Despre viitorul verde al Colterm (P)

În doar 4 ani, primarul Timișoarei, Dominic Fritz și echipa sa au realizat progrese semnificative în modernizarea și securizarea sistemului de termoficare al orașului.

La începutul mandatului său în noiembrie 2020, situația era sumbră: zero stocuri de cărbune, rețele de termoficare care pocneau și datorii masive care împovărau orașul. Lipsa de modernizare a Colterm se traducea în bani care erau suportați de toți timișorenii, abonați sau nu ai Colterm. 

Obiectivul lui Dominic Fritz a fost în primul rând să reducă povara Colterm asupra orașului și a timișorenilor care nu sunt abonați ai Colterm. Și acesta a fost atins.

Astăzi, Timișoara se bucură de stocuri istorice de combustibili, o rețea modernizată și datorii achitate în valoare de peste 70 de milioane de lei.

Pentru iarna 2024, Timișoara este mai bine pregătită ca oricând. Primăria a asigurat deja 75% din necesarul de gaz și 50.000 de tone de cărbune, datorită eforturilor echipei Colterm, care a reușit să gestioneze cu succes aprovizionarea și modernizarea rețelei de termoficare. 

Aceasta a inclus reabilitarea a 30 de kilometri de rețea, ceea ce reduce semnificativ pierderile tehnice și îmbunătățește eficiența sistemului.

În plus, Timișoara a făcut un pas important prin preluarea distribuției energiei termice de la Colterm. A creat un nou serviciu public local care va permite accesarea mai ușoară a fondurilor europene pentru modernizări viitoare. Această mișcare strategică vine după ce Colterm, intrată în insolvență din 2021, a fost forțată să se restructureze și să-și reducă  dependența de subvențiile masive din bugetul local.

Una dintre cele mai ambițioase inițiative ale administrației Fritz este proiectul de 219 milioane de lei pentru instalarea a 10 turbine pe gaz, care vor putea funcționa și pe hidrogen verde în viitor, capabile să genereze atât energie electrică, cât și termică.

Aceste turbine vor genera 45 MW energie electrică și 44 MW energie termică, vor reduce consumul de cărbune cu aproape două treimi și vor scădea emisiile de gaze cu efect de seră cu aproximativ 71.400 de tone anual. Economiile rezultate din achiziția redusă de certificate EUA se estimează la 5,7 milioane de euro anual.

Această tranziție către surse de energie mai curate este parte a unui efort mai larg de „înverzire” a producției de energie termică în Timișoara.

Prin investiții strategice în tehnologii verzi și restructurarea profundă a sistemului de termoficare, Timișoara se îndreaptă cu pași mari către un model de oraș european modern și prietenos cu mediul.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Se pare că Fritz are o resursă ieftină de gaze cu care asigură aprovizionarea turbinelor că altfel iar va fi cărbunele mai ieftin dacă crește prețul gazului cu certificate cu tot. Până una alta ales nici nu trebuie plătite ca sunt ceva impus arbitrar. Iar de hidrogen nici nu are rost să discutăm pentru că este o glumă.

  2. Alte povesti de bucurat cretinii roz

  3. Hidrogenul este un combustibil adecvat în prezent și viitor pentru motoarele pe gaz, fie folosit direct, fie în amestec cu alte gaze. Ca o sursă de energie cu emisii zero de carbon, hidrogenul „verde” poate fi utilizat ca și combustibil în motoarele cu gaz pentru a genera electricitate, căldură și frig.Mai avem un „Nimenea’ce nu stie ca exista locomotive ce au ca si combustibil HIDROGENUL VERDE…