Deta si Varset ca destinatie turistica! Cele doua orase propun trasee pentru turisti de o parte si de alta a granitei

VARSET. Iluminat arhitectural al unor cladiri reprezentative, trasee turistice pentru vizitarea unor manastiri, castele si stranduri, aceasta este doar o parte din oferta turistica promovata atat de orasul Deta (Judetul Timis), cat si de orasul Varset (Serbia).

Orasele Deta (Romania) si Varset (Serbia) au ajuns la finalul unui proiect comun de promovare a turismului intre cele doua localitati de o parte si de alta a granitei. Este vorba despre iluminarea arhitecturala a unor cladiri reprezentative atat pentru Deta, cat si pentru Varset, mai ales biserici. Toate acestea din bani europeni.

4 obiective turistice au fost iluminate arhitectural in Deta si 3 in Varset. De asemenea, in fiecare localitate se va instala un touchscreen in fiecare dintre cele doua localitati. Pe langa aceste obiective pe care le-am realizat, in proiect sunt cuprinse 2 activitati: o masa rotunda pe tema multicoinfesionalismului si multietniilor din Banat si aceasta activitate de promovare a zonei turistice Deta-Varset. Durata proiectului a fost de 12 luni si valoarea lui de 865.000 de euro. Ne aflam la sfarsitul celei de-a 12-a luni de implementare„, a declarat Ioan Iovan, manager de proiect din partea orasului Deta.

Oferta turistica este bogata de o parte si de alta a granitei. Si, mai mult decat atat, cele doua orase promoveaza o serie de trasee turistice.

In zona Deta sunt 29 de monumente istorice, din cele 330 din judetul Timis. Se gasesc monumente atat cu caracter religios, cum ar fi Manastirea Saraca, dar si monumente istorice cum ar fi Cula de la Banloc, cea din Ciacova, Castelul din Banloc si alte castele raspandite in zona. Consideram ca firmele de turism vor fi interesate de a parcurge trasee bine definite Timisoara – Ciacova- Foeni – Banloc – Deta – Opatita – Ferendia„, a mai spus Ioan Iovan.

Si Varsetul propune o serie de obiective care pot fi usor vizitate de catre turistii interesati, in special de turismul religios. Pe langa cele trei biserici iluminate arhitectural pot fi vizitate Manastirea Mesici si Manastirea Srediste, Biserica Catolica de la Gudurita, Biserica Sfanta Ana de pe Cula Varsetului si altele.De asemenea, in zona Plandiste (Serbia) sunt 7 castele de vititat.

In cadrul proiectului, pe bani europeni au fost iluminate arhitectural trei biserici in Varset. Este vorba despre Biserica Ortodoxa Sarba, Catedrala Romano Catolica si Biserica Ortodoxa Romana.

Biserica Ortodoxa Sarba a fost construita in anul 1785  si este cea mai mare biserica de acest gen din Voivodina. Interiorul bisericii a fost pictat de catre mai multi pictori sarbi importanti si cunoscuti in zona, dandu-i astfel o mai mare valoare artistica.

Catedrala Romano Catolica a fost construita in stil neogotic in anul 1863 si este a doua ca marime  din Serbia si este considerata una dintre cele mai frumoase biserici din zona.

Biserica Ortodoxa Romana a fost construita  in anul 1913 si a este monument de arta bizantin. Aspectul sau o face una dintre cele mai frumoase cladiri din Varset.

La Deta, in schimb, au fost iluminate arhitectural 4 obiective. Este vorba despre Turnul Pompierilor, Biserica Ortodoxa Romana, construita cu fonduri guvernamentale si donatii private, Biserica Romano-Catolica, construita in stil neogotic si Biserica Ortodoxa Romana din Opatita, construita in anul  1725 pe fundatiile vechii biserici.

CITESTE SI: Opt cladiri reprezentative din orasele Deta si Varset sunt iluminate arhitectural cu bani europeni

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.