Deputatul REPER de Timis Daniel Toda vrea sa repare omisiunile noii Legi a dialogului social

Pe 25 decembrie a anului trecut intra în vigoare Legea 367/2022 privind dialogul social. Aceasta copiază, în mare parte, legea anterioară datând din 2011. Cea din urmă avea nevoie de o primenire întrucât, fiind adoptată în perioada crizei economice, punea interesul angajatorilor în prim-plan, în dauna angajaţilor. Din păcate, inclusiv legea elaborată de coaliţia de guvernare PNL-PSD-UDMR are lacune, unele chiar foarte grave.

Noul act normativ nu mai prevede care instanţă urmează să judece conflictele de muncă. Acestea sunt definite de lege ca neînţelegerile dintre angajaţi şi angajatori privind interesele economice, profesionale, sociale ori alte drepturi rezultate din raporturile de muncă sau de serviciu. Cu alte cuvinte, când eşti concediat de angajator sau acesta nu îţi achită salariul, avem un conflict de muncă şi salariatul poate să se adreseze justiţiei pentru a i se face dreptate.

Această lipsă a surprins profesioniștii în domeniu care, în prezent, dezbat dacă cererile de chemare în judecată trebuie introduse la tribunale sau la judecătorii. Dar, când ești concediat sau când trebuie să dai în judecată angajatorul să îți primești salariul și ai rate de plată la bancă, nu îți permiți să pierzi luni de zile fiindcă o instanță nu știe dacă poate sau nu judeca o cauză deoarece un act normativ nu clarifică o problemă esențială.” a scris deputatul Toda.

Pentru a remedia această problemă, parlamentarul REPER de Timiş a depus în chiar prima zi a noii sesiuni parlamentare o propunere legislativă necesară.

Proiectul meu de lege care reinstituie competența tribunalului este esențial a fi adoptat de urgență: e nevoie ca accesul la Justiție și dreptul la un proces rapid să fie restabilite, mai ales când acesta privește sursa de venit pentru milioane de români.” explică Daniel Toda importanţa demersului său.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.