Parlament in folosul societatii civile. Noi am putea spune ca este un instrument care trebuia facut demult, inclusiv de catre institutiile parlamentare, Camera Deputatilor si Senat. Este o metoda foarte transparenta de a arata rolul parlamentarilor in Parlamentul Romaniei„, a declarat Andreea Lenghel, una dintre studentele care au lucrat la acest document.

La lansare au participat reprezentanti ai administratiei locale si judetene, dar si parlamentari de Timis.

E un lucru foarte bun ca mediul universitar incearca sa realizeze o activitate de cercetare serioasa, pentru ca pana la urma invatamantul superior nu trebuie sa fie doar cel care creeaza oameni, ci trebuie sa vina cu un plus si pe partea cealalta, cu propuneri, analize, posibilitati de imbunatatire. Ce studentii au reusit sa faca prin acest volum e un pas inainte si un lucru bun, pe care sper ca il vor duce mai departe alaturi de profesorii lor„, a declarat senatorul Eugen Dogariu.

Il vad extrem de util si apreciez initiativa Universitatii si a tuturor celor implicati si consider ca noi politicienii ar trebui sa avem o alta deschidere, cel putin cei noi, fata de toti cei care incearca sa ne puna la dispozitie aceste instrumente. Sunt sigur ca aceste initiative au fost tratate tot timpul cu neseriozitate. Din pacate aceasta e o alta dovada a disfunctionalitatii unor institutii din Romania, inclusiv a Parlamentului, si nu imi e rusine sa o spun. Nu era de datoria lor dar e de apreciat ca au facut-o. Incurajez din suflet aceste initiative, abia astept sa rasfoiesc cartea mai in detaliu si sa vad ce as putea sa culeg si sa folosesc in activitatea mea ca parlamentar. Ideea principala e ca ar trebui sa ne intoarcem privirea mai mult spre universitati, spre oameni de calitate„, a spus deputatul Pavel Popescu.

CITESTE SI: Politisti cu duiumul in tramvaiele din Timisoara! Ce se intampla? 

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pentru ca au trimis in parlament indivizi care nu sunt in stare, adica sunt incompetenti, clientelari, membri de partide romanesti! NU intra oameni competenti si corecti si integri in partidele romanesti iar cei care intra sunt marginalizati de hotii din politica romaneasca. Uitati-va ce fauna colcaie in Parlamentul Romaniei in toate partidele, fara exceptie.