Destinatiile religioase cele mai cautate din lume! Milioanele de turisti ce viziteaza locurile sfinte sunt o sursa importanta de venit pentru tarile ce adapostesc lacasele de cult

Turismul religios este una dintre cele mai importante forme de turism din lume. Oamenii care viziteaza locurile sfinte o fac ori pentru experienta religioasa, ori din curiozitate. Chiar daca astazi pelerinajul se face mai mult cu mijloace de transport decat pe jos, turistii sunt dornici sa calce macar o data in viata pe un loc sfant.

 

Italia – Vaticanul adaposteste resedinta oficiala a Papei, Capela Sixtina, cateva muzee si Biserica Sf. Petru, cea mai mare cladire religioasa din lume. Se estimeaza ca numarul anual al vizitatorilor ajunge la 18 milioane. Mormantul lui Padre Pio din Rotonda San Giovanni este vizitat de sase milioane de oameni anual. Aici este ingropat primul preot care a avut stigmata de la Sf. Francisc in sec. XIII, sangerandu-i mainile, picioarele si fruntea.

Mexic – in anul 1531, la nord vest de locul unde se gaseste acum orasul Mexico, se spune ca imaginea Fecioarei Maria s-a imprimat pe mantaua unui taran, Juan Diego. Acum ea se afla deasupra altarului din bazilica ce a fost construita pe locul unde Diego a avut viziunea sfanta. In ciuda controverselor, acest taran a fost canonizat de Papa Ioan Paul al II-lea in 2002. Bazilica primeste aproximativ 20 de milioane de vizitatori anual.

Brazilia – Aparecida do Norte este orasul care adaposteste cel mai mare sanctuar in cinstea Fecioarei Maria, din lume. Sanctuarul a fost construit in sec. XVIII, cand niste pescari au scos la suprafata o statuie fara cap a Fecioarei Maria. In 1955 a fost construita a doua cea mai mare bazilica din lume dupa Sf. Petru, care poate primi 45 de mii de persoane. Intreg locul este vizitat anual de 8 milioane de turisti.

Grecia – printre locatiile cele mai cautate se gasesc Biserica Sf. Dumitru din Salonic si Biserica Sf. Sofia, unde se afla moastele Sf. Vasile cel Nou. Pe insula Evia se gasesc Biserica Sf. Ioan Rusu si manastirea Katoxenia, unde se afla Braul Maicii Domnului. Moastele Sf. Nectarie, mare facator de minuni sunt depuse in biserica ce poarta acelasi nume, de pe insula Eghina. Si manastirile din complexul Meteora prezinta un interes deosebit pentru pelerini.

Franta – Lourdes, situat la poalele muntilor Pirinei, este cel mai vizitat loc de pelerinaj catolic din lume, cu aproximativ cinci milioane de turisti anual. In 1858, Bernadette Soubirous ar fi vazut-o de mai multe ori pe Fecioara Maria in apropiere de Grotta Massabielle. De aici a tasnit un izvor de apa, iar Fecioara a lasat vorba sa se intemeieze si o biserica. Izvorului i se acorda si astazi puteri miraculoase.

Polonia – manastirea Jasna Gora din Czestochawa este cel mai vizitat loc de pelerinaj din Europa Centrala, cu cinci milioane de turisti anual. Ea dateaza din sec. XV si adaposteste o icoana a Fecioarei Maria, Madona Neagra, facatoare de minuni. Se spune ca autorul ei este chiar Sfantul Evanghelist Luca, care a realizat-o pe o bucata de lemn de chiparos, chiar cu acordul Fecioarei. Aceasta a binecuvantat icoana care a protejat manastirea de atacurile invadatorilor de-a lungul veacurilor.

Israel – in Ierusalim,  din templul lui Irod nu a mai ramas decat  Zidul plangerii. Multi credinciosi introduc rugaciuni scrise in crapaturile zidului, cu credinta ca ele vor ajunge direct la Dumnezeu. Biserica Sfantului Mormant si regiunea muntelui Monah sunt la fel de pretioase atat pentru crestini, cat si pentru musulmani. La Ierusalim vin aproximativ 1,5 milioane de turisti anual.

Germania – catedrala Cologne din Koln adaposteste Sarcofagul Magilor, cel mai mare relicvar din lumea vestica. Se presupune ca acesta detine relicvele celor trei magi intelepti, ale caror oase si haine vechi de doua mii de ani au fost decoperite in momentul deschiderii sicriului in 1864. Catedrala a suferit 14 lovituri aeriene cu bomba in timpul celui de-al doilea razboi mondial, dar cladirea nu s-a prabusit niciodata. Ea este vizitata anual de sase milioane de turisti.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.