Detinuti obligati de gardieni sa recolteze resurse in jocurile online

Ca detinut la tabara de munca fortata JIXI, Liu Dali si-a petrecut zilele spargand stanci si sapand santuri la exploatarile carbonifere de suprafata din nord-estul Chinei. Noaptea omora dragoni, se batea cu goblini si exersa atacuri magice in jocurile online.

Liu a declarat ca a fost unul din detinutii obligati sa joace jocuri online pentru a strange resurse pentru gardieni, acestia vanzandu-le apoi celorlalti jucatori in schimbul banilor reali. in varsta de 54 de ani, fost gardian de inchisoare, Liu a executat o pedeapsa de 3 ani de inchisoare dupa ce in 2004 a fost condamnat pentru „trimiterea de petitii ilegale” catre guvernul central pentru a demasca coruptia din orasul sau.

„sefii inchisorii au facut mai multi bani fortand detinutii sa joace jocuri online decat din munca fizica” a declarat Liu pentru Guardian. „Eram 300 de detinuti fortati sa jucam jocuri online. Munceam in ture de 12 ore pe zi. I-am auzit pe gardieni spunand ca ajung si la 5000 – 6000 de renmimbi pe zi (540-650 Euro) Noi n-am primit nici un ban. Calculatoarele nu erau oprite niciodata.”

Amintirile din timpul detentiei sale la Penitenciarul de reeducare prin munca din provincia Heilongjiang il mai bantuie pe Liu. in afara de munca grea la mina, si-a batatorit mainile cioplind scobitori si bete de frigarui si a produs huse pentru scaune auto care apoi au fost exportate in Korea si Japonia. In plus, a trebuit sa memoreze literatura comunista pentru a-si plati datoria catre societate.

Dar, conform declaratiei sale, cea mai incredibila parte din detentie a fost obligatia de a juca online, pedepsele pentru neindeplinirea cotei de resurse fiind foarte reale. „Daca nu-mi realizam cota de resurse ma pedepseau fizic. La intoarcerea in dormitor ma obligau sa stau cu mainile ridicate si ma bateau cu tuburi de plastic. Eram obligati sa jucam pana aproape nu mai distingeam formele de pe ecran,” a mai spus.

Strategia de a juca pentru a strange credite si resurse online este cunoscuta ca si „gold farming” in jocurile online precum World of Warcraft. Comertul cu resurse sau echipamente din jocuri in schimbul banilor adevarati este foarte real si nu este controlat de nimeni, nici macar de producatorii jocurilor. Milioane de jucatori din intreaga lume sunt gata sa plateasca bani reali pentru a progresa mai repede in joc.

Schimbul de resurse virtuale in jocurile online in 2008 in China a fost estimat la aproximativ 1,38 miliarde de Euro si numarul de jucatori dispusi sa plateasca pentru resurse este in continua crestere. Se estimeaza ca sunt aproximativ 100.000 de jucatori „gold farmers” in China, adica 80% din totalul mondial.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.