Pe langa utilizarea lui in aeroporturi si de politie, sistemul ar putea fi folosit si in medicina pentru depistarea timpurie a bolilor Parkinson si Alzheimer.
Cercetatorii de la universitatile Bradford si Aberystwyth din Marea Britanie au dezvoltat un dispozitiv de identificare a emotiilor care ar putea deveni un rival al testului poligraf.
Aparatul va fi testat in urmatoarele luni la un punct de trecere a frontierei situat intr-un aeroport britanic.
Sistemul include o camera de filmat care identifica schimbarile de expresie involuntare, precum dilatarea pupilelor, strambatul din nas sau clipitul. In acelasi timp, un senzor infrarosu de inalta rezolutie inregistreaza variatiile temperaturii din jurul fetei si dilatarea vaselor de sange, care ii tradeaza pe mincinosi.
Testele efectuate pe 40 de voluntari au aratat ca aparatul are o precizie de 70%, mincinosii priceputi reusind sa-l pacaleasca.
Specialistii isi propun sa-l perfectioneze, astfel ca acuratetea lui sa se apropie in viitorul apropiat de cea a poligrafului, adica de 90%.
Principalul avantaj pe care noul sistem il are in fata poligrafului este faptul ca poate fi folosit pe subiecti fara ca acestia sa-si dea seama ca sunt testati.
Desi dispozitivul a fost creat pentru a ajuta personalul punctelor de trecere a frontierei, tehnologia imaginilor create pe baza indicilor termici va fi utilizata si in agentiile de securitate si de catre organele de aplicare a legilor.
Mai mult, sistemul ar putea fi folosit in medicina pentru depistarea timpurie a bolilor Parkinson si Alzheimer, dar si in marketing pentru studierea reactiilor consumatorilor la produse noi.
Pareri
„…Specialistii isi propun sa-l perfectioneze, astfel ca acuratetea lui sa se apropie in viitorul apropiat de cea a poligrafului, adica de 90%…”
… 🙂 Mare revoluţie… o să fie şi ăsta cu multe victime colaterale… 10%… naşpa… Poligraf vine de la poli robu ?