CARAS-SEVERIN. Un vechi proverb romanesc spune ca omul sfinteste locul. Nu acelasi lucru se poate spune despre locuitorii din zona rezervatiei Valea Mare, din judetul Caras-Severin, care au transformat o minune naturala intr-o groapa de gunoi.
Paraul Valea Mare, pe care se formeaza frumoasele cascade strabate rezervatia naturala Valea Mare, din Parcul National Portile de Fier. Ecologistii sustin ca zona este una dintre cele mai poluate din Caras-Severin, dar, cu toate acestea, autoritatile nu au habar si nu se pun nici cu natura. Daca edilul-sef al comunei Garnic, localitate de care apartine si Padina Matei, explica faptul ca cetatenii nu au nicio vina si ca sistemul de colectare al deseurilor functioneaza fara cusur, reprezentantii Parcului National Portile de Fier, din care face parte rezervatia, sustin ca vina este tocmai a autoritatilor locale, dar isi asuma in egala masura nesimtirea oamenilor. Asta, pentru ca nu aplica amenzi intrucat i-ar baga in faliment pe locuitorii comunei. Mai mult decat atat, desi au vazut dezastrul ecologic din zona cascadelor, la momentul actual nu exista inca un plan de masuri pentru colectare a gunoaielor.
„Este o munca de Sisif pentru ca pe toate vaile sunt mizerii. Si nu vin turistii, ci sunt oamenii din localitati cei care arunca gunoaiele fara sa se gândeasca unde le duce apa. Poate e și vina autoritatilor, si vina noastra, vorbind despre o needucare in sensul acesta, desi de cand am aderat la Uniunea Europeana toate proiectele cuprind informari de genul acesta, dar ce pot spune daca autoritatile locale nu asigura un punct de colectare si nu faciliteaza colectarea cu tomberoane” a declarat Amalia Dumbrava, biolog in cadrul Parcului Natural Portile de Fier.
Citeste mai multe: AICI
Pareri
Caras Severin = Vaslui, imbecilitatea zace la ea acasa
Ce trist arata! Cica entitatile care fac asa ceva se numesc „oameni”! Pai acestia ar trebui inchisi in custi si hraniti printre gratii, nu sa umble liberi in natura!
Pai nu au un plan de masuri fiindca prima masura dintr-un astfel de plan ar fi sa se dea pe ei afara. Si de aici incepe dilema pe care o au ei … administratorii angajati pe bani publici. Suna cam asa: daca eu fac un plan sa ma dau pe mine afara, de unde am siguranta ca planul va fi implementat? Si uite-asa vor descoperi acesti administratratori ca au inca o problema de rezolvat, iar pe baza acesteia vor cere spor de leafa, plus plata orelor suplimentare ca sa rezolve dilema. Si vor sta fain-frumos pe posturi pana cand vine la alegeri alt partid care-si va numi proprii lipitori de afise in posturile de unde se ventileaza banii publici, iar aia vor concluziona dupa o analiza de inca 4 ani ca Parcul National este poluat si o iau de la capat cu … dilema. C-asa-i la stat. E grea munca la stat pe bani publici. 🙂