Deseuri colectate separat si pubele la care ajung doar proprietarii. Solutia gasita de locuitorii unor blocuri din Timisoara valabila si in sistemul ‘Platesti pentru cat arunci’ pe care vrea sa il implementeze RETIM. Foto

TIMISOARA. Sistemul „Plateste pentru cat arunci”, pe care RETIM, ADID Timis si Consiliul Judetean vor sa il implementeze la Timisoara si in judet vine cu provocari si pentru locuitori, nu doar pentru companie.

Pe langa o colectare cat mai corecta a deseurilor, asociatiile de proprietari vor trebui sa gaseasca un spatiu pentru amplasarea pubelelor deja utilizate, dar si a celor care se vor adauga, cea albastru si cea maro.

O solutie ar fi crearea unor zone ingradite, in care sa fie puse toate recipientele. O astfel de metoda este deja utilizata de unii timisoreni care locuiesc in cartierul Soarelui. Acestia au inteles ca organizarea de la fata locului este in responsabilitatea proprie si au actionat. In apropierea blocului, profitand si de spatiul generos, ei au construit o cusca metalica in care sunt amplasate.

Zona in care se afla containerele este inchisa cu lacate.

In acest fel, fiecare tip de deseu ajunge in recipientul in care trebuie pus, iar trecatorii nu pot cauta prin ele. Se evita astfel si amestecarea resturilor, dar si primirea unei eventuale penalizari din partea companiei de salubritate sau a autoritatilor.

Va reamintim, in sistemul „Platesti pentru cat arunci” timisorenii urmeaza sa plateasca in functie de volumul de deseuri pe care il genereaza. Concomitent tot in vederea aplicarii unor noi prevederi legale, pe langa pubelele aflate in prezent in uz, vor fi adaugate alte doua recipiente noi: pubela maro si sacul albastru

In pubela maro vor fi aruncate resturi alimentare(produse lactate, oua intregi, resturi de carne si peste gatite), resturi de paine, cereale, zat de cafea, resturi de ceai, par, blana, coji de oua sau nuca etc.

In cea albastra urmeaza sa fie depuse hartia si cartonul.

Pubelele vor fi de marimi diferite. RETIM va pune la dispozitie recipiente de diferite marimi, iar timisenii vor selecta „pachetul” de care considera ca au nevoie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pot arunca gunoaiele peste gard sau ma vede camera ca port masca ?

  2. Ar fi de făcut o observație.
    Poate n-ar fi chiar onest ca firma de salubritate, sa încaseze niște bani pe produsele care se reciclează.
    Colectarea sticlei se face fără taxare si modelul acesta de colectare cred ca ar trebui extins si pentru colectarea materialelor plastice, așa cum sunt PET-ul si PVC-ul. Este adevărat ca acestea din urma, pot avea forme si gabarite diferite, greu de gestionat, dar eventuala echipare a „containerelor” cu tocătoare, ar rezolva oarecum problema.