Descoperire uimitoare. Alee antica din gresie si granit, scoasa la lumina de la 3 metri sub pamant, in vestul tarii. Duce spre o constructie misterioasa

Descoperire spectaculoasa a arheologilor in aceasta vara la Sarmizegetusa Regia, in Hunedoara. Acestia au gasit o alee construita in vremea dacilor, pavata cu gresie, blocuri de calcari si de andezit aduse de la peste 50 km departare.

Descoperirea uimeste prin infatisare, dar si prin maiestria cu care isi construiau aleile in Antichitate stramosii nostri.

Drumul antic duce spre o constructie ale carei mistere nu au fost inca deslusite, chiar daca si aici in ultimele saptamani au fost efectuate sapaturi arheologice. Aleea dacilor este bine conservata, pe alocuri fiind ascunsa la trei metri sub pamant, sustin specialistii de la Facultatea de Istorie a Universitatii Babes – Bolyai din Cluj Napoca, cei care s-au ocupat de sapaturi.

Drumul antic pavat, cu o cromatica aparte in antichitate si cu un aspect luxos, format din blocuri de andezit si gresie aduse din carierele aflate la peste 50 de kilometri departare, cel mai probabil de la Bejan (Deva), arata bogatia locuitorilor Sarmizegetusei Regia, noteaza zhd.ro.

In acelasi loc, vizitatorii pot vedea ramasitele unor coloane din andezit, grele de peste 3,5 tone, din materialul adus de asemenea din cariere aflate la zeci de kilometri, pe Valea Muresului, cel mai impresionant edificiu fiind „Soarele de Andezit”. Dacii au folosit blocuri imense de calcar, andezit, dar si piese din marmura la constructia Sarmizegetusei, iar putine cetati antice se pot mandri cu astfel de constructii, care au rezistat vreme de peste doua milenii.

In urma sapaturilor din aceasta vara, finantate de Consiliul Judetean Hunedoara, a fost descoperita o cantitate mare de obiecte arheologice: foarte multa ceramica, cereale carbonizate, piese de fier, unelte agricole si diverse alte artefacte.
Campania va mai dura circa o saptamana, apoi locurile in care au fost efectuate sapaturile vor intra in conservare, urmand ca anul viitor cercetarile sa continue.

Cladirea misterioasa

Anul trecut, a fost scoasa la iveala o ramificatie a drumului antic pavat, construita in vremea dacilor, despre a carei existenta se cunostea, dar ea nu a fost cercetata. De asemenea, au fost scoase la lumina ruinele unui edificiu necunoscut pana in prezent, aflat deasupra zonei sacre. Istoricii sunt foarte curiosi ce anume reprezinta si ce adapostea.

Sarmizegetusa Regia este cel mai important obiectiv turistic aflat pe teritoriul Parcului Natural Gradistea Muncelului–Cioclovina. Vechea capitala a Daciei pre-romane, infiintata in urma cu peste doua milenii, se afla in Muntii Orastiei, la poalele Varfului Godeanu, considerat de unii dintre istorici „muntele sfant al dacilor“

Mai multe, pe zhd.ro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ascundeti-le REPEDE ca vine talharul secolului XXI,pe nume Videanu…!Marmura a,, confiscat,,-o ,deja!