Deraton lupta cu daunatorii din Timisoara! Arborii, arbustii si plantele ornamentale vor fi salvate de la distrugere. Este mai importanta salvarea plantelor cu costuri mai mici decat inlocuirea celor distruse la preturi mari

Primaria Timisoara a inceput lupta cu daunatorii care au aparut in ultima perioada in parcurile si spatiile verzi din Timisoara.

Compartimentul de monitorizare a daunatorilor si bolilor impreuna cu specialisti in domeniu (entomologi) au intocmit un raport privind gradul de infestare cu daunatori a parcurilor si spatiilor verzi din Timisoara. Acestia au constatat infestarea masiva cu Metcalfa pruinosa si Paduchele lanos.

Metcalfa pruinosa poate dauna unui numar mare de plante. Ea se hraneste cu peste 200 specii de plante (lemnoase), in special cu cele ornamentale si reprezinta un pericol pentru imaginea parcurilor si spatiilor verzi din oras.
Specia provine din America de Sud si este raspandita in Canada, SUA, Mexic si in Cuba. In Europa a aparut mai intai in Italia, in 1979 si de atunci s-a raspandit rapid pe tot continentul.
Un alt daunator periculos este paduchele lanos, care are 2 mm lungime. Corpul sau are o culoare rosiatica sau maronie. De obicei, paduchii lanosi sunt ascunsi intr-o substanta eliminata in timpul cresterii lor, alba si asemanatoare ca aspect cu un fuior de lana. Specia provine din America si s-a extins prin comertul cu plante. Paduchii pot fi gasiti pe pomi de mar, de gutui si pe diferite tufe de trandafiri sau specii de arbusti decorativi. Nici afidele nu trebuie ignorate, plantele tinere fiind foarte vulnerabile la aparitia acestora.
Cand este stropit spatiul public, se recomanda si stropirea spatiului privat!

In Timisoara, Metcalfa pruinosa si ceilalti daunatori sunt prezenti in mai multe parcuri din oras, dar pot fi gasiti si in curtiile timisorenilor. Pe domeniul public s-au constatat, in urma monitorizarii, daunatori in Parcul Justitiei, Parcul Rozelor, Parcul Botanic, Parcul Bucovina, Parcul Adolescentei, Parcul Tineretului, Parcul Alpinet, str. Salciei, Parcul Doina, str. Haga, str. Linistei, Aleea Sportivilor, str. Mangalia si pe str. Gheorghe Lazar.

Prevenirea raspandirii se poate face prin stropirea plantelor gazda sau la baza lujerilor (ramurilor tinere) cu insecticide recomandate de specialistii in domeniu. Leonard Roman, managerul companiei angajate de primarie sa elimine daunatorii din Timisoara, spune ca numarul mare de plante gazda, capacitatea ridicata de migrare si protectia ceroasa a larvelor determina un control chimic dificil de realizat. Datorita rezistentei ridicate a daunatorului la substantele folosite, tratamentul trebuie repetat. Dar un rol important in eliminarea daunatorului il au timisorenii.

Noi stropim spatiile publice, dar nu le putem stropi si pe cele private. Pentru ca operatiunile sa fie eficiente, ar trebui ca si cei care detin spatii verzi private sa le stropeasca in aceeasi perioada in care noi stropim vegetatia de pe domeniul public. Altminteri, daunatorii se vor retrage in zonele netratate, si dupa prima ploaie abundenta vor reveni in forta“, avertizeaza Leonard Roman.

Pe langa stropirile parcurilor si a altor spatii verzi pe care le efectueaza acum, Deraton aplica tratamente impotriva daunatorilor in fiecare anotimp. Tratamentele de preventie au rolul de a salva plantele care exista deja in oras, inainte ca acestea sa fie atacate si distruse de daunatori si sa fie nevoie de schimbarea lor.

Plantele atacate de paduchele lanos pot fi recunoscute dupa substantele albe, asemanatoare fuiorului de lana, secretate de paduchii lanosi, care sunt constituiti in colonii. Drept consecinta, apar pe tesutul plantelor diverse excrescente asemanatoare unor tumori, iar plantele nu mai cresc normal, fiind vorba de un cancer vegetal provocat de paduchii lanosi.
Varietatea de plante din orasul de pe malurile Begai contribuie din plin la dezvoltarea daunatorilor. „Avem foarte multe specii din diverse zone ale globului, plante frumoase, dar vulnerabile, care trebuie ingrijite. Cu cat sunt mai multe, aceste plante atrag o gama variata de daunatori“, explica Leonard Roman.

Primaria a demarat tratamente fitosanitare in parcurile si in spatiile verzi ale orasului prin aplicarea de insecticide, combinat cu combaterea biologica. „Totodata, facem un apel la toti cetatenii, ca in cazul constatarii aparitiei unuia din acesti daunatori in unele zone verzi, indiferent de forma de proprietate, sa anunte la dispeceratul S.C. DERATON SRL., tel. 0256/214778 sau la Primaria Timisoara, Directia de Mediu, tel. 0256/408366, 0256/408437“, a precizat viceprimarul Adrian Orza.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.