O statueta de 23.000 de ani vechime a fost descoperita de arheologi damboviteni la situl paleolitic de la Poiana Ciresului, judetul Neamt.
Descoperirea este considerata a fi una extrem de importanta, este prima de acest tip din tara noastra si este caracterizata de specialisti drept unica pentru patrimoniul cultural al Romaniei.
”Este prima statueta stilizata, abstractizata, din Sud Estul Europei, descoperita la noi in situl de la Poiana Ciresului. Probabil ca o sa poarte denumirea sitului, o sa fie un Venus de Poiana Ciresului. Este realizata dintr-o roca, iar contextul in care a fost descoperita este putin mai special, pentru ca ea a fost gasita pe marginea unei vetre, unei zone cu arsuri destul de puternice si in concordanta cu alte artefacte mai speciale”, a declarat responsabilul santierului arheologic de la Poiana Ciresului, Elena-Cristina Nitu, la o conferinta de presa.
„Trebuie sa va mai spun ca aceste statuete se descopera foarte rar, majoritatea au fost descoperite in anii ’80. Ultima statueta europeana care s-a descoperit a fost intr-un sit din Franta, anul trecut, este intr-o stare destul de fragmentara. Urmatoarea este a noastra”, a mai spus cercetatorul stiintific Elena-Cristina Nitu.
Coordonatorul echipei de arheologi, profesorul universitar Marin Carciumaru, a afirmat ca descoperirea este ‘senzationala’, si trebuie conservata si expusa corespunzator.
El a adaugat ca este prima astfel de descoperire din Romania. Statueta este realizata dintr-un material deschis la culoare, este destul de grea pentru volumul sau si nu are cap.
Sursa: agerpres.ro