Deputatul REPER Daniel Toda, inginer IT specializat in retele si baze de date, confirma ca digitalizarea Primariei Timisoara nu se putea face cu 400.000 euro (P)

Raul Olajos, candidatul REPER pentru Primăria Timişoara, l-a ironizat zilele trecute pe actualul primar, Dominic Fritz pe tema digitalizării instituţiei pe care o conduce.

Celor care nu îşi mai amintesc, trebuie să le spunem că, imediat ce preluase mandatul, echipa Fritz se plânsese de lipsa infrastructurii informatice şi a foartei slabe pregătiri a personalului angajat al primăriei în ceea ce priveşte competenţele digitale. Ni se promitea atunci transformarea instituţiei într-una eficientă şi digitalizată. Ceea ce, din păcate, nu s-a întâmplat.

Întrucât Dominic Fritz a lansat portalul unic al Primăriei Timişoara care a costat, conform spuselor sale, 400.000 euro, a venit imediat replica lui Raul Olajos, care l-a ironizat pe edil. “Íntreţinerea unui soft mare costă peste 200.000 euro pe an. Un SAP pentru o filială a unei corporaţii mici costă un million şi jumătate de euro.”

Colegul de partid a lui Raul Olajos, deputatul Daniel Toda, el însuşi fost administrator de server SAP, cu studii de specialitate în Canada, la Seneca College, întăreşte, ca profesionist în domeniu, acuzele acestuia la adresa lui Fritz.

“Am lucrat mulţi ani în administrarea SAP şi a bazelor de date. Am gestionat echipe şi am ajutat corporaţii importante să implementeze acest soft extraordinar pentru gestionarea unui business, a resursei umane, a raporturilor cu publicul. Această soluţie informatică oferă un sprijin eficient în orice domeniu de activitate. Însă preţurile sunt cele indicate de Raul. Cu 400.000 euro nu faci nimic în digitalizare. Cel mult, un exerciţiu de imagine.”

Iată că, în faţa unor profesionişti, afirmaţiile lui Fritz se dovedesc doar nişte gogoşi care se dezumflă.

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. nu vati prins ca neamtul doar a zis ca face, nu ca o face…inca 400k in buzunare pe sfarsit de mandat

  2. @uie_fritz. V-ați prins ca eu sunt un analfabet? Nu știu la ce folsește cratima.

  3. Aici este vorba despre o digitalizare de fatada, creatie a maestrului Fritz care practic vopseste gardul si mai bifeaza un obiectiv. Practic se trimit niste documente scanate printr-o aplicatie, ca si cum s-ar trimite direct un e-mail cu atasamente. Asta e digitalizare cum are si DoNimicul diploma de studii.

  4. poate ar trebui sa ne spuna acest pui de militian cum de a ajuns sa isi faca ferma fotovoltaica pe terenul statului ? sa lase vrajeala cu IT-ul cu toti stim sa instalam un windows si sa creeam o retea chiar si un hub de trolli …poate sa ne explice lingaul lui ciolos?

  5. Nu prea e clar ce ne spune Toda in articol, ca Fritz a furat banii sau ca n-a platit destul?
    Intrebarea care se pune este: digitalizarea PMT functioneaza sau nu? Caci academicianul Robu, expert in calculatoare de prin anii ’80, n-a prea facut nimic in aceasta privinta.
    Zice-se ca Daniel Toda e expert pentru ca are „studii de specialitate în Canada, la Seneca College”. Felicitari, dar sa nu cadem pe spate, ca nu e cazul.
    Seneca College NU e o universitate, e un colegiu, care in America de Nord e o forma de invatamant postliceala, foarte apreciata si respectata, dar care nu se ridica la nivelul unei universitati. Pentru domeniul IT studentii frecventeaza cursurile intre 4 si 6 semestre a cate 14…16 saptamani fiecare. Cat de bun e Seneca College? Pai sa vedem:
    – Universitatea Politehnica din Timisoara: cotata undeva pe la locul 1200 in lume
    – Seneca College: cotata undeva pe la locul 1500 in lume.

    • In articol se precizeaza ca niste persoane care au atat studii cat si experienta practica intr-un domeniu au cu totul alta parere fata de DoNimic care nu are nici una nici alta. Astfel de sisteme costa sa fie adaptate cerintelor specifice unei aplicatii la care se mai aduna si costurile de intretinere.
      Ideea de baza este, facand o analogie, ca DoNimicul are nevoie de o casa de locuit dar a realizat un decor de cinematografie pe care il prezinta drept o realizare indeplinita. Practic nu a realizat ceea ce era necesar si astfel a ajuns sa plateasca mai putin. Acum se pune problema daca putinul realizat nu a fost supraevaluat.

      • Am si eu studii, experienta si realizari in acelasi domeniu ca domnul si am complet alta parere.

        El vobeste de SAP si costuri aferente unor coporatii care au cu totul alte nevoi decat o primarie. O primarie nici nu are nevoie de SAP fiindca nu are nevoie de vasta majoritatii functiilor oferite de un SAP fluxul cereri -> procesare -> rezolvare generic valabil pentru o primarie fiind unul extrem de simplu.

        • Pai tocmai de asta ai nevoie, de formulare pentru a completa documentele, nu sa pui cetateanul sa pozeze documentele si sa ti le puna intr-o aplicatie care da un mail. In cazul asta e mult 400.000 si asta nu e digitalizare. Tot procesul trebuie sa fie digitalizat, inclusiv generarea documentelor de care ai nevoie de la o directie, nu sa caute cineva dupa ele in arhiva dupa care documentul este scanat si trimis pe mail. Practic arhiva trebuie sa fie digitala. Altfel e doar o evitare a statului la coada.

          • Daniel, tocmai ca un proces care are nevoie doar de niste poze cu telefonul, sustinut de un OCR performant este mai util decat un formular electronic prost (vezi cele de la casa de pensii). Nu stiu ce au facut, dar o combinatie minima de RPA (gen uipath) cu o baza de date bine gandita si un storage performant e suficient sa faci un proces de gestionare a documentelor. Sa iei apoi datele si sa le exporti in PDF-uri semnate digital de primarie, e joaca de copil it-ist retardat. Sa nu uitam ca in trecut trebuia sa depunem orice document online la ghiseu de la etajul 1.

          • Formularul electronic nu trebuie sa fie prost. Daca plecam de la astfel de premize normal ca rezultatele nu sunt cele dorite. Oricum pentru ceea ce s-a realizat pretul e mare iar pentru ceea am fi putut numi digitalizare pretul este mic. Macar sa nu se laude ca a digitalizat primaria ca prea se aseamana cu Robu care se lauda ca a construit 2 poduri cand de fapt a latit unul.

    • Indiferent cine ar aduce orice fel de dovezi privind administrația catastrofală a cur’cubeilor tu îl iei pe Robu in brațe!
      Tu ori ești usr-istul sexo-marxist ori ați supt amandoi la Hampelmann!!

    • De d-l Toda am o parere buna, in schimb de d-l Olajos n-am auzit decat ca dizident profesionist. Din ce vad cat timp a fost parte a garniturii USR-PLUS nu a fost la fel de dornic sa fericeasca echipa administrativa cu vasta sa experienta corporatista in privinta costurilor de softuri.

  6. Doamne ce jos au ajuns latraii astia lui Ciolos. Eu totusi nu inteleg care e problema, ca s-a facut prea ieftin? Doamne fereste

  7. Marea Problema a lui Toda e de fapt…. Ca digitalizarea lui Fritz nu omoara destule pisici, le trage doar de coada 😘

  8. Mai intelege cineva ce zic astia ? E prea ieftin sau e prea scump ? Firtz a gresit ca a pus prea putin ? Dar cat tebuia sa dea ? 1 000 000 de euro pe an ? Sa ajunga ceva si pe la Reper ? Ca nu mai intelege nimeni nimic …. Continuati sa comunicati asa, o sa aveti voturi multe date 🙂

    • Poate a Fritz a foat de bunăcredință dar nu și putilință , vorba lui Caragiale. E inadmisibil ca Timisoara cu atitia ingineri in IT bașca i Facultate de Profil , să nu gie in stare de atîția ani să profucă solutii simple digitale ptr o viață mai nebirocratică a cetateanului de rînd in raport cu Primăria. Asta trebuia sa gie PRIORITATE ZERO a oricarei administratoi

    • Poate a Fritz a fost de bunăcredință ; dar nu și putilință , vorba lui Caragiale. E inadmisibil ca Timisoara cu atitia ingineri in IT bașca oi Facultate de Profil , să nu fie in stare de atîția ani să profucă solutii simple digitale ptr o viață mai nebirocratică a cetateanului de rînd in raport cu Primăria. Asta chiar trebuia sa fie PRIORITATE ZERO a oricarei administratii performante! Insa deh… nu e suficient sa vrei, tre să și POȚI/ȘTii să administrezi o institutie ptr a da rezultate
      Poate in urmatorul mandat😉

  9. Asta e un gunoi USR-ist care a schimbat tabara a trecut la reper si acum se da fata mare ….chiar asa de unde si cum ai reusit neterminatule sa te lipesti de zeci de hectare de teren pentru ferma fotovoltaica? te a ajutat Usr-ul?

  10. Reusea să obtina iÎNSUTI mai multe rezultate in administratie si avea inca un mandat ca si garantat. Cît de căpos poti fii sa vii tu din Germania dar sa nu preiei ÎN MASĂ și fara ezitare TOATE solutiile primarilor din Germania, ce le primea GRATIS ptr modernizarea rapida a Timisoarei😡 el a preferat sa perpetueze solutii mioritice

    • Preluarea pe nemestecate a solutiilor altora – care au ajuns unde sunt prin evolutie in zeci si sute de ani – e doar o alta cale care nu duce nicaieri. E unul din modurile preferate in administratii romanesti, de a face lucrurile ca sa fie facute. Se bugeteaza hardware, urmand ca softul sa fie „procurat”. Se taie din costuri, dupa pareri urechiste ale unor neaveniti. Se cumpara hard si soft, nu si instruire pentru angajati (invata ei si singuri, ca-s destepti foc) sau intretinere. Si uite asa putem s-o luam de la capat cu digitalizarea in fiecare mandat. Nu in ultimul rand, orice solutie digitala de administrare a auni oras ar trebui sa aiba o compatibilitate cu instrumentele folosite central. Si de acestea nu-si bate nimeni capul, ca imperativa e castigarea alegerilor, nu ce se intampla dupa.

  11. Si eu care credeam ca domnul Toda este specializat in pisici! Alea, care vor sa aibă drepturi egale cu câinii, de a fi eutanasiate la 30 de zile de la introducerea în adăposturi! Domnul Toda, dacă ar ști puțină istorie, s-ar fi gândit de o sută ori înaite să facă această propunere: în Evul mediu, papa Grigore al IX-lea clasifica pisicile drept „creaturi diabolice”, iar cei care dețineau o pisică, mai ales dacă aceasta era neagră, au fost acuzați de vrăjitorie. După uciderea pisicilor, s-au înmulțit șobolanii și au apărut epidemiile de ciumă care au decimat populația Europei.

  12. Na, au ajuns meșteri mari în informatică toți licențiații din statul eșuat, adică toți proștii cu diplome nemeritate. Sigur că ridică prețul, au nevoie de mult timp și efort ca să găsească și să implementeze soluții, altfel rapide și ieftine.

  13. Maimutoiul asta ce nu are nicio treaba cu IT-ul a ajuns sa ne tina noua lectii. Mai si plateste publicitate. Bai rusine planetei, du-te tata scrie o poezie ceva, cauta-ti o pasiune, vezi tu. Dar lasa-ne nene…