Deputatul REPER Daniel Toda acuza starea invatamantului romanesc

Două sunt criticile pe care deputatul de Timiş, Daniel Toda, le aduce Educaţiei româneşti: acceptarea pe scară largă a furtului academic, plagiatul, şi nevoia de a ne lăuda cu olimpicii noştri în vreme ce majoritatea elevilor obţin rezultate mediocre la testele PISA.

Decenii la rând în care ne-am bătut joc de învăţământ şi l-am dat pe mâna unor pedagogi fără vocaţie. În tot acest răstimp le-am spus copiilor şi nouă înşine că trebuie să fim şmecheri şi să ne descurcăm în viaţă, nu să învăţăm ori să tratăm cu seriozitate şcoala. Politicieni gen Bode sau Ciucă, care se exprimă dificil, bolovănos, pe potriva dotării lor intelectuale, au ajuns în funcţii pentru merite obscure, servilism şi disponibilitatea de a încălca regulile. Dar, în sinea lor, îşi cunoşteau goliciunea intelectuală. Nu numai beneficiile materiale i-au determinat pe mulţi dintre dottorii noştri să îşi obţină acele tichii de mărgăritar numite „doctorate” care, într-o ţară normală, înseamnă ani de studiu, dedicare şi inteligenţă, ci şi nevoia de a-şi agăţa de propriul nume acel titlu de fală pentru a-şi masca neputinţa minţii şi şmecheria care i-a adus în funcţii înalte. Din păcate, au găsit decani, profesori şi rectori care, pentru câţiva dolari, funcţii şi impunitate pentru corupţie, le-au girat activitatea academică.” a scris deputatul pe pagina sa de facebook.

O analiză comparativă a rezultatelor internaţionale a diferitelor sisteme naţionale de educaţie arată că România, deşi este prima din Europa la numărul de medalii obţinute la olimpiadele şcolare internaţionale, este pe ultimele locuri la evaluările PISA. Mândria pentru olimpicii noştri înseamnă, potrivit deputatului Toda, nevoia de a ascunde sub preş situaţia deplorabilă în care se găseşte învăţământul românesc: „Aceeaşi nevoie de a acoperi dezastrul general al învăţământului, de a cosmetiza numărul imens de abandonuri şcolare, rezultatele dezastruoase la testele PISA, care demonstrează nivelul unei şcoli, o întâlnim şi în nevoia de a lupta pentru rezultate deosebite la concursurile internaţionale. Dacă în cazul „doctorilor”, lipsurile sunt acoperite de o falsă tinichea, în cazul acestor copii extraordinari, strălucirea aurului, argintului sau bronzului ar trebui, în viziunea unora, să acopere dezastrul general. Învăţământul nu e doar pentru genii: ne focusăm asupra copiilor supradotaţi şi le folosim rezultatele pentru a justifica pierderea pe parcurs a unor suflete nevinovate, pentru speranţele spulberate şi pentru generaţiile de absolvenţi care nu se pot descurca în lumea reală.

Trebuie să ne privim aşa cum suntem şi să înţelegem unde suntem. Trebuie să curăţăm sistemul de impostori, fie ei falşi doctori, fie profesori corupţi. Trebuie să reconstruim învăţământul şi să dăm şansa unui viitor mai bun tuturor copiilor. Trebuie să ne recompensăm geniile, copiii supradotaţi, să le recunoaştem valoarea şi să le dăm posibilitatea de a şi-o pune fructifica aici, în România, nu obligându-i să emigreze.” este soluţia pe care o propune deputatul Toda tocmai acum, când legile educaţiei intră în dezbatere publică şi ar trebui să pună bazele „României Educate”. (P)

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Despre situatia primariei Timisoara care e plina de politruci USR nu se zice nimic ? Nu esti USR-ist, nu existi. Ai schimbat partidul, dar nu ai nici un mesaj mai curajos. Aceleasi lamentari infinite pe aceleasi teme fixe.

  2. Ce sa zica omu ca nu zice de fapt nimic? Se face si el ca face ceva ca sa nu zica prostimea ca ia salar degeaba. Tot un inutil in parlament e