Descoperire uimitoare: Saturn este stropit cu apa de pe Enceladus

Vaporii de apa descoperiti in atmosfera inalta a planetei Saturn provin din gheizerele de pe Enceladus, unul dintre satelitii ei, a anuntat, marti, Agentia spatiala europeana (ESA), pe baza unor date furnizate de satelitul Herschel.
Identificarea sursei de provenienta a vaporilor de apa din atmosfera inalta a planetei Saturn „rezolva un mister vechi de 14 ani”, se afirma intr-un comunicat emis de ESA.

Enceladus, un mic satelit acoperit cu gheata, cu un diametru de circa 500 de kilometri, elimina in spatiu aproximativ 250 de metri cubi de vapori de apa gratie gheizerelor sale situate in apropiere de polul sud, intr-o regiune pe care astronomii au denumit-o „dungi de tigru”, din cauza numeroaselor semne vizibile la suprafata satelitului.

Acesti vapori de apa se acumuleaza intr-un urias nor in forma de inel in jurul satelitului Enceladus, care orbiteaza in jurul lui Saturn la circa 238.000 de kilometri, o distanta ce corespunde unei lungimi de patru ori mai mari decat raza planetei Saturn. Acest nor de vapori de apa are o grosime de circa 50.000 de kilometri, scrie MEDIAFAX.

In ciuda marimii sale impresionante, el nu a fost detectat pana de curand, pentru ca vaporii de apa sunt transparenti in spectrul luminos vizibil, insa nu si in spectrul razelor cu lungimi de unda in infrarosu, pe care Herschel poate sa le capteze.

Prezenta apei in atmosfera inalta a lui Saturn a fost raportata pentru prima data in 1997, in urma observatiilor efectuate de telescopul spatial ISO (Infrared Space Observatory) lansat de ESA, insa specialistii nu cunosteau sursa de provenienta a ei.

Doar 3-5% din apa eliminata in spatiu de Enceladus ajunge pe Saturn, potrivit modelelor de simulare digitala realizate pe baza celor mai recente date transmise de satelitul Herschel. Acest procent mic este totusi suficient pentru a explica prezenta apei in atmosfera inalta a planetei.

Enceladus este astfel „singurul satelit din sistemul nostru solar cunoscut pentru faptul ca influenteaza compozitia chimica a planetei sale”, se afirma in comunicatul ESA.

Studiul a fost publicat in revista Astronomy and Astrophysics.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete