TIMISOARA. Impresionanta desfasurare de forte, la Timisoara, chiar sub ochii banatenilor. Pompierii din Timis vor fi ajutati de si specialisti din tari precum Austria, Germania sau Franta.
CITESTE SI: DOLIU. A murit un primar in Timis! Ce s-a intamplat si cand se organizeaza alegeri?
Este vorba despre un exercitiu finantat european privind interventia in cazul unor inundatii. Acesta va avea loc in perioada 9-12 martie.
In cadrul exercitiului vor participa instructori de specialitate din cadrul Mecanismului European de Protectie Civila a Uniunii Europene, un modul de pompare de mare capacitate din Austria, un modul de purificare a apei din Germania, un modul de prelevare si detectie CBRN din Franta si o echipa de suport tehnic TAST din Germania.
De asemenea, exercitiul in teren va constitui o oportunitate pentru echipa de pompare de mare capacitate din cadrul ISU Timis, pentru verificarea stadiului de pregatire, avand in vedere faptul ca in luna mai, in Austria, va avea loc procesul de certificare a echipei in cadrul Mecanismului de Protectie Civila al Uniunii Europene.
CITESTE SI: Dezastru la Timisoara pornit de la un BMW! Cartier trezit din somn, masini in flacari! VIDEO!
In ziua de sambata, 11 martie, in cadrul exercitiului va fi folosit sistemul de alarmare a populatiei privind inundatiile a SC Aquatim SA.
In cadrul exercitiului vor participa secretarul de stat, sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta dr. Raed Arafat si inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, colonel Marian Dragne.
CITESTE SI: Porneste curatenia de primavara la Timisoara! Iata cand ajung masinile RETIM pe strada ta!
In exercitiu vor participa si instutiile locale, parte din Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Timis dupa cum urmeaza: Inspectoratul de Politie Judetean Timis, Inspecoratul de Jandarmi Judetean Timis, Administratia Bazinala de Apa Banat, Agentia Nationala de imbunatatiri Funciare Timis, Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta ale localitatilor vizate in cadrull exercitiului, Directia de Sanatate Publica Timis, S.C. Aquatim s.a., Garda de Mediu Timis, Politia Locala Timisoara si Mosnita Noua, Politia Transporturi Feroviare, Uzina de Apa, Crucea Rosie Timis, Directia Agricola Timis, Aeroportul International Timisoara, Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transportului Rutier
Scenariul exercitiului este urmatorul:
De la inceputul lunii martie un front atmosferic a determinat producerea unor fenomene meteorologice periculoase in tot Vestul tarii, judetul nostru si judetul Hunedoara, fiind foarte grav afectate. Inundatii majore au afectat partea de vest a Romania in perioada 02-07.02.2017 ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase.
Unul dintre cele mai afectate judete a fost judetul Timis. Un al doilea val de inundatii risca sa afecteze bazinele hidrografice Timis, respectiv Bega fapt ce a dus la necesitatea cererii de asistenta internationala intrucat fortele de pe plan local sunt depasite de situatie.
Daune grave au fost aduse sistemului de alimentare cu apa si energie electrica a orasului Timisoara si Lugoj, in momentul de fata Uzina de apa din Timisoara respectiv Lugoj asigura apa potabila la aproximativ 30 % din necesar.
Au fost afectate mai multe lucrarii hidrotehnice din judet (diguri) ceea ce poate duce la un nou val de inundatii, 23 de localitati fiind in pericol iminent de a fi inundate. Se impune evacuarea mai multor localitatii . In acest sens sau constituit 5 tabere de sinistrati pe raza judetului Timis.