DEXA, cea mai moderna tehnica de masurare a densitatii osoase, la Spitalul Victor Babes din Timisoara

TIMISOARA. Osteodensitometria este cea mai moderna si mai precisa tehnica de masurare a densitatii osoase. Cu ajutorul acesteia se poate stabili gradul de osteopenie sau de osteoporoza.

Osteopenia reprezinta o afectiune asimptomatica, care arata scaderea densitatii minerale a oaselor fiind premergatoare aparitiei osteoporozei. Aceasta din urma e o afectiune cronica ce determina scaderea rezistentei osoase. Rezultatul este aparitia unui risc major de fracturi.

CITESTE SI: A pornit in expeditie de la Timisoara prima ambarcatiune pe Bega ce trece frontiera in Serbia, dupa mai bine de 60 de ani. ‘Vulpea’ a plecat in jurul Europei si va opri in 20 de foste si actuale Capitale Culturale 

Medicii de la Spitalul Victor Babes din Timisoara vin cu explicatii legate de investigatia ce releva densitatea osoasa, ce poate fi facuta in cadrul unitatii sanitare.

Osteodensitometria (DEXA) osoasa este indicata tuturor persoanelor care risca sa dezvolte osteoporoza. In aceasta categorie intra femeile aflate la menopauza, femeile cu varsta de peste 65 de ani si barbatii de peste 70 de ani, adultii cu boli cronice, ce primesc tratament coticosteroid pe o perioada indelungata, persoanele care fac abuz de alcool, fumatorii si persoanele sedentare. Se recomanda, de asemenea, efectuarea unei investigatii DEXA in cazul femeilor care au antecedente in familie, al celor care au o ruda de gradul 1 cu o fractura nontraumatica, persoanelor care au cantitati reduse de calciu sau vitamina D in dieta, celor cu indice de masa corporala scazut (BMI), celor cu boli endocrine sau afectiuni digestive si in cazul celor care sufera de artrita reumatoida, mielom multiplu, BPOC, hipercalciurie idiopatica.
La nivelul organismului uman, exista un proces fiziologic de innoire permanenta a osului prin mecanisme de resorbtie si productie de os nou. Osteoporoza apare atunci cand exista un dezechilibru si distrugerea osoasa este mai insemnata decat refacerea acestuia.
Investigatia dureaza cateva minute, este nedureroasa si nu implica o pregatire deosebita. In timpul examinarii, este analizata articulatia soldului (coxo-femurala), analiza putandu-se extinde insa si la coloana lombara sau antebrat.
Aparatul foloseste doua fascicule de raxe X ce permit diferentierea densitatii osoase de tesutul moale din jur si masurarea densitatii minerale osose (bone mineral density), cu aprecierea valorilor obtinute comparativ de cele normale.
Criteriile OMS de clasificare a densitatii minerale osoase in functie de scorul T (Templeton) sunt:
• Normal: scor T ≥ -1,0 DS
• Osteopenie: scor T intre –1,0 si –2,5 DS
• Osteoporoza: scor T ≤ –2,5 DS
• Osteoporoza severa: scor T ≤ –2,5 DS si fractura de fragilitate.
Repetarea testarii DEXA se face la un an dupa initierea terapiei medicamentoase, in cazul osteoporozei, pentru a aprecia statusul (stationar sau de ameliorare a scorului DEXA). De asemenea, se recomanda folosirea aceluiasi aparat pentru evaluarea densitatii minerale osoase.
Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes are in dotare un aparat DEXA„, precizeaza conf. dr. Diana Manolescu – medic primar radiologie si imagistica medicala Spitalul Victor Babes Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.