Descoperiri fabuloase, nu departe de Timisoara. Schelete umane si zidurile unei biserici medievale, scoase la lumina de arheologi. Se cauta ramasitele unui rege. Foto

TIMIS. De trei ani arheologi din Romania si Ungaria sapa la la 60 de kilometri de Timisoara, intr-unul dintre cele mai importante situri arheologice ale tarii si scot la lumina obiecte si ramasite umane din Evul Mediu.

CITESTE SI: Consiliul Judetean Timis a predat amplasamentul pentru construirea Salii Polivalente de 16.000 de locuri. CNI n-a decis inca daca o face la Giroc sau Timisoara 

Arheologii stiau ca la Igris, la inceputul mileniului al doilea, calugarii cistercieni au construit o biserica, iar in urma cu 3 ani au inceput cautarile pentru a vedea ce secrete ascunde acest lacas de cult. Marea surpriza a echipelor de arheologi a aparut insa in acest an, cand sapaturile au inceput in luna mai si au continuat in iulie si august.

Arheologii au descoperit fragmente dintr-o biserica mai veche decat cea pe care o cunosteau, dar si alte „comori”.

Cercetarea arheologica din 2019 a fost una deosebit de interesanta si de fructuoasa, dar, in opinia mea, cea mai notabila descoperire este cea a unei biserici mai timpurii. In acest moment nu stiu exact sa vorbesc despre datarea ei, foarte probabil din secolul 11, despre care noi nu stiam, calugarii cistercieni care au fondat aceasta manastirea in 1179 preferau sa isi construiasca lacasul lor de rugaciune in zone mai retrase, nu in zone locuite. Este foarte interesanta aceasta descoperire. Probabil, ei cand au ajuns aici aceasta biserica era ruinata deja, dar este una dintre cele mai vechi biserici, chiar din Romania, aceasta din secolul 11, poate chiar 10. Modul in care a fost construita aceasta biserica timpurie e foarte interesat. S-a sapat conturul bisericii in pamant, s-a adus lut galben, care s-a batatorit, si pe acesta s-a construit o bisericuta mica, ce avea latimea maxima de 7 metri si jumatate, o biserica cu absida rotunda si un plan basilical. Deocamdata, o portiune din ea am descoperit, speram ca anul viitor sa o descoperim in intregime. Am descoperit structuri ale bisericii cisterciene, pilastri, zidul de nord al navei bisericii. Am sapat si in curtea bisericii unde am gasit iarasi o serie de anexe, dar inca nu putem spune exact ce sunt pentru ca aceasta cercerare e ca un puzzle si in fiecare an venim cu noi sectiuni pentru a obtine o imagine mai completa. In 2016 am gasit o structura de caramida semicirculara pe acest lut galben si nu intelegeam ce este pentru ca nu este normal ca un lut galben sa fie atat de sus in straturile de cultura care erau de alta culoare si anul acesta am inteles ca de fapt este zidul din absida acestei biserici care e o mare surpriza pentru toata lumea. Am gasit si obiecte frumoase care ne ofera o imagine asupra istoriei acestei manastiri. Este vorba despre fragmente arhitecturale ale lacasului de cult, din piatra, am gasit si o inscriptie pe marmura rosie, sunt doar cateva litere, dar cred ca poate fi pusa in legatura cu mormintele regale. Am gasit si niste structuri dreptunghiulare de caramida adosate la pilastri in zona centrala, si in 2016 si in acest an, care e posibil sa fie locul mormintelor regale, dar inca nu ne putem exprima cu certitudine in acest sens. A fost descoperita chiar ieri o moneda de aur, bizantina. Este vorba despre o moneda de la Imparatul Ioan al III-lea Vatatzes, de la Imperiul de la Niceea, care a domnit intre 1222 – 1253, moneda fiind batuta la Magnesia si care este sa zicem o moneda chiar contemporana cu perioada in care regele Andrei al II-lea, care a fost inmormantat la Igris a domnit in regatul Ungariei„, a spus arheologul Daniela Tanase, responsabil stiintific.

Arheologii romani lucreaza in colaborare cu cei maghiari, de la Universitatea Catolica Peter Pazmany, din Budapesta. Acestia spera sa gaseasca aici si mormintele regelui Andrei al II-lea al Ungariei si al sotiei sale.

Esenta proiectului a fost sa redescoperim manastirea de aici, sa facem reconstituirile necesare, si, 
daca se va gasi finantare, sa ajungem sa continuam sa descoperim celelalte anexe de aici. Trebuie spus ca
aceasta zona au fost foarte multe manastiri cisterciene, insa ce e special aici este ca a fost ctitorita de regele
Andrei al II-lea si faptul ca aici si-a inmormantat sotia. Reamintesc faptul ca pe parcursul cercetarii au fost
folosite cele mai avansate tehnici in domeniu, reconstituiri 3D, studii antropologice, tot ce era de ultima ora in materie de arheologie s-a folosit. Asa cum s-a mai amintit, cele mai importante momente au fost aceste 3 luni din 2019, astfel ca s-a adeverit faptul ca cistercienii nu au construit aceasta manastire pe un teren gol, ci au fost alte constructii inainte… In Ungaria s-a gasit scheletul tatalui lui Andrei al II-lea, Bela al III-lea, astfel ca, daca aici s-ar gasi ramasite osoase, ar fi foarte facil sa se gaseasca o legatura intre cei doi. Tatarii, in 1241, si ulterior alte popoare au distrus sitematic acest templu astfel ca e destul de dificil de gasit. E posibil ca aceste ramasite osoase sa nu mai fie aici pentru ca periodic au fost diferite navaliri„, a spus Balasz Major, liderul grupului de arheologi din Ungaria.

Intregul sit arheologic este ingradit, iar arheologii spun ca pentru a scoate la iveala intreaga biserica, in viitor ar trebui sa sape chiar si pe sub actualul drum de acces catre sit. Artefactele gasite aici ar putea fi vazute in viitor si la Timisoara.

Este un sit important din epoca medievala la care am inceput sa sapam din 2016. S-au cheltuit peste 180.000 de lei, fonduri provenite de la Consiliul Judetean. Iata ca au aparut si rezultate deosebite, schelete umane,
fragmente ceramice, inele, bucati din cripte, si speram sa mai primim finantari pentru aceste sapaturi. Este mult de lucru, dar importanta sitului este foarte mare si credem ca merita cotinuata aceasta munca, iar, daca Consiliul Judetean ne va sprijini, vom continua si anul viitor. Cu siguranta ne dorim o expozitie, pentru ca sunt multe obiecte din anii trecuti si din acest an care vor fi restaurate si expuse, dar in viitor se doreste si ridicarea unui monument, exista un spatiu unde se poate face un mic muzeu chiar in apropiere, si poate fi valorificata aceasta zona, sa devina un punct de atractie turistica„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Claudiu Ilas, managerul Muzeului National al Banatului.

Odata cu aceste descoperiri arheologice, reprezentantii administratiei locale spera sa poata revigora zona, mai ales ca si Muresul trece prin apropierea Igrisului.

Eu am stat chiar aici, aproape de manastire. Bunicul meu chiar imi spunea povesti despre manastire. Pentru
localitatea noastra este o descoperire importanta, mai ales cu biserica asta veche care incepe sa se contureze, 
intrucat Igrisul a fost atestat documentar din 1179 de existenta acestei manastiri. Biserica asta fiind mai veche o sa fie mai multe dovezi ca localitatea e mult mai veche. In general, toate manastirile si localitatile pe malul apelor, cum e si cazul si la noi, pe malul stang al raului Mures, au o vechime si mai mare. Probabil ca
descoperirile ulterioare vor demonstra de cand e si biserica. Noi am incercat sa recuperam din sat anumite
pietre, caramizi, care faceau parte din manastirea respectiva. Probabil ca vom realiza, noi sau urmasii nostri, un punct muzeistic dupa terminarea acestei cercetari „, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Viorel Popovici, primarul comunei Sanpetru Mare, cea de care apartine Igrisul.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Asta-i culmea, la Igris si in zona, primii au fost valahii, nu cistercienii…

    • Asta inseamna sa fii comunist si ignorant. Ce valahi la campie? valahii/romanii sunt ciobani romani ce au trait strict in zone montane din carpati, istria, macedonia. Ce romani/valahi visezi tu in banat, transilvania, moldova sau campia romania???? prea multa minciuna cu iz nationalist. Treziti-va!!! vlahi au coborat din munti dupa 1500 !

  2. Este doar o farsa: de fapt se cauta ramasitele lu’ ala de-i zice Decebalusperscorilo si sabia sa cu care si-a decapitat tot neamul ca de atunci suntem cam fara capatai ca neam…Asta nu apare in articol, dar au gasit printe schelete si potcoava pe care s-a gravat cu litere chirilice p.u.i.e.m.s.d., ceea ce inseamna in traducere „pe acest pamant au trait fericiti geto-dacii”. Si mai sunt si alte frumuseti ca de exemplu proteza de argint a lui Zamolxe, pe care a pierdut-o in lupta cu Zurobara cand a cucerit cetatea Minnesotei…

  3. MAI întâi a fost Glad, voievodul unui Banat vechi, locuit de români și pecenegi cum scrie in Gesta Hungarorum. Un urmaș a fost Ahtum, creștinat la Vidin in 1002. Ahtum a construit două biserici/mănăstiri: La Morisena (azi Cenad) si una la 10 km de Arad lăngă Pecica. Ahtum a fost atacat de un fost comandant militar de-al său: Chanadinus, care a primit ajutor de la unguri. După cateva bătălii, Ahtum e invins și este ucis in luptă. Chanadinus a construit la rândul său o mănăstire la Oroslanos (azi Maidan in Serbia) Toate aceste biserici/mănăstiri erau inspirate de bizantini.Posibil ca mica biserica timpurie de la Igriș să fi fost ridicată in sec. 10 deoarece când au venit calugării cistercieni, ea era risipită.Fiind mică, pare a fi ridicată de localnici (români, intrucât pecenegii erau păgâni).