Despre vinuri bune, pentru incepatori – o scurta lectie despre vinuri de la Selected Wine, primul magazin online de vinuri din Timisoara (P)

O sticla de vin este unul dintre cele mai utilizate si la indemana cadouri. Se potriveste oricui, este accesibil si va fi intotdeauna binevenit. Te scapa si daca nu ai un buget pentru un cadou mai scump si este o idee foarte buna de cadou pentru persoanele carora chiar nu stii ce sa le iei.

Daca insa nu esti un cunoscator, vei avea probleme in alegerea unei sticle de vin potrivite. De aceea, ne-am gandit ca ar fi util sa solicitam o scurta lectie despre vinuri de la Selected Wine, primul magazin de vinuri online din Timisoara, unde gasesti o colectie bogata de vin. In acelasi timp, i-am rugat sa ne spuna cateva cuvinte despre ei si despre cum si-au construit afacerea online.

De ce exista Selected Wine?

Mihai & Codruta – fondatorii www.selectedwine.ro

Selected Wine este sufletul a doua persoane, Mihai si Codruta, dar inca nu am hotarat cine e Selected si cine e Wine. Formam un cuplu si avem in comun o pasiune puternica pentru vin si pentru minunata lume a vinului.Selected Wine este un cadru perfect de exprimare a acestei pasiuni, era o necesitate, pentru ca atunci cand te bucuri, iar bucuria vine din suflet, simti nevoia sa o impartasesti cu altii, iti doresti sa fie cat mai multe persoane alaturi de bucuria ta, sa o preia si sa o cultive. Realizarea conceptului Selected Wine a durat un an, exprimat in timp, iar in sticle de vin :) … mai multi “ani”. In tot acest an am studiat piata si consumatorul, comportamentul sau vis-à-vis de acest produs, preferintele, minusurile pietei in comparatie cu cerintele consumatorului, evident, am facut si degustari cu scopul de a selecta etichetele ce vor ocupa oferta magazinului. Toate acestea au facut posibila nasterea unui concept, intr-o piata batuta de alti comercianti dar care avea loc pastrat unui stiul nou, un stil care sa coordoneze consumatorul spre consumul de calitate, consumul corect, calea pentru a te putea bucura pe deplin de lumea vinului, in adevarata sa taina.

Evident, pe langa pasiunea puternica, exista si studiu mai aprofundat, prin intermediul institutiilor specializate si acreditate in domeniu, un aspect important in ideea in care iti doresti sa impartasesti si altora informatii pertinente. Codruta a obtinut anul acesta, la Florenta, Level 3 Award in Wine and Spirits, dar cum viata e o scoala, studiul continua.

Daca vrei sa faci cadou o sticla de vin, care sunt criteriile pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand faci alegerea?

Multi se leaga de buget, pe care trebuie sa il acceptam ca si criteriu, desi acesta urmeaza mult mai multe criterii pana ajunge a fi definit ca buget (sursa de venit a fiecaruia, sentimentele – daca exista – vis-à-vis de persoana careia i se ofera cadoul, scopul – poate unul business, etc).

Daca persoana nu este neaparat un bautor de vin, sunt recomandate vinurile fructoase sau chiar demi seci.

Evident, daca destinatarul cadoului este un pasionat si un cunoscator de vinuri, trebuie identificate si tinut cont de afinitatile sale, de exemplu: provenienta – lumea noua, sau lumea veche; culoarea – alb sau rosu; soiul preferat.

Pentru a crea o directie, cele exprimate mai sus sunt suficiente, alte criterii fiind deja detalii, ce reflecta mai multe informatii, sau definirea mai in clar a momentului, cadrului, relatiei personale dintre persoanele implicate.

Care sunt, in opinia personala, tarile care produc cel mai bun vin, in functie de soiul / culoarea dorita?

Opinia personala, ramane personala, pentru ca e formata pe baza unor criterii tipice profilului meu de consumator, care poate influenta un alt consumator, dar risca sa nu se plieze pe profilul sau.

Astfel, practic nu exista vin bun sau rau, ci vin agreat sau neagreat de consumatorul respectiv, in functie de gustul sau, care este personal. Unora le place bucataria italiana, altora cea spaniola.
Dupa ce am ales ”bucataria”, alegem producatorul. Nu orice producator produce vinuri tipice regiunii sau tarii de provenienta. La Selected Wine, selectia vinurilor urmeaza ca si criteriu principal vinurile care chiar reprezinta tara sau regiunea respectiva.

In materie de vin alb, imi recunosc slabiciunea pentru Sauvignon Blanc iar Noua Zeelanda cu siguranta exceleaza cu acest soi. Am degustat de curand un vin din regiunea Marlborough, caruia ii negociem momentan intrarea in portofoliul nostru. Slabiciune puternica port si pentru Chardonnay, din Burgundia, pentru ca este diferit de la sat la sat si chiar de la parcela la parcela, fapt ce nu te lasa sa te plictisesti de el.

Cand spun vin rosu, pornesc imediat calatoria spre Italia, in Valpolicella, unde Amarone si-a pus o amprenta puternica asupra gusturilor mele. Imi continui calatoria in nordul italiei, in Piemonte, iar aici ma inchin lui Barolo, un vin pe care intentionez sa il adaug in portofoliul Selected Wine.

Pentru roze, mi-am dedicat gusturile celui de Recas, l-ati incercat ?

Este adevarat ca pretul unei sticle vorbeste despre calitatea vinului? Cu cat un vin este mai ieftin, cu atat este mai prost?

De cele mai multe ori pretul unei sticle vorbeste despre calitatea vinului, dar nu totdeauna un vin mai ieftin este mai prost. Poate fi chiar mai bun. Totul depinde de ce anume cautam la vin: complexitate sau simplicitate.

Pretul vinului este dat de mai multi factori, care necesita sau nu cheltuieli:

Viticultura – modalitatea de recoltare a strugurilor (manual sau automatizat), intretinearea vitei de vie ( apararea impotriva daunatorilor, taierea, conducerea vitei de vie-cresterea controlata, intretinerea solului, sistemele de irigatie)
Vinificatia – tipul de cisterna (beton, inox etc) folosirea barrique-ului si modul de folosire (frecventa inlocurii barrique-ului), maturarea si timpul de maturare (ex: recoltare in 2001 – imbuteliere in 2003 – maturare in sticla – punere in vanzare in 2004 => 3-4 ani de investitie, dar fara recuperare de investitie)
Imbutelierea – sticla, dop, eticheta, impachetare, marketing.

Cele exprimate mai sus, sunt referinte generale, care pot cuprinde mult mai multe detalii, in functie de tipul vinului (Amarone, Icewien, Sautarnes, Porto, Sherry etc). Aceste referinte vorbesc de fapt despre calitatea vinului si, implicit, complexitatea acestor procese stabileste pretul produsului.

Puteti recomanda cateva vinuri bune care sa fie la un cost accesbil majoritatii oamenilor?

Accesibilitatea vis-à-vis de cost, o stabileste fiecare persoana in parte, in functie de acel buget despre care discutam la inceput. Toate produsele prezente in magazinul Selected Wine au trecut printr-o faza de selectie si pot fi cu siguranta catalogate ca accesibile mojoritatii oamenilor. Pretul produselor din magazinul nostru varianza intre 25 si 520 lei.

Pe criteriul raportului dintre pret si calitate, pot recomanda:

  • Piccini Memoro – Rosso D’ITALIA (39 lei);
  • Piccini Memoro – Bianco D’ITALIA (39 lei);
  • Piccini – Vino Nobile di Montepulciano (51 lei);
  • Bodegas Beronia – Beronia Reserva (68 lei);
  • Producaatorul Cono Sur (27 lei, 41 lei);
  • Two Oceans – Chardonnay (27 lei);
  • Masi Tupungato – Passo Doble – Rosso di Argentina (41 lei);
  • Robert Mondavi – Woodbridge – Shiraz (41 lei).

Ce inseamna un vin de colectie?

In primul rand, un vin de colectie inseamna un vin cu potential de invechire. Astfel, un vin rosu trebuie sa aiba o structura taninica puternica (usor astringent) si o cifra alcoolica de minim 13%. Alcool-ul functioneaza ca un conservant, la fel si taninii, care se vor astampara cu varsta. :)

La vinurile albe trebuie sa fim atenti la aciditate si soi. Ca exemplu, Riesling-ul are un potential de invechire inerent. Vinurile de desert rezista sute de ani – zaharul din struguri fuctioneaza ca si conservant.

Informatii despre perioada de invechire a unor vinuri gasiti in revistele de specialitate sau intrebati direct producatorul!

In al doilea rand, mai conteaza valoarea vinului. Valoarea in bani, pentru cei ce investesc in vin, iar pentru mine cel mai mult conteaza valoarea sentimentala. Vinul are si proprietatea de a inregistra amintiri; astfel, am pus la colectie un vin pe care l-am baut la nasterea magazinului Selected Wine! Sunt curios cum va evolua de-a lungul timpului.

Care este cel mai vechi vin din colectia Selected Wine?

Pana nu de mult, locul celui mai vechi vin din colectie a fost ocupat de un Napa din 1986.

Azi, cel mai vechi este un Thomas Hardy – Cabernet Sauvignon – 2002 – un vin de 11 ani, intr-un stoc limitat pe Selected Wine.

Exista anumite recomandari de consumare a unei sticle de vin vechi?

1. Incercati sa miscati cat mai putin sticla. Astfel sedimentele vor fi mai usor de indepartat prin decantare. Sticla poate ramane chiar la orizontala daca utilizati un suport pentru deschiderea ei.

2. Atentie la dop! Trebuie scos cu foarte mare atentie, deoarece de cele mai multe ori se descompune. Puteti utiliza un tirbuson de tipul “Ah so!”

3. Atentie la sedimentele vinurilor rosii! Taninii, de care vorbeam mai inainte se vor depune in partea de jos a sticlei. Astfel, vinul se va decanta observand atent sedimentul la lumina unei lumanari plasate sub sticla. Observatie: Vinul se va consuma imediat, scopul decantarii nefiind si aerarea vinului.

Care sunt cele mai vandute sticle de vin in magazinul online Selected Wine?

Insiruirea produselor nu urmeaza o ordine specifica topului:

  • Piccini Memoro – Rosso D’ITALIA, un vin al carui raport pret-calitate il consider exagerat de bun :) , este unul din cele mai bine vandute vinuri. Memoro este un vin simbol al Italiei, creat din mandria italiana in anul implinirii a 130 de ani de la infiintarea companiei Piccini si 150 de ani de la Unificarea Italiei;
  • Piccini Memoro este urmat de lumea noua prin, Cono Sur – 20 Barrels Limited Edition Pinot Noir, un vin obtinut prin selectia celor mai bune 20 de butoaie de Pinot Noir si tot din lumea noua Robert Mondavi – Woodbridge – Shiraz, care este produs din strugurii aflati in zona Lodi, una dintre primele regiuni viticole cu denominatie din California;
  • Etichetele Amarone de la Masi, sunt lunar prezente in lista produselor vandute. Latura argentiniana a producatorului Masi, exprimata prin Masi Tupungato – Passo Doble – Rosso di Argentina, din regiunea Mendoza, faimoasa in productia de vin rosu, este un produs bine vandut.

Ce accesorii sunt recomandate pentru un iubitor de vin?

Consumatorii de vin nu se pot lipsi de tirbusondecantor si pahare specifice.

Un accesoriu foarte util este pompa de vidare de la Pulltex care scoate aerul din sticla si astfel conserva vinul pentru mai multe zile.

In perioada anotimpului cald, pentru vin alb sau rose, frapiera este un accesoriu necesar.

Exista o comanda minima pe Selected Wine.ro? Care este termenul de livrare?

Cand Selected Wine.ro a intrat pe piata era singurul magazin online de profil unde nu exista comada minima nu exista obligatia de a-ti face cont inainte de a cumpara.
Azi, termenul de “comanda minima” are o singura directie: la o comanda minima de 160 de lei, transportul este gratuit, oriunde in tara, pentru orice cantitate si cu asta, din nou, Selected Wine are ceva unic :)

Termenul de livrare este de maxim 72 de ore, in functie de momentul in care a fost plasata comanda, ziua si destinatia. 96% din comenzi au ca termen de livrare 24 de ore.

Ce se intampla daca un client primeste o alta sticla de vin sau daca aceasta este sparta?

Tinem foarte mult la informare, ne dorim sa avem clienti informati care sa isi cunoasca drepturile si politica noastra de functionare. Toate aceste informatii se gasesc on-line in sectiunea “Ghid achizitii”.

In situatia in care sticla livrata este sparta sau este alta decat cea comandata, aceasta va fi inlocuita fara niciun cost suplimentar.

 

sursa: http://www.cecumperiazi.ro

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Super INFO ! Iar tinerilor stima si respectul meu !