17 miliarde de euro este suma de care tara vecina, Ungaria, are nevoie pentru a nu da faliment, asta in conditiile in cara tara se afla in mijlocul unui val de critici internationale. Forintul maghiar a atins un minim istoric in primele zile din 2012.
Criza economica din Ungaria l-ar putea costa functia pe premierul Viktor Orban, in timp ce Guvernul este tinta unui val de critici pe plan intern si extern din cauza ca a promovat doua legi economice la finalul anului trecut.
Ca sa reziste falimentului, Ungaria are nevoie de un imprumut pana cel tarziu in luna iulie a acestui an, insa unii analisti cred ca, dupa retrogradarea tarii si caderea dramatica a forintului, Ungaria are nevoie de acest imprumut urgent, in urmatoarele doua saptamani.
Guvernul conservator al partidului Fidesz a venit la putere in primavara anului 2010, cu promisiunea ca va crea un milion de locuri de munca in urmatorii 10 ani, un lucru foarte important, aceasta in conditiile in care Ungaria are cea mai mare rata a somajului din Uniunea Europeana, scriu cei de la The Guardian. Doar aproximativ 55% din populatia apta de munca munceste si plateste taxele. Restul supravietuieste cu ajutorul pensiilor, ajutoarelor de handicap sau prin economia neagra. Insa cei care nu au un loc de munca raman in continuare la un nivel de 11%, cu o perspectiva de aplicare a unor noi taxe, la care se adauga si cresterea TVA la un nivel record in Uniunea Europeana: 27%.
Cresterea TVA in Ungaria nu face altceva decat sa accentueze criza locurilor de munca, in loc sa vina cu o solutie salvatoare. Bancile austriece, care domina piata financiara din Ungaria, au taiat de asemenea din resursele puse la dispozitia subsidiarelor. Astfel au ingreunat posibilitatile maghiarilor de a avea acces la credite.
Janos Toth este un maghiar care a plecat in 1998 din Romania, impreuna cu sotia sa, pentru o viata mai buna in Ungaria, scrie site-ul www.stirileprotv.ro. La fel ca mai toti maghiarii, el are un credit ipotecar mare, din 2008, care a fost luat in franci elvetieni, incurajat de banca austriaca la care a facut imprumutul. La acel moment un franc era 150 de forinti atunci, iar acum este 250.
Ca electrician, el munceste 14 ore zilnic, 6 zile pe saptamana, de multe ori chiar si duminica. Insa, din cauza caderii forintului, datoria lui continua sa creasca, in loc sa scada, si abia isi mai poate plati cheltuielile lunare. Cand s-a mutat din Romania la Budapesta a sperat ca va gasi o viata mai buna. Acum se gandeste sa se intoarca.”Am sperat ca, daca vom munci din greu, copiii nostri se vor bucura intr-un final de economiile noastre. Acum insa vedem ca ei vor mosteni de fapt datoriile noastre” a spus Jozsef, un prieten de-al lui Janos.
Potrivit siste-ului saptamanalului Figyelo, FMI va pune mai multe conditii Ungariei pentru acordarea unei facilitati de credit. Publicatia ungara citeaza un raport care urmeaza sa fie prezentat board-ului FMI la 18 ianuarie.