Deseurile voluminoase, vegetale si din constructii preluate gratuit de RETIM la cele patru puncte de colectare de la Timisoara

TIMISOARA. Timisorenii isi pot lasa deseuri precum mobila, covoare, gresie, obiecte sanitare, frunze si crengi in puncte special amenajate,si vor evita astfel amenda pentru abandonul deseurilor de pana la 6000 de lei.

Incepand cu 28 octombrie 2019, Legea nr.188 din 2019 privind regimul deseurilor, a adus modificari semnificative in ceea ce priveste cuantumul amenzii aplicate pentru gestionarea necorespunzatoare a deseurilor, aceasta fiind cuprinsa de la aceasta data intre 3.000 lei si 6.000 lei pentru persoanele fizice si intre 20.000 lei si 40.000 lei pentru persoanele juridice.

Prin aceasta lege se prevede si o noua sanctiune complementara, in cazul savarsirii faptei de abandonare a deseurilor, aceasta constand in obligarea contravenientului sa ridice deseurile abandonate, sa curete terenul si sa elimine deseurile prin societati specializate autorizate, suportand toate costurile pentru aceste activitati.

Pentru a preveni abandonul deseurilor si sanctionarea cetatenilor, Primaria Municipiului Timisoara impreuna cu Retim Ecologic SA au deschis patru puncte de colectare gratuita a deseurilor vegetale, voluminoase de uz casnic si deseuri rezultate din constructii si demolari.

In conformitate cu prevederile proiectului de hotarare din 19.07.2019 de aprobare a Planului de prevenire si masuri privind evitarea si reducerea cantitatilor de deseuri abandonate pe domeniul public de pe raza Municipiului Timisoara, cantitatile preluate in mod gratuit in aceste patru centre sunt:
• Deseuri vegetale: 3 mc/persoana /luna
• Deseuri voluminoase de uz casnic: 5 mc/ persoana/luna
• Deseuri rezultate din constructii si demolari: 1 mc/persoana/luna

Cele patru puncte se afla la adresele:
1. Calea Torontalului, nr. 94
2. Str. Torac, nr. 2-4
3. Str. A Imbroane, nr. 70
4. Pod Calea Sagului

Cateva reguli de functionare ale acestor centre sunt:
1. Pentru a putea fi depuse la centre, crengile trebuie sa fie taiate la o dimensiune nu mai mare de 50 cm şi legate in manunchi, iar frunzele şi iarba trebuie sa fie depozitate in saci.
2. Deşeurile voluminoase de uz casnic precum piesele de mobilier trebuie demontate sau dezasamblate.
3. Deşeurile din constructtii provenite din locuinţe, generate de activitaţi de reamenajare şi reabilitare interioara sau exterioara a acestora, trebuie depozitate in saci rezistenţi precum cei de rafie. Deseurile din constructii care se pot depune exclud cele precum polistiren, poliuretan, vata minerala şi bazaltica. Sacii care vor contine deseurilor mentionate anterior nu vor fi primiti de centre.
4. Pentru depunerea deseurilor este necesara prezentarea unui document de identitate in vederea verificarii cantitatilor maxime lunare permise.
in ceea ce priveste celelalte localitati din zona 1 a judetului Timis, deseurile voluminoase se colecteaza in cadrul campaniilor organizate de RETIM trimestrial si anuntate in prealabil. Acestea trebuie pastrate in gospodarii pana la momentul sosirii in fiecare localitate a containerului dedicat colectarii lor.
Pentru a afla unde pot sa depuna deseurile vegetale si deseurile din constructii cetatenii pot suna la Primariile Locale la numerele de telefon prezentate mai jos.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.