Desfasurare de forte ca-n filme. 700 de militari, intre care si cei din Detasamentul de Cavalerie al Jandarmeriei Romane, la o defilare cum n-a mai fost de Ziua Timisoarei. Programul complet de Centenar

TIMISOARA. Peste 700 de militari, 40 de mijloace tehnice, elicoptere, Detasamentul de cavalerie si Detasamentul de Garda de Onoare al Jandarmeriei Romane participa in 3 august la manifestarile dedicate Centenarului Timisoarei.

Este cel mai important eveniment aniversar pe care Timisoara il traieste in acest an.

Sambata, 3 august, vom sarbatori 100 de ani de la intrarea trupelor armatei romane conduse de catre colonelul Virgil Economu in Timisoara, un moment unic care va fi reconstituit incepand cu ora 10.00 in Piata Unirii din Timisoara. Reconstituirea va fi urmata de o defilare cu tehnica militara si personal, ce se va derula pe Bulevardul Republicii, intre pasajul Jiul si Catedrala Mitropolitana.
Aceste momente festive se vor desfasura cu sprijinul acordat Primariei Timisoara de catre partenerii acestui proiect de importanta istorica pentru Banat si Romania: Ministerul Apararii Nationale, Institutia Prefectului Timis, Detasamentul Brigazii 18 Cercetare- Supraveghere Decebal, Escadrila 712 Elicoptere Giarmata, Gruparea Mobila de Jandarmi, Inspectoratul de Jandarmi Timis, Inspectoratul de Politie al Judetului Timis, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Timis, Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara, Penitenciarul Timisoara, Mitroplia Banatului, Asociatia Eugeniu de Savoya, Teatrul National Timisoara, Tvr Timisoara.

La loc de cinste se situeaza participarea Detasamentului de Cavalerie si al Garzii de Onoare ale Jandarmeriei Romane, care vor veni de la Bucuresti, dar si a militarilor Brigazii 18 Cercetare Supraveghere “Decebal” apartinand unitatilor din Bucuresti, Brad si Timisoara. De asemenea, peste 40 de mijloace tehnice vor putea fi vazute in cadrul defilarii de pe Bulevardul Republicii, iar 3 elicoptere vor survola spatiul aerian.

Mentionam faptul ca in cadrul momentului de reconstituire din Piata Unirii vor participa peste 60 de militari si 6 calareti, imbracati in tinute militare specifice acelor timpuri.
De asemenea, precizam faptul ca actorii Teatrului National din Timisoara, in frunte cu directorul adjunct Ion Rizea, vor da viata personajelor vremii: prefect Aurel Cosma, protopop Ioan Oprea, primar Josef Geml, vice- prefect Ferenczy, protopopul sarb Novacovici, reprezentantul svabilor Karl Moller, reprezentantul maghiarilor Albert Marton. Textele au fost culese din ziarul Dacia, editia din 4 august 1939.

Iata programul integral al evenimentului din 3 august!

9.00 – 9.45
Pe ecranul atasat tribunei amplasate in Piata Unirii, in fata Muzeului de Arta, vor rula imagini intr-un film realizat de catre Tvr Timisoara cu privire la momentul istoric al intrarii trupelor armatei romane in Timisoara la 3 august 1919. Prezentatorul Florin Mihoc va face o evocare a acestui moment impreuna cu istorici invitati.

9.45 – 10.00 Ceremonial militar- religios:
intampinarea oficialitatilor
Prezentarea onorului
Salutarea drapelului de lupta
Ocuparea locului in dispozitiv
Intonarea imnului national al Romaniei

10.00 – 10.15
Intrarea trupelor armate in Piata Unirii, in tinuta de epoca, de pe strada George Cosbuc, situata in dreapta Domului Romano-Catolic, pe o poarta cu flori, in urmatoarea ordine: Fanfara Pro Amicitia, trupele de jandarmi (intrucat aceste trupe au intrat in Timisoara in 2 august 1919), colonelul Economu – calare, un stegar cu drapelul tricolor, urmat de drapelul regimentului, trupele armatei romane, surorile medicale, trupele de pompieri.
Participantii vor parcurge Piata Unirii pe traseul prestabilit, marcat cu tricolor, vor trece prin dreptul tribunei, unde colonelul Economu va indrepta calul spre tribuna, va iesi din rand, va descaleca si va urca la tribuna, va intra in dialog cu oficialitatile acelor vremuri si va primi un buchet de flori in culorile nationale.

10.15- 10.20 Oficierea serviciului religios
10.20- 10.26 Alocutiuni- Primar, Presedinte CJT, Prefect
10.26- 10.30 Realizarea dispozitivului de defilare
10.30- 10.35 Defilarea detasamentului de onoare

Armata va parasi dispozitivul prin strada Augustin Pacha, iar Fanfara Pro Amicitia, urmata de colonelul Economu si de trupele in tinute de epoca ( armata, jandarmi, pompieri) vor strabate Piata Unirii, Marasesti, Piata Victoriei.

12:00 Defilare cu mijloace tehnice si personal, pe Bulevardul Republicii, intre pasajul Jiul si Catedrala Mitropolitana.

Pe langa reconstituirea istorica si defilarea programate in dimineata zilei de 3 August, de ziua orasului mai sunt programate o serie de concerte si evenimente, la care timisorenii vor avea intrare libera.

1 august

Piata Libertatii

– ora 17.00 – Deschiderea targului national de mestesugari la Timisoara (1-4 august)
– ora 18.00 – „Fata babei si fata mosneagului” – poveste populara – Compania Phantasia

Piata Victoriei

– ora 19.00 – „100 de ani de folclor in Timisoara” – Spectacol folcloric sustinut de catre Ansamblul Timisul si invitatii

2 august

Piata Victoriei

– ora 19.00 – „Timisoara canta la 100 de ani”
Timisoara Stage Groove Experience si solistii Simion Caragia, Maria Avramescu, Maria Hojda, Jennifer Poaty Souami, Izabella Toth si Voicu Dumitras, Pro Musica, Cargo, Phoenix

3 august

8.30 – Piata Petru Maior – Depunere de coroane

9.45 – Ceremonial militar religios, reconstituirea momentului istoric de la 3 august 1919 – intrarea trupelor romane conduse de colonelul Virgil Economu si instalarea administratiei romanesti

11.40 – Parcul Central – Depunere de coroane

12.00 – Bvd. Republicii – Defilare tehnica si personal

19.00 – Piata Victoriei – Concert Phaser, Alina Eremia, Vunk si Loredana

21.00 – Piata Unirii – Concert Filarmonica Banatul

22.00 – Retragerea cu torte pe traseul Piata Petru Maior – Piata Unirii – Piata Victoriei

22.45 – Piata Victoriei – Foc de artificii

De asemenea, pentru a marca Ziua Timisoarei va avea loc o sedinta festiva a Consiliului Local, dar si dezvelirea bustului Reginei Maria, in Piata Victoriei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. La Gotlob va fi Festivalul lubeniței, mult mai interesant, mai vesel și mai bănățean decât parada bulaniștilor și melețenilor ciurucari.

  2. Sarbatorim intrarea miticilor in oras ?…multzam NU…ziua BANATULUI a fost in 21 iulie , Robu nu a invitat niciun cantaret .