Moartea tragică a jurnalistei Iulia Marin a aprins spiritele în societatea românească. Tânara, care nu a făcut un secret din faptul că suferea de o depresie severă, şi, mai ales, modul în care îşi exercita profesia, au ajuns subiect de analiză în emisiunile România TV şi au fost aduse acuze la adresa trustului de presă care îi permitea să realizeze anchete jurnalistice complicate, dar au fost făcute şi câteva afirmaţii grave, unii dintre vorbitori afirmând că nu ar permite unui om cu probleme psihice să lucreze în redacţia lor.
„Aproape în toată lumea există anumite televiziuni şi publicaţii care obţin rating promovând mizeria. În lumea civilizată, acest mod de viaţă nu e prea lung, amenzile şi litigiile îi conduc rapid spre faliment. Doar că, să jigneşti memoria unui om, a unui coleg de breaslă care luptă cu depresia şi încearcă să îi ajute pe alţii împărtăşindu-şi drama, reprezintă o nouă treaptă a infamiei” afirmă deputatul REPER de Timiş în rechizitoriul pe care îl face RTV.
Ceea ce subliniază deputatul Toda este tocmai un fapt extrem de grav: discriminarea pe motiv de boală este interzisă în România şi Uniunea Europeană, iar afirmaţiile făcute pe un post de televiziune care promovează o asemenea atitudine şi o segregare între cei sănătoşi psihic (sau, cel puţin, nediagnosticaţi) şi cei care luptă cu o astfel de boală ar trebui să atragă sancţionarea publicaţiilor în cauză.
„Dacă autorităţile nu sunt în stare să impună respectarea legii, de această dată o putem face noi, într-un mod simplu, moral şi eficient, prin apăsarea unei taste a telecomenzii atunci când pe ecranul televizorului apare sigla România TV” propune deputatul Toda sancţionarea de către telespectatori a derapajelor jurnaliştilor acestei televiziuni deţinută de „un mogul care a devalizat bugetul de stat şi a fugit din România pentru a nu răspunde pentru faptele sale penale”.