Despagubiri de 100.000 de euro pentru o fetita peste care a cazut un copac, in timpul furtunii devastatoare de la Timisoara, din septembrie 2017. Dominic Fritz anunta ca primaria a pierdut proces dupa proces si e buna de plata 18 milioane lei numai in ultimul an

TIMISOARA. O fetita care a fost grav ranita la furtuna din septembrie 2017, cand a cazut peste ea un copac subred si netoaletat de catre Primaria Timisoara, a primit despagubiri de 100.000 de euro de la municipalitate, in urma unei sentinte judecatoresti care a fost definitiva si favorabila familiei afectate.

CITESTE SI: E penibil, e halucinant ce se intampla cu Drumul Boilor. Dominic Fritz nu are inca o solutie la cererea CNAIR legata de intersectia cu Centura Sud Timisoara, pe care nu vrea nimeni sa o amenajeze. Video cu stadiul lucrarilor 

A fost un proces pierdut pentru femeia de a cazut un copac, cred ca a cazut pe ea si cred ca erau 100 de mii de euro despagubirea. Am semnat eu, au platit timisorenii„, a declarat Dominic Fritz, primarul Timisoarei.

Iata solutia instantei pe scurt, in noiembrie 2019: Respinge apelul formulat de apelanta reclamanta, împotriva sentinţei nr. 630/PI/22.04.2019 pronunţată de Tribunalul Timiş în dosarul nr. 454/30/2018. Admite apelul formulat de apelanta pârâtă Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Timişoara prin Primar. Schimbă în parte sentinţa nr. 630/PI/22.04.2019 pronunţată de Tribunalul Timiş în dosarul nr. 454/30/2018, în sensul că: Obligă pârâta Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Timişoara prin Primar la plata către reclamanta Catalinoiu Gabriela Teodora a sumei de 100.000 Euro, în echivalent în lei la cursul BNR de la data plăţii, cu titlu de daune morale, la care se adaugă dobânda legală de la data introducerii cererii de chemare în judecată până la data plăţii efective. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei atacate. Fără cheltuieli de judecată.

Va reamintim, la furtuna devastatoare din septembrie 2017 au decedat, in Timisoara, o femeie peste care s-a daramat un copac de la Zoo, sub care aceasta s-a adapostit, dar si un tanar peste care s-a prabusit poarta de intrare proaspat renovata de primarie, de pe Calea Lugojului.

Primaria Timisoara a pierdut sute de procese si a avut de achitat, numai in acest an, 18  milioane de lei

Primaria Timisoara a pierdut, numai in ultimul an, sute de procese si care au insemnat plata unor despagubiri de 18 milioane de lei, adica aproape 3 milioane de euro.

14,3 milioane de lei au fost deja achitate din suma totala. Primarul Dominic Fritz anunta ca va cere Corpului de Control sa faca verificari.

Alte exemple despre cum nu mai trebuie sa functioneze lucrurile este situatia cheltuielilor de judecata si plata de despagubiri. Eu am rugat echipa sa imi faca o situatie. In 2020, din 1 ianuarie, Primaria Timisoara a platit deja in jur de 14.300.000 lei despagubiri si cheltuieli de judecata, deci procese pierdute si inca avem peste 3,7 milioane lei neachitate. In total, in acest an, am avut de achitat 18 milioane lei despagubiri si cheltuieli de judecata„, a declarat primarul Dominic Fritz.

Edilul spune ca pe viitor va lucra la o strategie prin care se va asigura ca functionarii nu vor mai face greseli care sa duca Primaria Timisoara in fata instantelor de judecata.

Va trebui sa lucram la o strategie juridica, sa ne asiguram ca aparatul de specialitate nu mai face atatea greseli care ulterior duc la procese. Si, apoi, poate trebuie sa ne aparam mai bine in instanta ca sa nu mai pierdem atatea procese. Suma asta arata o lipsa sistematica de respect pentru lege, pentru ca, daca pierzi procese de 18 milioane lei intr-un singur an, asta spune ceva despre legalitate. Asta se va schimba. Probabil nu peste noapte pentru ca procesele pe care le vom pierde la anul sunt tot procese pentru lucruri ce s-au intamplat in fosta administratie. Nu este o situatie sustenabila si daca ne intrebam de ce primaria nu are bani sa-si plateasca facturile, aici poate avem un raspuns„, a declarat Fritz.

Intrebat ce suma a platit Primaria Timisoara drept cheltuieli de judecata, primarul a explicat ca din cele 18 milioane de lei, aproximativ 500.000 de lei reprezinta cheltuieli de judecata.

Strict cheltuieli de judecata, in jur de 500 de mii de lei, si asta, cu siguranta, s-ar putea sa avem in viitor un vicepriamr care este jurist, avocat, si una din intentiile mele e sa lucrez cu el la o analiza. Cu siguranta, o buna parte din procese puteau fi evitate. E imposibil ca suma asta sa fie la zero intr-o primarie, dar analiza este in curs„, a precizat primarul.

Dominic Fritz a mai adaugat ca va cere Corpului de Control sa faca unele verificari in randul functionarilor publici din primarie.

Eu am inceput sa rog si Corpul de Control sa faca verificari daca este posibila o actiune in regres. Binenteles ca sunt in discutii cu Curtea de Conturi, dar care e o institutie separata, nu sunt in subordinea mea, dar da, cred ca e important ca acolo unde in urma unor greseli contribuabilii Timisoarei au avut daune, sa vedem daca nu se pot recupera aceste prejudicii„, a mai spus Fritz.

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pentru nostalgicii lui Robu:ca sa intelegeti in ce rahat a lasat Primaria, printre alte dezastre si bani aruncati pe geam.
    Ar trebui imputate toate aceste sume de la Vladica la Opinca celor din Primarie, in frunte cu ex-edilul Robu!!

    • Dar, de ce, mă rog, să plătească Primăria daune morale când pică copacii? Dar de ce să ceri daune morale, nu de alta, dar vor să își cumpere alt copil, sau ce fac domnule cu banii familia îndurerarată?
      Dar de mine nu îi e nimănui milă că fac entorse prin gropile din oraș, că îmi crește tensiunea de la claxoanele șoferilor?
      De când copacii sunt proprietatea cuiva, de când omul are un preț, de când luăm de-a gata tot ce citim și ne grăbim să ne apărăm „eroul din primărie”, care cu multă stângăcie, ne va duce la ruină (intelectuală)?
      Măi, Jeane, mai citește din francezi, că nu sunt toți mizerabili.

      • pentru ca horticultura e a primariei si nu isi face treaba, DE-AIA, prostalaule!!! ca nu degeaba cad copacii. cad aia lasati de izbeliste, netaiati. ce rol are horticultura, ne spui si noua?

        • Dar sunt curios cat o sa se impute celor de la Horticultura ca nu-si fac treaba? Corect asa trebuia, ca daca te uiti in oras e dezastru dupa ei,si daca nu simt la buzunar, tot asa vor continua.

      • Gavroche, nu realizezi cat de penibil esti si tratezi oamenii ca pe niste animale sau mobila de bucatarie? Daca am trai intrun oras cu bun simt, pentru fraza:
        „Dar de ce să ceri daune morale, nu de alta, dar vor să își cumpere alt copil, sau ce fac domnule cu banii familia îndurerarata. …
        ar trebui sa parasesti imediat orasul!

  2. Esti praf…

    • Nu îmi place comentariul tău. Ești off topic.
      Opinia nu face treabă bună cu cenzura.
      Toți fac gargară aici cu opiniile lor, de la judecători la infractori.
      Ai avut dreptate să pui trei puncte, că trebuie să te oprești. E târziu și se închid terasele.

  3. 6 luni aștepți pentru toaletarea unui copac , timp în care acesta poate sa cada pe masini , pe oameni , cică vin sa il curețe când cad frunzele din el .

  4. Pana la urma a fost un accident, Robu si-a dat seama de pericol si a mai rarit din arborii care prezentau risc. Din ce imi aduc eu aminte Fritz cu USR, erau contra acestei operatiuni. Asta este un rahat 100000 eur avand in vedere pierderea suferita de familie. Totusi parca Fritz prea se axeaza pe imagine, mai precis pe pacalit cu fumigene, nimic consistent in activitatea lui pana in acest moment.

  5. Omul ăsta provoacă vomă și nervi de cate ori apare.
    Are imediat 100 de zile de când este primar și inafară de a mânca kakt nonstop nu a făcut nimic.

  6. Daca lucrurile s-ar face cum trebuie si intretinute cum trebuie nu s-ar mai ajunge aici!
    Dar din cauza lucrarilor sau a intretinerii precare sau inexistente,noi cetatenii platim!

  7. E nevoie de o strategie juridica…sa speram ca nu va fi ca strategie de lupta anticovid, motiv pt care nu s a putut duce la Bucuresti, la intalnirea cu primarii din marile orase. Cat de eficace este, vedem cu totii.

  8. 18 000 000 lei pe an plătim pentru procese pierdute de Primăria Timișoara.
    La Primărie dacă nu dai ceva, te trimit ei sa rezolvi în instanta. Pe niciun angajat al lor nu interesează cât plătește Primăria daune.
    Dai ceva, rezolvi, nu dai, te trimite la instanta.
    Dacă măcar un sfert din cei 18 000 000 s-ar recupera de la persoanele vinovate din Primărie, asa cum prevede Legea, s-ar elimina corupția din Primărie.
    In prezent singura cale sa îți rezolvi o problema la Primărie fără sa te lași jecmanit este sa mergi în instanta. După ani de procese Primaria pierde și are de plătit cheltuieli, daune…, pe care le plătim noi din taxe.
    Dar jmecherul care te-a forțat sa mergi în instanță e fericit. Nu ai dat nimic… ți-a tras-o.
    Dacă Frit va imputa unei singure persoane daune plătite de Primărie în proces, va limita mult acestea și va elimina corupția.